Afgelopen januari bracht de band Classic Water het nummer ‘Question’ uit. Het is de laatste release voordat op 16 februari het album Matter of Time verschijnt, inclusief optreden in De Nijverheid. Met een nummer dat de naam ‘Question’ draagt, kun je natuurlijk onmogelijk droog antwoorden geven in een interview van 3voor12 Utrecht. Daarom gingen we langs om de band zelf te laten vertellen, te laten reflecteren en vooral: te laten vragen. Aan elkaar, aan zichzelf, en jawel: zelfs aan ons.

We treffen Lotte van Leengoed (toetsen), Tom Gerritsen (zang en gitaar), Albert Dijk (drums) en Jan Pieter Middelkoop (bas) aan tafel in het neon-roze licht van Karma Kebab. Ze bestellen eten en bier, want: honger en straks repetitie. Een deel van de band is net klaar met posters plakken. Met aandacht, een behangkwast, flink wat lijm en een bakfiets, wordt het woord over hun naderende show in De Nijverheid verspreid. Een speciale show en ervaring, zo laten ze er alvast voorzichtig over los. Lotte: “Het wordt een albumrelease waarvan er ooit maar eentje gaat plaatsvinden.” 

De snacks arriveren en dat praat meteen makkelijker. Het is al snel duidelijk dat de bandleden elkaar al heel lang kennen en op hun gemak zijn bij elkaar. Niemand laat een laatste lullig snackje over. Balans heerst.

Vluchtigheid
Toch hoeft het niet altijd afgerond, vertelt de band. Hun nieuwe plaat bevraagt het ‘zeker weten’; het rond maken van een verhaal. Moet iets altijd kant-en-klaar worden beantwoord? “Het is goed om vragen te blijven stellen”, vertelt Albert. “Niet alles hoeft zwart-wit; er mag ruimte zijn voor dingen die onaf zijn.” Die ruimte is er steeds minder, merkt de band op. “Vaak zie je een bepaalde vluchtigheid in de manier waarop cultuur geconsumeerd wordt”, vertelt tekstschrijver en leadzanger Tom.

Het thema vluchtigheid komt terug in de één uur durende video die de band onlangs op internet plaatste. In de video zien we Tom een gat graven van 1x1x1 meter. “In het leger wordt het graven van zo’n gat gebruikt voor trainingsdoeleinden”, vertelt Lotte. “Dat moet dan heel snel. Maar bij ons ging het juist om het proces van vermoeidheid, verval en uitputting.” De video is een project dat al een tijdje bij Jan Pieter op de plank lag: “Een verhaal is niet altijd: hier is de held en de situatie, en we willen allemaal een oplossing en uiteindelijk gelukkig zijn. Het ligt ingewikkelder dan dat: er is ook een verhaal rondom een zinloze handeling.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Het graven van het gat slaat op een belangrijk thema voor de band. Niet alles hoeft altijd een duidelijk doel of antwoord te hebben. Toch betekent dat zeker niet dat het niks oplevert. “Je weet wat er komen gaat in de video”, zegt Jan Pieter. “Toch voel je ook het ongemak: waarom wordt dit gat gegraven? Wat is het doel? Dat vraagt niet alleen Tom zich af in de video, maar ook de toeschouwer voelt die vragen tijdens het kijken opwellen.” Samen met het aankomende album vormt de video een tegengeluid tegen de toenemende haast in onze levens, en de korte concentratiespanne die daaruit voortkomt. 

Tijd is een belangrijk onderwerp, zo blijkt. Met zowel het album als de video hoopt de band uit te nodigen tot de tijd nemen, ook als iets lang duurt. Tom: “We vinden het belangrijk om tijd te geven aan onze processen. Het is niet erg als je ergens lang naar moet kijken, zoals naar onze video. Je moet het ervaren. Het kan je tijd kosten Je kunt verward raken en niet snappen hoe het in elkaar zit. Maar dat vinden we juist allemaal aantrekkelijk.” De andere bandleden knikken instemmend. “Ons werk is niet per se onaf, maar soms wel oncomfortabel”, voegt Albert glimlachend toe. 

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Eerlijker geluid
Het publiek onderdeel maken van alles wat de band uitbrengt, is belangrijk voor het viertal. Zeker met het aankomende album proberen ze de nabijheid van de luisteraar te waarborgen. Het album is opgenomen in Amsterdam, waarmee ze het dit keer dichter bij huis opzoeken dan bij de vorige albumopname. Die vond namelijk plaats in Zweden.

Op het album Matter of Time zijn de bijna meditatieve klanken van de indie-groep vervlochten met demo’s die Tom al eerder maakte. “Het is een eerlijker geluid zonder al te veel opsmuk”, vertelt Tom. Op 16 februari presenteren ze het album in De Nijverheid, een perfecte plek om de ontwikkeling van de band richting een minder gepolijst geluid te zien.

De show wordt meer een ervaring dan enkel een optreden. Jan Pieter: “Bij De Nijverheid zijn ze voortdurend op zoek, en aan het experimenteren en uitproberen. Het is stadspionieren in haar puurste vorm. Dat maakt De Nijverheid als podium voor ons heel aantrekkelijk en interessant. Het is de uitgelezen plek voor onze release.” Op 16 februari vergezellen maar liefst twee acts Classic Water tijdens de show. De band kan rekenen op de ondersteuning van zowel Nagasaki Swim (solo) als het Nijmeegse duo Benji. “Deze waanzinnige acts zien muziek op dezelfde manier als wij”, zegt Albert. “Ik ben heel benieuwd hoe de avond gaat zijn.”

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Vragen stellen
Om de titel van de laatste single, ‘Question’, tenslotte nog een laatste keer leidend (of lijdend?) te laten zijn, vragen we de bandleden elkaar een vraag te stellen. Is er iets dat ze altijd nog van elkaar wilden weten? Er wordt gefronst, het viertal denkt lang en diep na. Zelf een vraag moeten stellen tijdens een interview: het overvalt ze een beetje. Na lang nadenken, ontwaakt Tom uit zijn gepeins: “Ik zou wel willen vragen: hoe ben ik veranderd in de afgelopen jaren? In onze onderlinge relatie, enzo. We kennen elkaar al zo lang.” Na wat gezamenlijke reflectie, haakt Jan Pieter in: “Ik ben voor mijn gevoel pas kort vader. Ben ik nu meer of minder mezelf geworden?” De groep kijkt zo mogelijk nog peinzender dan zojuist. De slotvraag, gesteld door Albert, is nog wel het meest gericht aan iedereen die dit nu leest: 
Do we make any sense?”

Te zien: releaseshow Classic Water @ De Nijverheid, vrijdag 16 februari 2024.

Matter of Time is verschenen op Plato Utrecht records