Het bericht kwam als donderslag bij heldere hemel: de StropStrikkers zijn uit elkaar. Over de reden was nog even niets bekend, tot nu. Skafalau vertrekt naar Suriname, maar het was toch de soloambitie van Jae’Mel die het trio de das om deed.

Het bericht kwam als donderslag bij heldere hemel: de StropStrikkers zijn uit elkaar. Over de reden was nog even niets bekend, tot nu. Skafalau vertrekt naar Suriname, maar het was toch de soloambitie van Jae’Mel die het trio de das om deed. Ze waren de heetste shit in de underground hiphopscene, de Grote Prijs stond al op de agenda en toen was het ineens afgelopen; de StropStrikkers zijn niet meer. Nog drie optredens zijn de heren samen op het podium te zien, daarna is het (voorlopig) over.

De reden voor de split was even onduidelijk, maar de soloambities van rapper Jermaine (Jae’Mel) hebben de groep de das omgedaan. “Ik wilde al heel lang solo gaan werken. Ik schrijf zelf altijd al veel, maar met de StropStrikkers schrijven we met z’n tweeën en dat is toch anders,” aldus Jermaine. Hij voelde zichzelf dusdanig belemmerd dat voor zijn gevoel een solocarrière en de groep niet naast elkaar konden bestaan. “In een groep moet je concessies doen, dat hoort. Maar ik was niet gelukkig en dan moet je naar je hart luisteren.”

Dit alles tot grote teleurstelling van de overige leden Jeffrey (Klaas Vaak) en Skafalau. “Het liefst zou ik de top halen met de Strikkers,” zegt Skafalau, “maar door de plannen van Jae kwam daar een rem op. Soms lopen dingen niet zoals je verwacht.” Ook Jeffrey had het idee dat ze samen groot zouden worden. “Jae wil z’n eigen ding doen en zonder hem houdt het op.” Hij vindt het jammer en onnodig: “Als Jae solo wil, oké, maar daarnaast kon hij toch gewoon verder gaan met de StropStrikkers? De Grote Prijs stond op de agenda. Dat valt nu ook weg, doodzonde.”

Skafalau denkt daar iets genuanceerder over: “Jae is mijn collega en beste vriend, het is pijnlijk maar die ruimte moet je iemand gunnen.” Hij sluit dan ook niet uit dat ze ooit weer met zijn drieën aan de slag zullen gaan. Door de stap die Jermaine zette, besloot Skafalau ook een knoop door te hakken: in augustus vertrekt hij voor een jaar naar Suriname. “Ik zal daar ook wel muziek gaan maken, maar ga er vooral heen om een break te nemen.” Toch gaat hij niet weg zonder een visitekaartje achter te laten. Samen met Klaas Vaak is hij al langere tijd bezig. “Ik en Lau maken altijd al samen muziek. We komen samen nog wel met een album,” laat laatstgenoemde weten. Samenwerking met andere muzikanten staat ook nog op de planning, maar namen worden nog niet genoemd. “Dat is allemaal nog veel te vaag,” aldus Skafalau.

Wat betreft Jermaine’s soloplannen: “Qua sound en sfeer wijkt het niet veel af van het geluid van de StropStrikkers, maar in de teksten ga je veel meer Jermaine horen in plaats van Jae.” Volgens hem zijn de teksten creatiever met verrassende invalshoeken. “Ik ga eerst even opladen. In september gaan jullie veel van mij horen.” De StropStrikkers zijn nog te zien tijdens de Botenparade in het centrum van Utrecht op zondag 3 augustus. 8 augustus spelen ze in dB’s hun laatste thuiswedstrijd.