De Utrechtse platenzaak Plato begint een eigen platenlabel. De eerste release is de vandaag verschenen 7” EP van de jonge, lokale punkband No Brains. In 2022 volgt een split-EP van Immen en Bo Menning. We spraken met Jeroen Vedder van Plato over het nieuwe initiatief.

“We zijn er al een tijd mee bezig”, zegt Jeroen Vedder over het eigen label, dat de naam Plato Utrecht Records heeft gekregen. “We wilden heel graag een plaat van Immen uitbrengen. Daar zijn we al een paar jaar mee bezig en dat zou eigenlijk onze eerste release worden. Maar toen ik voor de zomer No Brains zag in dB’s vond ik het gelijk ontzettend leuk. Omdat ze nog zo jong en fris zijn vond ik dat je ze eigenlijk op dit moment al een keer moet vastleggen en niet wachten tot ze betere apparatuur hebben of virtuoos zijn. Nu is het spontaan en leuk, dus moet het nu maar gebeuren.”

Vedder en collega Willem de Vries speelden dus al langer met het idee om een keer wat uit te brengen. “Het is leuk om te doen en het hoort ook een beetje bij een platenzaak om er een eigen labeltje bij te hebben.” Zowel in het buitenland (Rough Trade bijvoorbeeld) maar ook in Nederland zijn er verschillende voorbeelden van platenzaken die een eigen label hebben (gehad), zoals Waaghals, Kroese, Boudisque en Concerto. Vedder: “Het overlapt elkaar altijd een beetje. Je creëert je eigen product en het maakt het gezicht van de winkel ook net weer wat anders. Je bent niet alleen het doorgeefluik van platenmaatschappijen maar je kunt ook je eigen releases er een beetje tussendoor schuiven.”

Releases op vinyl

Het label wordt een bescheiden project. “Het is niet zo dat we iets heel groots willen opzetten, maar als we tegen iets leuks aanlopen dan doen we dat. Het is natuurlijk ook een geweldig moment om iets uit te brengen”, zegt hij enigszins grappend. “Er is vinylschaarste, de wachtrijen bij de perserijen duren ondertussen bijna een jaar. Ik ben al heel blij dat het plaatje dit jaar is geleverd. De band heeft de nummers in juni opgenomen denk ik, en toen is het gelijk naar de perserij gegaan. Het valt me eigenlijk nog mee.“

Ondanks die schaarste kiezen ze voor komende releases ook weer voor vinyl. “Ik denk dat in de winkel inmiddels ongeveer 70% vinyl is en 30% cd”, licht Vedder toe. “Het enige voordeel van cd’s is dat het veel sneller is en vaak ook goedkoper. Maar mensen willen er voorlopig niet aan. Al verwacht ik wel dat de verkoop van de cd weer gaat stijgen. Platen zijn namelijk steeds duurder aan het worden. Als je hetzelfde product hebt voor de helft van de tijd dan is dat wel een afweging. Maar goed, zo ver is het nog niet. Voorlopig kiezen we echt wel voor platen.”

Toekomstige releases

“We willen er sowieso iets mee hebben”, zegt Vedder over de acts die ze willen uitbrengen. “Dat gaat in de toekomst nog wel problemen geven want Willem en ik hebben een totaal tegenovergestelde smaak, we worden het niet heel snel eens over dingen. Maar als we elkaar daarin de ruimte kunnen geven komt dat ook wel goed. Het is vooral ‘lokaal is leuk’. Ik hoef niet per se iets van ver weg uit te brengen. We gaan ook geen grootse dingen doen: gewoon kleinschalig, lokaal. Dat houdt het leuk. Het is ook fijn als je de mensen die je uitbrengt gewoon kent.”

De tweede release op Plato Utrecht Records wordt een split-EP van Immen en Bo Menning. “We hopen dat we de plaat van Immen en Bo dit jaar af kunnen geven bij de perserij en dat hij er dan volgend najaar is. Er zit inmiddels tussen een half jaar en negen maanden levertijd op. Als iets urgent is kun je eigenlijk helemaal niks meer via vinyl op de markt zetten. Na negen maanden kan een band alweer veel verder zijn, of gestopt of wat dan ook. Dat is ook waarom sommige kleinere bands weer cassettes uitbrengen. Je hebt een levertijd van twee weken en dan ligt je product in de winkel.” “In de winkel hebben we ook een klein rijtje cassettes staan. Naast de singles, een ander weinig populair formaat”, zegt Vedder lachend. “We verkopen bijvoorbeeld Billie Eilish op cassette en we hebben ook wel wat kleinere Nederlandse dingen staan. Van Harry Records bijvoorbeeld, het label van Arjan Spies. Maar met het eigen label gaan we daar voorlopig nog niet mee beginnen. Leuk om in de winkel te hebben, maar niet om uit te gaan brengen.”

Catalogusnummer 216

Voor een eerste release heeft de EP van No Brains een opvallend catalogusnummer: 216. Dat blijkt een kleine inside grap van de twee platenbazen te zijn. “In de geschriften van de filosoof Plato komen allerlei berekeningen voor en niemand begrijpt precies waarvoor die zijn en wat hij daarmee bedoelde. Er is ook onenigheid over de uitkomst van die berekeningen maar algemeen wordt gezien dat 216 het juiste getal is.”

De EP van No Brains verschijnt in een oplage van 275 exemplaren. “Morgenmiddag na schooltijd komt de band alle plaatjes nummeren”, vertelt Vedder toen we hem spraken. “Ze zijn nog heel jong, de zanger is vorige week zeventien geworden.” De belangrijkste manier om de EP te verkopen is via de band zelf. “Dat is de gedachtegang achter onze releases: wij financieren het en de bands verkopen het zelf als ze weer mogen optreden en dergelijke. We doen wel de distributie via Clear Spot en ik zorg zelf ook dat het bij wat goede platenzaken terecht komt. Zo heb ik heb net even contact gehad met Jan Gorter van Elpee in Groningen. Dat is natuurlijk de ideale plek voor zo’n plaatje, dat moet daar staan.”

De 7” 4 track EP van No Brains is verschenen op Plato Utrecht Records en te koop bij Plato Utrecht. De EP is ook te beluisteren op Spotify.

No Brains