Amersfoort is een nieuw eendaags festival rijker: Straight From the Horse’s Mouth. Tijdens de eerste editie op 17 december presenteren beloftevolle acts en kunstenaars zich in broedplaats OostWest onder het motto ‘Connecting Spirits’. Voor initiatiefnemers Waldo Volmer en Camiel de Kruijf schiet hiermee een langgekoesterd coronaproject uit de startblokken.

Midden in de coronatijd komen de Amersfoortse culturele ondernemers Waldo Volmer en Camiel de Kruijf bij elkaar om een plan te maken voor het moment dat samenkomen weer mogelijk zou zijn. Een concept dat gestoeld is op drie pijlers, zeggen ze: een bijzondere locatie, actuele en urgente livemuziek en maatschappelijke thema’s. “We zijn inmiddels een hele tijd verder,” zegt Volmer, “dus we zijn heel blij dat het gelukt is.”

Rauw en niet alledaags

Straight From the Horse’s Mouth (SFTHM) werkt nadrukkelijk samen met diverse organisaties en makers uit het Amersfoortse culturele veld. Vandaar ook de keuze voor creatieve broedplaats OostWest City als eventlocatie, in een grote loods op industrieterrein De Isselt. “Het is rauw en niet alledaags,” vertelt De Kruijf, “een oude fabriek met meerdere zeecontainers waarin overwegend lokale makers en kunstenaars werken. Een plaats bij uitstek voor kruisbestuiving.”

Twee podia

De live optredens op 17 december vinden plaats op twee podia, getiteld Contact en Spirit. “Het Contact-podium staat vooral voor gitaarbands, een beetje punky”, zegt Volmer. “Daar hebben we Fokko,  Marathon en Cloudsurfers. Op Spirit, het andere podium, vind je meer de jazzy hiphop-vibes: Raven Kangee, XILLAN en Pink Oculus. Heel verschillende genres dus.”

Echte ontmoeting

Met de snelheid waarmee alles opeens weer kan, willen de twee Amersfoortse initiatiefnemers met SFTHM naar eigen zeggen een plek en moment creëren om elkaar weer écht te ontmoeten. “We gaan niet alleen maar knallen”, zegt De Kruijf. “Tussen de optredens is er ruimte om rustig bij te praten en de kunstwerken in je op te nemen. Vandaar het centrale thema van deze eerste editie: ‘Connecting Spirits’.”

Gesamtkunstwerk

In hetzelfde weekend vindt in OostWest City ook de kunsttentoonstelling Blauwdruk plaats, gericht op de actuele lokale kunstscene. Bezoekers van SFTHM krijgen een combiticket voor beide events. Verder maken de Amersfoortse lichtkunstenaar Victor Dissel en het collectief Silence Of The Lights een werk dat het thema van het festival in het dak van de venue zal visualiseren. Volmer: “Door diverse kunstenaars op één plek samen te brengen en disciplines met elkaar te laten connecten en soms zelfs versmelten, ontstaat er een Gesamtkunstwerk. Daar was het ons altijd om begonnen.”

Te zien: Straight From The Horse’s Mouth, 17 december 2022, met o.a. Fokko, Marathon, Cloudsurfers, Raven Kangee, XILLAN, Pink Oculus, Victor Dissel & Silence of the Lights. @OostWest City, Heliumweg 15, Amersfoort. Entrée: 15 euro (incl. Blauwdruk)

Nu we toch even de aandacht hebben:

De redactie van 3voor12 Utrecht – hét online platform voor muziek uit de provincie Utrecht – is op zoek naar nieuwe schrijvers in/uit Amersfoort.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar info@3voor12utrecht.nl of kijk voor meer informatie op deze pagina