3voor12 Utrecht

Terzij de Horde bedachtzaam én venijnig op In One of These, I Am Your Enemy

Een concept vol mythologie, filosofie en sociaalkritische beschouwingen

Wie bij de extremere, gitaargerichte muziekgenres nog steeds enkel denkt aan ‘lomp doorbeuken’ en ‘hersenloos geschreeuw’ is bij het Utrechtse gezelschap Terzij de Horde al jaren aan het verkeerde adres. Het nieuwe album In One of These, I Am Your Enemy is een conceptueel werkstuk geworden vol mythologie, filosofie en sociaalkritische beschouwingen. Handelend onder andere over het maken en afbreken van beschavingen en de invloed van ons als mens daarop, met name de machthebbers. Maar wie zijn dat eigenlijk? Als je als lezer van deze intro nu denkt: “interessant, maar dat is wel erg beknopt en kort door de bocht”, ja dat klopt! Neem dan zeker even een kijkje in het bijgaande tekstboekje van het album, waarin het globale concept en het thema per track wordt uitgelegd en zelfs een korte boekenlijst met hun inspiratiebronnen staat vermeld.

Hoe bedachtzaam het concept van dit album aanvoelt, zo  fel en agressief is het muzikaal. Opener ‘Cheiron’ knalt er onbesuisd in met furieuze tremelo gitaren en pijlsnelle blastbeat drums. Het is dat de vocalen van Joost Vervoort meer in de screamo en hardcore hoek zitten, maar de band klinkt hier meer traditioneel black metal dan ooit. Die invloed is nog steeds duidelijk te horen bij de twee resterende tracks, maar nooit meer zo dominant als op de opener. Hardcore breakdowns en screamo climaxen komen voorbij, zodat het meer voelt als de band die we hier op de redactie al jaren kennen. Maar een andere dominante invloed lijkt dissonante psychedelica, zonder dat we dat precies kunnen uitleggen. Het is meer een gevoel. Een gevoel weggezogen te worden in een muzikale draaikolk op de scheidslijn tussen chaos en melodie. Een draaikolk van noise en bevreemdende geluiden die zich meer concreet manifesteren in ‘Precipice’, waar we de (spreekwoordelijke- of letterlijke-, dat is persoonlijk waarschijnlijk) afgrond in worden gezogen.

Zo laat Terzij de Horde op In One of These, I Am Your Enemy wederom meerdere gezichten zien. Aan de ene kant is er het gedetailleerde, tekstuele concept . Anderzijds de muzikaal venijnige black metal/hardcore band met een nieuw gevonden hang naar psychedelica. Zo is het album een beetje een ‘pick your own adventure’: heb je zin in de tekstuele verdieping met het tekstboekje op de bank – Prima! Maar lekker uit je bol gaan kan net zo goed!

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12