3voor12 Utrecht

#BFU17: SMIB is vrij om te doen wat ze willen

Het Amsterdamse hiphop-collectief is wellicht controversieel, maar stiekem best wel lief

"Zijn jullie klaar voor de allerknapste mannen van Damsko?" Het publiek juicht en binnen de eerste 15 seconden van de set is er al een moshpit aan de gang. SMIB is de meest toonaangevende hiphop-act op het festival vandaag. De rap-collega's van Broederliefde zouden in eerste instantie ook op het programma staan, maar na de hetze omtrent antisemitische uitspraken van één van de rappers, zijn ze alsnog gecanceld.

SMIB was ook het onderwerp van enige controversie; de mannen werden door Utrechtse raadsleden beschuldigd van seksistische termen in hun muziek. SMIB stelt dat bepaald taalgebruik nou eenmaal thuishoort in de hiphop-scene. Rapper GRGY benadrukt dat SMIB absoluut niet seksistisch is en ze doen nog een vriendelijke shoutout naar de ChristenUnie, die over de het taalgebruik begon. Uiteindelijk waren ze gelukkig toch welkom op het festival en het Utrechtse publiek is daar ontzettend blij mee.

Want al heeft SMIB misschien een stoer imago en rappen ze over drugs en bitches, ze zijn stiekem hartstikke lief. Na elke moshpit wordt er even gecheckt of iedereen nog helemaal heel is. Jongere fans worden op het podium uitgenodigd, de mannen delen water en zelfs bier uit aan iedereen die er uitgedroogd uitziet, en één fan wordt zelfs blij gemaakt met een button in ruil voor haar Nijntje-ballon. Het lijkt een onmogelijke combinatie; maar deze show is hoogstwaarschijnlijk de meest ruige én kindvriendelijke van het hele festival. Er wordt veel gedanst, zowel op het podium als op de grond. Vooral Ray Fuego is ontzettend aanwezig op het podium en geniet duidelijk van alle camera’s, maar een beetje sterallures mag ook wel na zo’n turbulent optreden.

Meer foto's van BFU17? Zie ons fotoverslag!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12