Na zeven jaar stond de legendarische Utrechtse hiphopgroep StropStrikkers weer op het podium. Dat kon natuurlijk maar op één plek zijn: in dB’s, in thuisstad Utrecht. We gingen kijken hoe hun geluid en performance het anno 2022 doen.

Opkomst en stoppen van de Utrechtse hiphopformatie

Dat we zestien jaar na hun allereerste optreden weer bij een StropStrikkers-show zouden staan was eigenlijk onvermijdelijk. Het trio knalde in 2006 de Utrechtse hiphopscene binnen met debuutalbum Kermis in de Hel en de daarvan afkomstige single en video ‘Bedek je Nek’. Het daaropvolgende jaar was heel succesvol voor de hiphopformatie met onder andere de release van tweede album Donkere Dagen en de daarvan afkomstige anthems ‘Broodje Mario’, ‘Kermis in de Hel’ en ‘Risicogebied’. MC’s J.A.E. en SKAV (toen nog Skafalau) en dj Klaas Vaak bouwden ook aan hun live-reputatie met optredens tijdens Bevrijdingsfestival Utrecht en in Club 3voor12. In datzelfde 2007 wonnen ze ook de Utrechtse bandwedstrijd Clash of the Titans en de 3voor12 Utrecht award.

Toen ze vervolgens tijdens Eurosonic Noorderslag 2008 op het 3voor12 podium stonden en de Grote Prijs van Nederland nog op de planning hadden staan, leek een mooie toekomst in het verschiet te liggen. Net zo snel als ze opkwamen kwam er echter een einde aan StropStrikkers. In juli 2008 werd namelijk bekend dat ze zouden stoppen. JAE's solo-ambities én een groep konden voor zijn gevoel niet naast elkaar bestaan. “In een groep moet je concessies doen, dat hoort. Maar ik was niet gelukkig en dan moet je naar je hart luisteren.” Voor SKAV was dit ook een moment om solo te gaan. Er was verder geen ruzie, dus deze 'fase' (want inmiddels weten we dat het een fase was) werd afgesloten met een afscheidsshow in dB’s.

Derde, vierde en vijfde album

Het bloed kroop echter waar het niet gaan kan. Het trio keerde in 2014 terug met een nieuw album (het passend getitelde Tabula Rasa) en een reeks liveshows. Anderhalf jaar daarvoor was het weer gaan borrelen, er moest iets nieuws komen van StropStrikkers. Skafalau destijds: "De chemie was goed en we weten wat we aan elkaar hebben. Het gevoel was dat we weer wat met z’n drieën moesten doen. Bovendien is Strikkers gewoon ons ding, dat is nooit weggeweest." J.A.E. zei toen: "Passie voor muziek is de drijfveer en we willen weer hetzelfde bereiken als toen, maar nu wel verder gaan."

Na de laatste show van de Tabula Rasa-tour, begin 2015, volgde opnieuw een sabbatical dat duurde tot 2020. Toen verscheen hun vierde album Koevoet en de Sikkel en aan het eind van dat jaar volgde ook Stofhappers (2002 - 2009), een verzamelalbum met dertien tracks uit hun beginperiode. “Om dit jaar lekker af te sluiten en met fresh energy 2021 in te stappen, hebben we een album samengesteld van onze dikste unreleased trax van 2005 tot 2009”, vertelden ze er over. “Je hoort hier ons nog als jonge honden Klaas’ beats bestieren alsof ons leven er vanaf hangt.” En dit was nog niet alles. Sinds de eerste stop/pauze zijn JAE, SKAV en Klaas Vaak altijd in de hiphop actief gebleven: solo of via collaborations met anderen.

Discografie:
Kermis in de Hel - 2006
Donkere Dagen - 2007
Tabula Rasa - 2014
Koevoet en de Sikkel - 2020
Stofhappers (2002 - 2009) - 2020

Eerste show in zeven jaar, in dB’s

Dat er weer een show zou komen was dus niet echt een verrassing, het was meer de vraag wanneer. Meer dan zeven jaar na hun laatste gezamenlijke stappen op het podium werd er deze show aangekondigd in dB’s, de plek waar ze ook hun allereerste show ooit gaven en de eerste fase afsloten. Dat is echter niet de enige reden dat dit een logische plek is. De rauwheid van het muziekcomplex aan de Cartesiusweg past ook goed bij de boombap van het drietal en dat de formatie juist hier ook hun eerste kans(en) kregen is minstens zo belangrijk. “Dit is de ziekste zaak ever. Dit is thuiskomen. Dit is familie!”, zegt SKAV over dB’s, waarna Klaas Vaak ‘Rauw als Neuk’ inzet. De bezoekers van de uitverkochte show, die dan al opgewarmd zijn door de Vlaamse rapper Berry, krijgen in meer dan een uur een dwarsdoorsnede uit het repertoire te horen. Natuurlijk zitten daar veel van de klassiekers tussen, maar ook nieuwer werk komt langs. Old school boombap met duistere, soms heel minimalistische maar ook super effectieve beats van Klaas Vaak. De samples die hij in de tracks verwerkt zijn vaak spookachtig en rauw maar soms juist heel toegankelijk.

(tekst gaat verder onder de foto)

Ondanks de zeven jaar stilte zijn SKAV en JAE niet roestig. “Heel dB’s moet kapot”, roept SKAV tegen de bezoekers. “Je weet toch hoe een StropStrikkers show is?”. Het duo behoort live nog steeds tot de hardste rappers in de game. Hun rhymes komen van de straat, gaan soms over ontwikkelingen in de maatschappij en vaak over ‘Utca’, de stad waar ze vandaan komen. De MC’s geven het allemaal: na een half uur zie je zweetdruppels door JAE’s baard op de vloer van het podium vallen. Het publiek bestaat voor een groot deel uit oude fans, die er al sinds 2006 bij zijn, maar er zijn ook nieuwe fans die het trio nog niet eerder hebben kunnen zien. Enkelen van die laatste groep rappen teksten woord voor woord meer. Mooi beeld ook voordat de show begint: collega rapper Ekio die aan een bezoeker van het café - die wil weten waar al die mensen naartoe gaan - uitlegt dat er in de zaal een legendarische hiphopcrew gaat spelen.

(tekst gaat verder onder de foto)

Boombap is misschien niet hip meer, maar in de underground is het nog steeds een relevant genre. Sterker nog: volgens SKAV is “die wave gaande” met allemaal nieuwe acts, waarvan een deel vanavond ook als bezoeker in dB’s is. De Limburgse rapper $keer & Boo$ stak het vuur voor SKAV weer aan en als de show van vanavond maatgevend is, zal het niet snel weer uitdoven. Als ze afsluiten met ‘Risicogebied’ laat SKAV weten dat het ‘gig-season’ is geopend. Er volgt een hele opsomming van shows van de verschillende projecten waarbij ze betrokken zijn. Wat voor nu het belangrijkste is, is dat StropStrikkers op zaterdag 12 november te zien is in NAR, als onderdeel van U?, het gratis dagprogramma van Le Guess Who?. Dat is vast niet de laatste keer dat StropStrikkers op het podium staat, maar deze show nemen ze ons in ieder geval niet meer af.

Gezien: StropStrikkers + Berry, vrijdag 4 november 2022 @ dB’s