3VOOR12/Utrecht: Stropstrikkers winnen Utracks Award

Raptrio geroemd om energie, flow, dreigende sfeer en toewijding

In de Utrechtse popzaal EKKO werd afgelopen zaterdag voor de tweede keer de Utracks Award uitgereikt, een jaarlijkse juryprijs voor aanstormend poptalent uit de provincie Utrecht. Winnaar werd hiphoptrio StropStrikkers, dat door juryvoorzitter Joep Smeets werd geprezen als een groep die "een imponerende achterban heeft opgebouwd bij zijn optredens, waar dan ook de onmetelijke energie en soms zelfs dreiging vanaf spat."

Raptrio geroemd om energie, flow, dreigende sfeer en toewijding

Vorig jaar werd vanuit 3VOOR12/Utrecht-radiotak Utracks een nieuwe Utrechtse popprijs geïntroduceerd: de Utracks Award, een juryprijs voor poptalent uit de regio Utrecht. Tijdens de kickoff van het eerste Utracks Weekend werd zaterdag in popzaal EKKO voor de tweede maal de award uitgereikt. Vijf bands dongen naar de bokaal: Furistic, StropStrikkers, Knobsticker, Mark and the Spies en Neonbelle. Het hiphoptrio StropStrikkers werd verkozen tot Utrechtse act van het jaar en nam de trofee plus het prijzenpakket mee naar huis.
 
De avond wordt opgeluisterd met optredens van genomineerden Furistic, Knobsticker en StropStrikkers. Good Dog Happy Man, volgende week in de finale voor de Grote Prijs van Nederland, en Boy Ler, dat een van de mooiste Utrechtse albums op zijn naam heeft staan, beginnen het bal. Halverwege de avond komt dan eindelijk het verlossende woord van scheidend EKKO-programmeur Joep Smeets, die direct na de overhandiging zich spoedde naar het Tilbugse 013, zijn nieuwe werkgever: "De jury heeft gekozen voor een winnaar die muzikaal misschien niet al te vernieuwend is, maar wel goed heeft nagedacht over het eigen imago en de sfeer en uitstraling van hun releases en optredens."
 
Deze woorden geven nog niet veel weg, toch fluistert de zaal slechts één naam. Fluisteren dat wordt omgezet in joelen wanneer Smeets vervolgt: "De winnaar heeft een enorme toewijding, staat voor de eigen woonplaats heeft het ons spraakgebruik inmiddels al verrijkt met een paar ingenieuze taalvondsten. Vandaar dat de Utracks Award vanavond wordt omgedoopt tot de Utka Award." Terwijl EKKO de bandnaam scandeert, sluit Smeets af: "De winnaars zijn, vanwege hun ijzersterke beats en flow, de StropStrikkers!"
 
Beatmaker 'Klaas Vaak' en MC's 'Skafalau en 'Jae'Mel' krijgen naast de trofee een schat aan prijzen. Zo mogen ze spelen op het Utrechtse Bevrijdingsfestival en tijdens de PopNL Award in de Amsterdamse Melkweg. Ook krijgen ze studiotijd in Mailmen Studios en een fotosessie bij 3VOOR12/Utrecht-fotograaf Martijn Zuidweg, en mogen ze een webwinkel openen en bandtraject volgen met Web 2.0-muziekpromotors MOvE. Na de ontvangst mogen de StropStrikkers doen waar ze goed in zijn: EKKO laten dansen en deinen op hun beats, flows en opruiende teksten. Met als oorvanger slotnummer 'Risicogebied', 'Utka, risicogebied. Dus kijk uit waar je fietst!', schalt het door de zaal. Het zijn de StropStrikkers in een notendop.