Openhangend blousje, kort - soms iets te strak - broekje en flinke snor. Dat is POSTIE, het alter ego van Joris Postulart. Op 13 december vorig jaar kwam zijn eerste liedje online. Elke zondag volgde een nieuw liedje, live opgenomen in zijn tot studio verbouwde woonkamer. Na seizoen 1 startte meteen een tweede seizoen vol loopstation geweld, dikke autotune op Nederlandstalige teksten met een knipoog: "Als ik het eng vind om het aan mijn moeder te laten horen, dan weet ik dat het goed is.” Na een zomerstop begint vandaag seizoen 3.

Seizoenen

Postulart: "Ik doe dit in seizoenen omdat ik dit een interessante manier vind van muziek maken. Dus geen albums en singles, maar de hele tijd door content produceren. Meer focus op kwantiteit en regelmaat dan op perfect afgerond. Het is steeds het beste wat ik kan maken in die week. En ik doe het allemaal live. Het komt een beetje uit mijn ADHD, bij mijn bands was het lastiger dat ik steeds onafgemaakte demo’s had en dan de week erna weer een nieuw idee heb. Nu maak ik een liedje meteen in één week zonder het te perfectioneren.”

Previously on

POSTIE heeft twee seizoenen achter de kiezen met in totaal 27 liedjes. “Het is begonnen als lockdown project. Ik heb het bedacht omdat alles in mijn werk en leven rustig voortkabbelde en ik iets wilde hebben waar ik aan kan bouwen. Hier haal ik veel energie uit. De input kwam vanzelf, dat ik commentaar ging leveren op dingen die gebeurden, zoals dat we weer in de rij staan bij de Action zodra we weer naar buiten mogen na een quarantaine. Maar ik geef ook commentaar op de politiek, daar gaat deze eerste van het nieuwe seizoen over."

Teaser nieuwe seizoen

“Deze zomer is er genoeg gebeurd om te gebruiken, dus ik moest echt kiezen waar ik mee ga beginnen.” Vandaag is de Formule 1 race, een perfect haakje voor het eerste liedje. Ook op politiek vlak valt er weinig te klagen, qua voer voor beschouwende teksten dan.

Een kleine spoiler: "Het tweede liedje gaat over dat ik weer op de datingmarkt ben en wat je daar voor gekke types tegenkomt. Dat hoor je volgende week wel, maar het gaat over van die linkse hippie hypocriete wijven - niks persoonlijks. Het is niet daadwerkelijk op iemand gebaseerd, maar op wat mij allemaal liked op Tinder." Kortom, Postulart zit nooit zonder inspiratie, of frustratie: "Ik vermoed dat we wel weer in lockdown gaan, dat is de perfecte situatie voor POSTIE natuurlijk. Iedereen zit thuis en er is wat om te zeiken, dus ik maak me niet druk over onderwerpen voor het najaar."

Nieuw dit seizoen

“Ik ga het muzikaal wat opschalen met meer analoge instrumentjes in plaats van geluiden die ik uit de computer haal. Dus nu pak ik een ukelele of kazoo, tastbare instrumenten.” In de vorige seizoenen was de herkenbare autotune aanwezig in bijna elk nummer: “Die wil ik vaker niet inzetten, en anders vol Kanye West vibe open. Het hoeft ook niet altijd, soms verschuil ik me er achter. Het voelt veilig. Daar probeer ik wat meer balans in te vinden. Ik wil alles muzikaal nog scherper neerzetten, als iets een ballad is dan wordt het een overdreven ballad en als het metal wordt dan wordt het grindcore."

Cast

Postulart is de hoofdrolspeler in zijn eigen project POSTIE: “Het is de ADHD-versie van mij, de volledig aan-versie. Een schaamteloosheid, je laat alles los, dat is de enige manier om dit te doen." Dit rusteloze typetje zie je niet alleen elke zondag in zijn video’s terug, op de woensdagen plaatst hij foto’s - nee, niet je standaard persfoto - op zijn Instagram account en tussendoor gaat hij het gesprek aan met zijn volgers. “Voor mij is social media wat ik doe. Ik maak content. Daar hoort ook bij dat ik mijn volgers erbij betrek, dat vind ik ook super leuk. Ik vraag soms om muzikale ideeën. Een van mijn volgers noemde het Angolese genre 'kizomba', daar is het Famke Louise liedje op gebaseerd, een soort bubbling meets latin. Ik vind het leuk om zulke genres helemaal uit te pluizen."

Gastrollen

Vorig seizoen was er een gastrol voor Meis en in seizoen 1 een duet met vriend Jesse. Voor dit seizoen staat een samenwerking met Nederrockband Fokko op het programma: "Hij heeft al toegezegd dat we een liedje samen gingen doen, dus daar komt hij niet onderuit. Bij deze staat het ook in het interview.” Ook Famke Louise is altijd welkom voor een duet. In seizoen 1 noemde Postulart haar regelmatig en slide veel te vaak in haar DM, hij wacht nog steeds op een berichtje terug.

Behind the scenes

Postulart neemt zometeen een liedje op. “Ik ga even ombouwen, maar dan moet ik eerst mijn korte broek aantrekken hoor. Dat doe ik altijd al met opbouwen, dan kan ik in mijn rol komen.” Even later wandelt hij terug de kamer in. Met korte broek en daaronder nog steeds zijn enorme wollige sloffen. Hij knoopt ondertussen zijn blousje open: "Ik heb gisteravond op Vinted nog tien nieuwe shirts besteld”, want een nieuw seizoen vraagt natuurlijk om nieuwe outfits.

Airtime

Elke zondagochtend om 10 uur verschijnt er een nieuw liedje online. Dit seizoen loopt door tot kerst en dan komt er weer een echte single uit, zoals hij ook het vorige seizoen heeft afgesloten met een over the top videoclip van het eerste liedje wat hij maakte als POSTIE ‘Alle Meiden Willen Mij Sinds Ik Naar De Sportschool Ga’. Voorlopig kunnen we nog even genieten van een wekelijks liedje via Instagram, YouTube, Facebook (‘voor de boomers werkt het nog steeds’) en via de POSTIE Whatsapplijst. “Een vers seizoen met een open eind.”