Black metal band Terzij de Horde vierde vorig weekend het vijftienjarig bestaan met een intiem optreden in ‘t Oude Pothuys. Om het jubileum nog wat extra luister bij te zetten is op het Amerikaanse metal label Fiadh Productions een speciale dubbelcassette van hun laatste album en allereerste demo verschenen.

Terzij de Horde is gestart in de zomer van 2009, maar was daarvoor al actief onder de naam Liar, Liar, Cross on Fire. Als Liar Liar brachten ze de demo-cd Exposed, Barren and Often Windswept uit, waarop de band venijnige black metal combineert met hardcore en screamo. Daarna was het tijd voor een nieuwe, iets serieuzere naam, die beter past bij de muziek. Terzij de Horde is een uit een gedicht van Hendrik Marsman, een grote inspiratiebron voor de band. De begin-twintigste eeuwse dichter geldt als een belangrijke vertegenwoordiger van het vitalisme, wat zoveel betekent als levensdrift, de drang om intens, vurig en gevaarlijk te leven. Vrij snel na de naamwisseling releaset de band in eigen beheer de debuut-EP A Rage of Rapture Against the Dying of the Light, die later ook een vinylreissue krijgt op Antithetic Records.

In 2015 brengt de band een gelimiteerde bundel uit met Engelse vertalingen van gedichten van dichter/schrijver Marsman. Het boek wordt vergezeld door het nummer ‘Wacht - Lex Barbarorum’, hun eerste met een Nederlandse tekst. Dat jaar verschijnt ook debuutalbum Self. In de aanloop naar hun optreden op Le Guess Who?, in november van datzelfde jaar, spraken we met de band over Marsman, het nieuwe album, zombieschimmels en meer. Bassist Johan van Hattum legt daarin de relatie met Marsman en vitalisme nader toe. “Wat wij willen met onze muziek, en met name live op het podium, is helemaal kapot gaan. Een vitalist geeft zich helemaal voor zijn kunst, gaat er als het ware voor kapot. Niet voor niets was Marsman een groot bewonderaar van de filosoof Friedrich Nietzsche, iemand die zelf ook letterlijk kapot is gegaan.” Ze hadden op dat moment al een stevige reputatie in binnen- en buitenland, die sindsdien alleen maar is toegenomen. De band groeit uit tot het speerpunt van een golf aan geweldige Utrechtse black metal bands en speelde met een aantal van hen ook op de Culturele Zondag Utrecht Centraal.

(tekst gaat verder onder de foto)

In 2022 verschijnt de langverwachte tweede full-length In One Of These, I Am Your Enemy, dat wordt gepresenteerd in dB’s. Het is een conceptueel werkstuk vol mythologie, filosofie en sociaalkritische beschouwingen. Het album behandelt onder andere het maken en afbreken van beschavingen en de invloed van ons als mens daarop, met name de machthebbers. “Het thema heeft mensen echt gegrepen. In tegenstelling tot Self kozen we nu voor een meer politiek-maatschappelijke insteek, waarbij de vernietiging van onze wereld een centrale rol speelt”, vertelde zanger Joost Vervoort ons toen we hem vorig jaar spraken.

2023 is een minstens zo druk jaar voor Terzij de Horde, met de release op Record Store Day van Van Grond, een split-EP met het bevriende Ggu:ll van een project voor Roadburn festival. Vervoort: “Voor dit project hebben we in feite onze drumpartijen geruild. Wij schreven een song over het trage doomritme van Ggu:ll, terwijl Ggu:ll een track schreef over onze blastbeats.” Tekenend voor de reputatie van de band en hun muzikale veelzijdigheid zijn optredens op ‘brede’ festivals als Eurosonic Noorderslag, Motel Mozaique en Best Kept Secret. Een van de hoogtepunten is hun laatste optreden op de huidige locatie van dB’s, aan het einde van dat jaar. Dit jaar bestaat de band dus 15 jaar, waarvan het grootste deel met de vijf bandleden waarmee ze ook nu nog spelen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Als onderdeel van de jubileumviering in een gelimiteerde oplage een speciale dubbel-cassette verschenen op het Amerikaanse metal label Fiadh Productions. Het zijn de officiële Amerikaanse release van het laatste album In One Of These, I Am Your Enemy en de Exposed, Barren and Often Windswept-demo van Liar, Liar, Cross on Fire. Beide cassettes hebben eigen inlays en zitten in een slipcover met artwork van de albums. Bij de set zit ook een patch met een gebroken kroon. De cassettes zijn te bestellen op de bandcamppagina’s van Fiadh en Terzij de Horde.

Ondertussen werkt de band achter de schermen aan een nieuw album, nieuwe muziek en nieuwe shows. Sommige van deze zaken zullen we pas in 2025 zien, maar de band werkt hard om ervoor te zorgen dat we dit jaar ook al iets krijgen. 

Als je band live wil zien, dan kan dat op:

  • 9 maart 2024 in De Spot in Middelburg
  • 10 maart 2024 in Baroeg in Rotterdam (samen met Laster!)
  • 26 juli 2024 op Burning Q Festival in Duitsland