Het is alweer ruim 7 jaar geleden dat we in café De Rat aanschoven bij Terzij De Horde voor een gesprek over het debuutalbum Self. Sindsdien is er veel veranderd. Ze groeiden uit tot speerpunt van een ware golf aan geweldige Utrechtse black metal bands, zoals Laster, Verwoed, Wesenwille, Verval en Grey Aura. Naar de volgende plaat van Terzij De Horde werd dan ook reikhalzend uitgekeken, en op 8 april 2022 werd het geduld beloond met In One Of These I Am Your Enemy. Een knaller van een plaat, met drie monumentale tracks, die unaniem lovend werd ontvangen. Inmiddels zijn we weer een jaar verder, een mooi moment om opnieuw in café De Rat bij te praten met Joost Vervoort, de zanger van Terzij De Horde.

Het is een jaar geleden dat jullie tweede album In One Of These I Am Your Enemy is verschenen. Hoe kijk je terug op de release? Hoe waren de reacties?

“We waren heel erg blij met alle positieve reacties op het album. Deze plaat werd nog beter ontvangen dan Self en wat nog mooier is: eigenlijk is de plaat bij veel mensen precies zo geland als we gehoopt hadden. Vooral op het gebied van de thematiek. We lazen veel recensies waarbij we dachten: Yes, jij hebt het precies begrepen! Het thema heeft mensen echt gegrepen. In tegenstelling tot Self kozen we nu voor een meer politiek-maatschappelijke insteek, waarbij de vernietiging van onze wereld een centrale rol speelt. We kregen reacties van mensen die dankzij ons album geïnspireerd raakten om teksten voor hun eigen band of andere projecten te schrijven. Mensen snappen de plaat. Dat is misschien wel het mooiste dat we het afgelopen jaar hebben bereikt.” 

Er werd reikhalzend naar In One Of These I Am Your Enemy uitgekeken. Er ontstond eind 2021 zelfs een kleine hype, waarin iedereen zich afvroeg of het nieuwe Terzij De Horde-album nog in dat jaar zou verschijnen of niet.

“Haha, daar hebben we zelf ook een beetje aan meegewerkt, aan die hype. Maar het klopt dat we de tijd hebben genomen. Het opnemen en mixen van de plaat heeft ruim anderhalf jaar geduurd. We hebben de drums opgenomen in Catacomben Studio van Wessel Damiaen, ook bekend van Laster en Verval, en het mixen is gedaan door onze gitarist Demian Snel. We konden ook de tijd nemen, want door de pandemie en alle coronamaatregelen konden we toch amper optreden. Streaming shows hebben we bewust niet gedaan. Dat is niks voor ons. En één keer hebben we in TivoliVredenburg zo’n Walk The Line show gedaan, waarbij we op één dag drie keer voor een kleine groep zittend publiek hebben gespeeld. Dat was leuk, omdat we eindelijk weer konden optreden, maar ook een aparte ervaring.” 

Wat dat betreft kwam In One Of These I Am Your Enemy op een perfect moment. Een maand eerder werden de meeste coronamaatregelen opgeschort en er kon weer ‘normaal’ opgetreden worden, zoals op Roadburn, waar jullie vorig jaar weer mochten spelen. 

"Ja! De derde keer alweer, na de Extase in 2016 en twee keer in 2019, waaronder het ‘Maalstroom’ project met andere Nederlandse black metal bands. Nu speelden we samen met onze Tilburgse vrienden Ggu:ll. Voor dit project hebben we in feite onze drumpartijen geruild. Wij schreven een song over het trage doomritme van Ggu:ll, terwijl Ggu:ll een track schreef over onze blastbeats. We hebben al deze songs ook opgenomen in de studio en hiervan zal op de aankomende Record Store Day, zaterdag 22 april, een speciale 10” EP verschijnen, met prachtig artwork van Nebil, een zeer getalenteerde kunstenaar en een goede vriend. Overigens zullen we tijdens Roadburn dit jaar ook weer optreden in Tilburg. Niet tijdens het festival zelf, maar in het kader van ‘Roadburn Offroad’. Dit is een initiatief waarmee Roadburn de Tilburgers meer bij het festival wil betrekken. Er worden diverse shows gegeven, op verschillende locaties, die vrij toegankelijk zijn voor iedereen. Wij spelen in de LOC Brewery Brewpub, waar je zelfs een speciaal voor de gelegenheid gebrouwen biertje kunt drinken.”

 

Na Roadurn volgde er in mei nog een album releaseshow in dB’s, wat eigenlijk een soort verrassingsoptreden was en tegelijk een benefiet voor Oekraïense oorlogsslachtoffers. Wat waren voor jullie nog meer hoogtepunten in de afgelopen twaalf maanden?

“Op Bevrijdingsdag speelden we op Kabaal Am Gemaal in Wageningen. Daar is Bevrijdingsdag echt groot en op dat festival speelt veel metal en punk. Er komen echter ook veel ‘gewone’ mensen een kijkje nemen, mensen die niets met black metal hebben, en het is mooi om te zien dat sommigen van hen dan toch geïnteresseerd blijven kijken en luisteren als we bezig zijn. Hetzelfde gebeurde eigenlijk de afgelopen zomer op het Valkhof Festival in Nijmegen, dat altijd tijdens de Vierdaagse wordt gehouden. Dat trekt ook een heel divers publiek. 

Verder speelden we in januari op Eurosonic. Ook dat was weer een nieuwe ervaring, nadat we een paar jaar terug ook al op Noorderslag hadden gestaan. We mochten in het pand van Vindicat spelen, dat was op zich al interessant, maar omdat Eurosonic natuurlijk ook een groot netwerkfestival is, hebben we er ook nog een optreden op Summer Breeze deze zomer aan overgehouden.

Een persoonlijk hoogtepunt was ook een optreden in januari dit jaar in de Sputnik Halle in Münster met Alkerdeel. We werden echt weggeblazen die avond. We hadden Alkerdeel natuurlijk al vaker goed gezien, maar nog nooit zo intens. Dus we vroegen aan ze: wat is er veranderd? Hun antwoord: corona…  Na zo lang niet meer te hebben gespeeld, stonden ze op het Alcatraz festival in Kortrijk en de honger om weer te spelen maakte dat ze alles met maximale intensiteit deden, en dat hebben ze vastgehouden. Die intensiteit is voor ons ook een inspiratie geweest. We spelen 30 september met ze in Ede – echt zin in . Een van de beste live bands van het moment. 

Een ander echt hoogtepunt was natuurlijk het Doomstad XL optreden in TivoliVredenburg afgelopen december. Met Laster, Verwoed en Wesenwille was dit een soort culminatie van wat de Utrechtse black metal scene de laatste jaren op de kaart heeft gezet. Wat meer dan tien jaar geleden bescheiden begon met de Footprints In The Void-avonden in dB’s, heeft kunnen uitgroeien tot deze geweldige avond in Pandora. Een bevestiging dat Utrecht echt toonaangevend is als het om Nederlandse black metal gaat.” 

Het waren dus 12 mooie maanden. Maar er zit nog meer in het vat. Kijkend naar jullie planning voor de komende maanden vallen Motel Mozaique en Best Kept Secret op. Niet echt festivals waar je een mokerharde black metalband verwacht. 

“Dat klopt, in beide gevallen zijn het bewuste keuzes. We spraken met Bart van Doomstar Bookings over onze plannen en we gaven aan dat we graag wat optredens wilden doen die buiten onze gebaande paden lagen, en dat geldt voor beide shows in dit geval. Motel Mozaique is heel breed, ook met theater en beeldende kunst, en op Best Kept Secret komen ook veel mensen die nog nooit black metal hebben gehoord. Maar festivalgangers die uit nieuwsgierigheid even komen kijken en vervolgens toch gegrepen worden door onze muziek, zonder dat er water bij de wijn gaat, dat is mooi. Maar daarnaast doen we ook nog metalfestivals deze zomer, zoals Summer Breeze in Duitsland of Tolminator in Slovenië.” 

En qua muziek? Moeten we weer 7 jaar wachten op het volgende album?

“Haha, nee, we zijn druk aan het schrijven. Dus wees gerust, nieuw materiaal van Terzij de Horde zal minder lang op zich laten wachten. Sowieso verschijnt natuurlijk eind deze maand al de split EP met Ggu:ll.”