Tamara van Esch presenteert vanavond voor het eerst een album onder eigen naam. Net als voorganger In Je Hoofd (nog uitgebracht onder de naam Mevrouw Tamara) is Tussen Lagen geïnspireerd op de verhalen van mensen die kampen met psychische problemen, maar wat deze plaat bovendien bijzonder maakt zijn de samenwerkingen. Van Esch bundelde haar krachten met muzikanten uit verschillende hoeken, van folk tot hardrock. Het resultaat: een plaat vol variatie en een release-show vol stralende vriendschap.

Freedom Candlemaker

Het voorprogramma is een souvenir uit Cyprus, overgehouden aan een ontmoeting tijdens het Eurotoire project waar Van Esch tijdens de lockdown aan deelnam. De vorige keer dat Freedom Candlemaker in Tivoli verscheen stond hij in het voorprogramma van niemand minder dan Joan as Policewoman. Dat blijkt niet verwonderlijk zodra zijn eerste tonen de aandachtige oren van het publiek in Club Nine doordringen. De oprechtheid en diepgang die weerklinkt in de stem van deze Cyprioot en zijn meeslepende pianospel doen al snel denken aan Joan As Policewoman’s ‘To Survive’. Met eerlijke teksten die spreken van leedverwerking, levenswijsheden en schoonheid zet Freedom Candlemaker meteen de toon voor de rest van de avond.

Lief en Leed

Hoewel de songs die vanavond gespeeld worden gebaseerd zijn op de verhalen van mensen die weten hoe het is om in een psychiatrische inrichting te overleven, mensen die vanwege psychische problematiek grotendeels niet zelf aanwezig kunnen zijn bij de releaseshow van een album dat in de kern over hen gaat, overheerst er vanavond een gevoel van saamhorigheid. Er is volop aandacht voor muziek en boodschap. Zelfs al kunnen de geïnterviewden er zelf niet zijn, hun aanwezigheid is voelbaar en wordt voelbaar omarmd door het enorme aantal muzikanten dat om beurten het podium op geroepen wordt. 

Het aantal samenwerkingspartners dat vanavond het podium betreedt is haast niet te tellen en dan zijn nog niet eens alle muzikanten waarmee Van Esch heeft samengewerkt vanavond aanwezig. De show bruist. De waardering voor het project en de liefde voor muziek stroomt door hoorbaar door de aderen van de begeleidingsband en het publiek luister alsof het onder hypnose staat.

Tussen Lagen

Met contrabas, twee synths, een afwisselende trio van achtergrondzangeressen, twee gitaristen, een pianiste en twee gastzangers heeft Van Esch vanavond alle middelen in huis om wat op plaat te horen is ook live naar voren te brengen, mét nog een extra vleugje vuur. Tussen Lagen is op momenten wat steviger dan we van Van Esch gewend zijn. De verhalen van overprikkeldheid, onrustige hoofden, wanen en uit de hand gelopen zelfmedicatie worden met ijzingwekkende overtuiging naar muziek vertaald: scheurende bas-synths, zenuwslopende alarmtonen en zielsnijdend hoge achtergrond vocalen nemen het publiek vanavond mee naar de belevingswereld van de (ex-)psychiatrisch patient. Toch is er vooral schoonheid en hoop: voor het grootste deel bestaat de set uit hoopgevende klanken en worden de zware verhalen zoals altijd nog steeds verteld met die warme, rustgevende stem die we al langer kennen van Van Esch. Zo laat Tussen Lagen, live evenals op plaat, groei zien: onder haar eigen naam lijkt Tamara van Esch meer tot de kern van zichzelf en haar muziek te zijn gekomen.

Gezien: Tamara van Esch + Freedom Candlemaker, vrijdag 29 april 2022 @ Club Nine, Tivolivredenburg, Utrecht