Sterven in het harnas wordt vaak als iets moois afgeschilderd, maar als het daadwerkelijk iemand overkomt, dan blijkt de praktijk een stuk minder romantisch. Op Koningsdag tijdens het allereerste optreden van Beyond The Pale in dB’s, zakte gitarist Jeroen van Donselaar op het podium in elkaar. Twee dagen later werd bekend dat een hartstilstand hem fataal was geworden.

Als gitarist drukte Van Donselaar deze eeuw een flinke stempel op de Utrechtse metalscene. Samen met zijn vriend en muzikale broeder Johnny Derechos richtte hij Nuestros Derechos op, een maatschappelijk geëngageerde thrash metalband. Met kritische teksten en een ‘do it yourself’ mentaliteit schuurde Nuestros Derechos dicht tegen de hardcore punk aan en de band was erg populair in de Duitse underground. Daar tourden ze vaak langs kraakpanden en linkse podia. 3voor12 Utrecht sprak eind 2011 met Nuestros Derechos, nadat hun tweede album ‘Adrift’ net was verschenen.

Opvallend kenmerk van Nuestros Derechos was het scherpe agressieve gitaargeluid van Van Donselaar. Zijn bandmaten zeiden wel eens gekscherend dat Van Donselaar de laatste metalgitarist op aarde was die zijn gitaar nog in E stemde. Door echter niet mee te gaan in de trend om de gitaren steeds lager te stemmen of op gitaren met 7 of 8 snaren te spelen, creëerde Van Donselaar dus wel een eigen kenmerkende stijl en geluid, door zijn vrienden en bandmaten liefkozend ‘Jeroenmetal’ genoemd.  

Minder bekend was het feit dat Van Donselaar ook een ‘founding member’ was van death metalband Bloodgod, ook zo’n graag gezien Utrechtse gezelschap dat regelmatig in dB’s te bewonderen was. Van Donselaar verliet Bloodgod echter al na twee jaar en toen een jaar later ook Nuestros Derechos ermee stopte, kwamen de muzikale activiteiten van Van Donselaar op een wat lager pitje te staan. Toch was hij nog regelmatig in dB’s te vinden, bijvoorbeeld achter de bar. Zijn maatschappelijke betrokkenheid toonde Van Donselaar ook via zijn werk bij Emmaus Haarzuilens, een woon- werkgemeenschap met meerdere kringloopwinkels in de regio.

Toch begon het bij Van Donselaar weer te kriebelen. Opnieuw met Johnny Derechos richtte hij een paar jaar geleden Beyond The Pale op. De eerste kennismaking voor veel Utrechtse metalliefhebbers met Beyond The Pale was via het benefietalbum ‘Plagued – Decibels for dB’s’. Dit project, met Van Donselaar als een van de initiatiefnemers, werd opgestart nadat een grote brand in het CAB-gebouw, waar ook dB’s gehuisvest is, in januari 2021 veel schade aanrichtte in de zaal en de oefenruimtes. 17 bands uit Utrecht en omstreken leverden een liedje voor een verzamel-cd waarvan de opbrengsten rechtstreeks naar dB’s gingen om de pijn van de brandschade te verlichten. ‘Storm en Drift’ werd zo de eerste single van Beyond The Pale, een lekker thrash/death nummer, waarin de invloeden van veel oude bands van Van Donselaar zijn terug te horen.

Helaas viel er door corona in 2021 nog weinig op te treden dus Beyond The Pale had alle tijd om geschikte bandleden te vinden en aan het repertoire te werken. Tot die fatale Koningsdag van 2022. Beyond The Pale zou voor het allereerst optreden, nota bene in het geliefde dB’s. Het beloofde een mooie avond te worden, maar het mocht niet zo zijn. Halverwege de set zakte Van Donselaar in elkaar en werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Twee dagen later kwam het nieuws naar buiten dat Van Donselaar die nacht overleed aan de gevolgen van een hartstilstand.

Van Donselaar werd 50 jaar oud en laat een vrouw en twee jonge kinderen na. Hoe geliefd Van Donselaar was, en hoezeer hij gemist zal worden, blijkt uit het feit dat zowel dB’s als Emmaus Haarzuilens de afgelopen week afscheidsbijeenkomsten organiseerden waar vrienden en bekenden elkaar konden opzoeken om het verdriet te delen en om het leven en werk van Van Donselaar te vieren. 

R.I.P Jeroen van Donselaar (1972-2022)