Omdat dansen in binnenruimtes voor 25 september nog niet was toegestaan hebben het Amersfoortse poppodium FLUOR en de clubavonden Nachtwerk. en On9ekend ervoor gekozen om de club naar buiten te verplaatsen. Op zaterdag 18 september organiseren ze in de buitenlucht en voor voor 750 bezoekers eenmalig het pop-up FLUOR festival. Op die manier kan er gedanst worden terwijl toch aan de op dit moment geldende eisen wordt voldaan. We spraken met Robin Bekkers, dance programmeur van FLUOR en één van de drijvende krachten achter het festival.

“Als FLUOR zijn we anderhalf jaar dicht geweest op de normale manier”, licht Bekkers toe. “In die tijd hebben we wel livestreams, kunst en zittende shows gedaan maar in ons team voelden we een groot gemis. Toen begin augustus bekend werd dat eendaagse festivals voor 750 man mogelijk werden dachten we ‘misschien moeten we dat doen’, voor onze staf en andere organisatoren. Er is een enorme knaldrang, de vlam is weer gaan branden!” Na de aangekondigde versoepelingen zijn Bekkers en zijn collega’s na gaan denken hoe ze zo’n festival zouden kunnen organiseren. Tot twee weken geleden was het vooral een idee en zijn er veel gesprekken gevoerd. De vergunning is afgelopen donderdag pas rond gekomen.

In eerste instantie zochten ze een locatie waar ze alle faciliteiten zelf zouden kunnen regelen. “Een hek eromheen en inrichten”, noemt Bekkers dat. Het bleek echter dat je voor zo’n plek een evenementenvergunning aan moet vragen. “De gemeente adviseerde ons om te kijken naar een locatie waar al een vergunning op zat en daar dan het festival op te zetten. Dan hoefde je in ieder geval geen aparte vergunning aan te vragen. We vonden iets moois, maar het bleek later dat we geen gebruik konden maken van de vergunning die op die locatie zat.“ Daardoor moesten ze op zoek naar een andere locatie en alsnog een eigen vergunning aanvragen.

Die locatie is Bosbad Amersfoort geworden (foto is van een editie van Into the Woods, dat daar ook plaatsvindt). Naast de gebruikelijke zaken zoals EHBO en parkeren is een belangrijke voorwaarde dat de bezoekers 1,5 meter afstand kunnen houden voordat hun QR-code is gescand. Eenmaal op het terrein hoeven de bezoekers geen afstand meer te houden. Een QR-code op basis van een vaccinatie, herstelbewijs of toegangstest via testen voor toegang volstaat om tijdens het festival te kunnen dansen. Al met al is het festival binnen een maand uit de grond gestampt. “We zijn veel dank verschuldigd aan aan de gemeente, politie en hulpdiensten”, zegt Bekkers, “die hebben goed meegedacht. En we hebben geluk gehad dat de burgemeester en wethouders voor het idee te porren waren.”

Alle beschikbare kaarten werden in enkele dagen verkocht, zonder dat er een locatie of programma bekend was. Bekkers: “We hebben vrij snel een save the date online gezet en daarmee wel een beetje onze hand in het vuur gestoken. We hebben meteen aangegeven dat de bezoekers hun geld terug zouden krijgen als het festival niet door kon gaan. Ook moesten sommige festivalproducenten wachten totdat we definitief konden bevestigen.” FLUOR festival is een samenwerking met clubavonden Nachtwerk. en On9ekend en met zijn drieën zijn ze ook verantwoordelijk voor het programma. Op de mainstage, waar 550 bezoekers terecht kunnen, staan onder andere Stranger, Mahabe137, DIEDE + Rik Blom en verschillende lokale acts. Daarnaast is er ook nog een Silent Disco met drie kanalen, die worden verzorgd door Per Expressie en een aantal lokale dj’s. De festivallocatie wordt een dag eerder ook gebruikt voor een (inmiddels uitverkochte) editie van clubavond Super Zwoel, waarop onder andere tiktok-ster HATO, Brooklyn en lokale acts draaien.

Te zien: FLUOR festival 2021 met o.a. Stranger, Mahabe137, DIEDE + Rik Blom, zaterdag 18 september 2021 (14.00 - 23.00 uur) en Super Zwoel, vrijdag 17 september 2021 (16.00 - 23.00 uur) @ Bosbad Amersfoort
NB: beide festivals zijn uitverkocht

Verantwoording

Tijdens de persconferentie van het kabinet van 14 september is bekendgemaakt dat nachtclubs en discotheken vanaf 25 september overdag weer open mogen. Zoals uit het artikel blijkt is de organisatie achter FLUOR festival begin augustus begonnen met het idee en de voorbereiding van het festival. We hebben Robin Bekkers geproken op vrijdag 9 september, voordat de nieuwe versoepelingen bekend zijn gemaakt.