Zaterdag is het zover, de releaseparty van het nieuwe album van StropStrikkers’ Tabula Rasa. Het drietal dat in korte tijd furore maakte met twee albums, goede kritieken en een underground klassieker als 'Broodje Mario', maar plotseling stopte, is terug. Na diverse soloprojecten is het tijd voor hun nieuwe album. Een paar dagen voor de release spraken wij mc's J.A.E. en Skafalau en producer KlaasVaak over het album, hun beweegredenen en de toekomst.

Zo snel als ze kwamen, zo snel waren ze gestopt; iets dat veel liefhebbers maar moeilijk konden begrijpen. "Eigenlijk begon destijds net alles beter te gaan, de shows werden groter en de tracks werden goed opgepikt" zegt Skafalau, maar hij vervolgt: "J.A.E. wilde graag ook solo en dat gebeurde. Wij, KlaasVaak en ik, hebben dat altijd gerespecteerd. Je moet altijd iedereen in zijn waarde laten en laten doen wat voor hem het beste voelt, al was het wel jammer natuurlijk."

In de periode tussen de break tot nu hebben alle leden veel geleerd, zowel muzikaal, als geestelijk, maar ook als ondernemers. J.A.E.: "Die ervaring helpt ons nu StropStrikkers naar een hoger niveau te brengen. Zakelijk doen we alles zelf en we hebben geleerd van dingen die we hebben meegemaakt." "Daarnaast" zegt KlaasVaak, "zijn we met z’n drieën gelijkwaardig binnen de groep." Wat wellicht klinkt als een cliché - maar dat zeker niet is - is dat de levenservaring in de teksten terug is te horen, verzekeren beide mc’s. "De passie is voelbaar en de teksten zijn meer gerijpt."

Zo’n anderhalf jaar gelden begon het weer te borrelen, er moest iets nieuws komen van StropStrikkers. Skafalau: "De chemie was goed en we weten wat we aan elkaar hebben. Het gevoel was dat we weer wat met z’n drieën moesten doen. Bovendien is Strikkers gewoon ons ding, dat is nooit weggeweest." J.A.E. zegt: "Passie voor muziek is de drijfveer en we willen weer hetzelfde bereiken als toen, maar nu wel verder gaan." Skafalau: "Ik was toen nog jong, onbevangen. Ik rapte, Klaas maakte beats en mensen vonden het tof. Zo simpel was het, maar ik deed dat zonder plan. Nu weet ik wat ik wil en ga er vol voor. Dit is mijn beroep, mijn passie."

Wat kunnen we verwachten? "Rauwe beats, boombap hiphop," zegt de producer. "Maar," vervolgt J.A.E., "de beats zijn heel gedetailleerd, je ontdekt telkens wat nieuws. Kenmerkend worden toch ook de lyrics, mensen die daarvoor gaan, gaan het album zeker waarderen. Wij vertellen een verhaal." Ze hopen dat het album aanslaat en dat ze hiphop met name in Utrecht weer een boost kunnen geven, omdat er volgens hen op dit moment niet heel veel gebeurt. Uiteraard komt Utrecht als stad ook weer terug in een aantal nummers.

"Wij kijken uit naar de albumrelease aanstaande zaterdag," zegt KlaasVaak, "dat is toch een ijkpunt." J.A.E.: "Vanaf dan kunnen we kijken hoe alles loopt. Ook hier is het voordeel van alles zelf doen dat niemand ons vertelt wat we moeten doen en we volledig ons eigen plan kunnen trekken." De vorige release, die van het album Donkere Dagen, vond plaats in een uitverkochte EKKO. "Het zou mooi zijn als de Helling ook vol loopt, maar dat is nog even afwachten," vullen beide mc’s elkaar aan. Ze geven aan de zaal zelf gekozen te hebben en hebben dus ook een hoge verwachting uitgesproken, maar dat laat wel ambitie zien.

J.A.E. over Tabula Rasa, wat schone lei betekent: "Mensen zullen merken dat we professioneler zijn geworden. Nummers zijn meer gefinetuned zonder authenticiteit in te leveren en we hebben het gevoel dat we beter zijn dan eerst." Dat klinkt veelbelovend. "De dingen die we hebben meegemaakt en hebben geleerd, zullen voelbaar zijn in de tracks, maar ook bij de shows" zegt Skafalau. Op dit moment zijn al twee tracks online te vinden. 'Lange weg' en 'RauwalsNeuk', waarbij ook al clips zijn geschoten. "Ook dat doen we zelf," zegt J.A.E. "KlaasVaak maakt de video’s." "En" zegt J.A.E., "ook daarin kun je zien dat wij dingen die we zelf goed kunnen nu gebruiken voor de groep."

Het album is gratis te downloaden op groovemonks. Skafalau: "Dat doen we om iets terug te doen voor de fans. Daarnaast moeten wij het als muzikant ook niet hebben van de verkoop, maar hoop ik dat mensen naar de shows komen en dat alles vanuit daar weer verder groeit. Je moet meer doen dan alleen een plaat opnemen, en dat gaan we zeker doen," sluit J.A.E. af.


Te zien: Releaseparty StropStrikkers’ Tabula Rasa met Het Verzet als voorprogramma, zaterdag 1 maart 2014 @ Tivoli de Helling, Utrecht