Een aantal donderdagavonden per jaar is het Centraal Museum geopend voor een programma in samenwerking met inspirerende lokale makers of culturele vaandeldragers of een kleiner eigen programma vol kunst en cultuur. Voor deze nieuwste editie van Centraal Laat heeft het museum ons gevraagd om het muziekprogramma samen te stellen. We keken natuurlijk ook hoe dat uitpakte.

Lopend over de glazen brug lopen die het oude deel van het Centraal Museum verbindt met het nieuwe, is applaus hoorbaar. Aan het begin van de ruimte met tijdelijke tentoonstellingen, blijkt Géonne Hartman te spelen. Ze staat voor één van de schilderijen die onderdeel zijn van De Gezonde Stad, de nu lopende tentoonstelling die gaat over gezond stedelijk leven door de eeuwen heen. De Utrechtse singer-songwriter heeft onlangs in EKKO haar debuutalbum gepresenteerd. Toen stond ze met hele band op het podium, vanavond speelt ze in haar eentje. De vorm van de zaal waar ze staat zorgt voor een stevige galm, waardoor gitaar en stem lekker vol klinken.

Géonne Hartman

Classic Water

Daarna gaan we snel waar buiten, waar tussen de hoge gebouwen van het voormalige Agnietenklooster Classic Water is begonnen aan hun set. Met een invallende bassist speelt de Utrechtse indierockband bijna alleen maar nieuwe liedjes. Slechts één nummer is afkomstig van het vorig jaar verschenen debuutalbum Concrete Pleasures. Centraal Laat heeft deze editie de vibes van een intiem festival. Sommige bezoekers blijven in de tuin en eten een prima burger of drinken wat, anderen duiken weer de tentoonstellingsruimte in waar eerst Kinsmit en daarna Tamara van Esch optreden. Kinsmit speelt zijn folkliedjes in een goed hoekje tussen twee mooie schilderijen uit de Museumcollectie.

Kinsmit

Vic Willems

Sommige artiesten gebruiken de optredens in het museum om nieuwe nummers te proberen of bestaand werk op een andere manier muzikaal in te vullen. Classic Water speelt bijna alleen maar nieuwe liedjes, Tamara van Esch doet een synthesizerset, samen met Louise Lindskov van de band Loui Lind, en Vic Willems debuteert ook een nieuw liedje. Buiten speelt inmiddels KEEK. Die hebben we de afgelopen jaren in verschillende vormen gezien: solo, met gitarist of kleine band. Vanavond is KEEK echter een vijfkoppige band die laidback Nederlandstalige hiphopliedjes met jazzy invloeden speelt. 

 

KEEK

Publiek

Het eindschot van deze Centraal Laat editie is weer in tuin van het museum. Als eerste staat daar Faradays. Ze doen nummers uit de set die ze ook speelden tijdens de eindpresentatie van hun UP:Next-project: electropop songs met subtiele en organische Gamalan-invloeden. ONEGG sluit de avond af met een fijne, dansbare, elektronische set. Het gras voor het podium is lekker zacht, voor wie op blote voeten een dansje wil doen. Wie liever stil staat kan genieten van de vallende schemering, die een mooi schaduweffect op de muren van het Centraal Museum creëert.

Faradays

Onegg

Door het volle programma hebben we slechts flarden gezien van tentoonstelling De Gezonde Stad. Wat we mee kregen was echter de moeite waard, dus voor de tentoonstelling gaan we nog een keer terug.

Gezien: Centraal Laat: De gezonde stad x 3voor12 Utrecht, met o.a. Géonne Hartman, Classic Water, Kinsmit, Tamara van Esch, KEEK, Vic Willems, Faradays, Onegg, workshops en spoken word van Lucas Kloosterboer en Danique Kivit, donderdag 7 juli 2022 @ Centraal Museum, Utrecht