Op vrijdag 8 juli presenteerden we samen met Tweetakt Festival een aantal talentvolle acts van Utrechtse bodem op Fort Ruigenhoek. Een goede aanleiding om daar ook meteen een kijkje te nemen.

Fort Ruigenhoek is één van de mooiste festivallocaties van Utrecht. Alleen al het via de brug naar het fortterrein lopen heeft iets avontuurlijks, zeker op een warme vrijdagavond waarop de zon langzaam wegzakt. Als je links om het fort heen loopt kom je eerst de Trekkerschuur tegen, die eerdere Tweetakt-bezoekers wellicht nog kennen van De Neude. Op het middenterrein van het fort vind je vervolgens een klein festivalterrein met onder anderen een tent met een podium, horeca, picknicktafels en een kleine draaimolen. 

Bij dat ‘tentpodium’ is het dan nog behoorlijk rustig: aan de picknicktafels zitten wat mensen die net de kunstwerken hebben bezocht. Veel Utrechters hebben deze parel, die vanuit de stad prima te fietsen is, echter nog niet ontdekt. Om 18.15 uur begint daar Go Fishing!, de indieband van van Juliette van Balen en Bart van der Elst. Live is Go Fishing! een vijftal dat een korte set met fijne gitaarliedjes speelt, waarin hun eerder verschenen singles en een cover van de band Happyness – een grote inspiratie – langskomen.

Na een korte pauze gaat het programma door met Flevoland. De Trekkerschuur is behoorlijk vol gestroomd voor het duo dat één van zijn eerste liveshows speelt. Eerder dit jaar brachten ze een EP uit, vol door leegte en vervreemding geïnspireerde liedjes met jaren tachtig vibes. Live is Flevoland ook een tweetal en ondanks die beperkingen (bas, toetsen, sampler) komt de liveset behoorlijk ‘vol’ over. Het geluid van de band is opgebouwd met synthesizers, repeterende elektronische drums en huppelende bassen, die duidelijk geïnspireerd zijn door synthpopacts uit het begin van de jaren tachtig. Dat beide bandleden zingen zorgt voor extra dynamiek: de afwisseling tussen een meer donkere stem en falset (die ze overigens allebei beheersen) en het tegen elkaar in zingen geeft warmte aan de liedjes.

De volgende act die in de podiumtent optreedt is de Utrechtse singer-songwriter Géonne Hartman. Een dag eerder stond ze nog in haar eentje in het Centraal Museum, voor deze show heeft ze haar volledige band bij zich. De set bestaat uit nummers van haar onlangs verschenen album He Went to the Sea. De meanderende indiefolkliedjes werken goed tussen de muren van het fort en bij ‘Correct Me If I’m Wrong’ wordt zelfs voorzichtig meegezongen. Dit optreden is hun laatste, voordat ze een paar weken vakantie nemen.

Het livemuziek gedeelte wordt afgesloten met een dubbelshow in de Trekkerschuur van de Amersfoortse rappers Doagamo en Benoit. Tof om te zien is dat er opvallend veel mensen speciaal voor deze twee optredens naar het fort zijn gekomen. NPAC-student Doagamo heeft de afgelopen 2,5 jaar een behoorlijke verzameling singles uitgebracht, waarvan hij er vanavond samen met back-up mc Jurr een groot aantal de revue laat passeren. Doa doet één track samen met de ook uit Amersfoort afkomstige Benoit, die iets later de microfoon mag overnemen voor een eigen show. Benoit brengt onder andere de single ‘2 Stappen’, die eerder vandaag op de streaming media is verschenen. Na de show is het buiten de schuur een gezellig samenzijn van vrienden en studiegenoten. Terwijl beide rappers hun respectievelijke shows nabespreken en DJ’s Saus System draaien bij de tent, stappen wij weer op onze fietsen om in de invallende schemering door de mooie polder weer naar het centrum van Utrecht te gaan.

Gezien: Tweetakt x 3voor12 Utrecht, met o.a. Go Fishing!, Flevoland, Géonne Hartman, Doagamo en Benoit, vrijdag 8 juli 2022 @ Fort Ruigenhoek, Utrecht