Het voormalige politiebureau aan de Leyenseweg in Bilthoven heeft ruimte gemaakt voor een nieuw initiatief: een culturele broedplaats voor kunstenaars, muzikanten en theatermakers. Sinds augustus 2020 heeft Buro Lou zich er gevestigd, een zusje van Lou Oudenoord, de stichting Leegstand Oplossers Utrecht. Wij namen er alvast een kijkje.

‘‘Buro Lou is geïnspireerd op de Amsterdamse stichting LOLA, die zo’n tien jaar geleden werd opgericht tijdens de bankencrisis. Betaalbare woonruimte was, en is nog steeds, moeilijk te vinden, helemaal voor kunstenaars en muzikanten’’, vertelt Marcel van der Velden, de kwartiermaker van Buro Lou. Voordat Marcel in Bilthoven settelde was hij muzikant, maar toen hij naar eigen zeggen ‘een wereld zonder deadlines’ zocht, kwam hij bij Lou terecht. Het oude pand diende vroeger als politiebureau, wat nog goed is terug te zien in de ateliers en werkruimtes. Zo’n veertig creatieve ondernemers hebben zich genesteld in de ruimtes van het pand. Zelfs de oude celblokken, die nog geheel intact zijn gebleven, zijn bezet.

Buurtinitiatieven

Omdat de stichting enkel als leegstandsoplossing opereert, bestaat de kans dat de ondernemers er na augustus 2022 weer uit moeten. Maar dat weerhoudt ze er niet van om mooie projecten op te zetten. ‘’Iedereen die hier zit heeft ook echt een plan voor deze plek, bijvoorbeeld om evenementen te organiseren voor de buurt. In Bilthoven is erg veel behoefte aan een plek voor de jongeren, dus we zijn van plan om samen met hen een skatebaan of iets dergelijks, op te bouwen op de parkeerplaats. Daarnaast zijn er plannen om cursussen te geven; rapcursussen of een workshop-beats maken. We willen onder de makers kruisbestuiving laten ontstaan’’, licht Marcel toe.

De eerste bewoner

Een van de eersten die een ruimte in het oude bureau in gebruik nam was Spijk Groenendijk. Spijk is componist en producer, afkomstig uit Utrecht. Hij vertelt: ‘’Op het moment ben ik bezig met een elektronisch muziekproject en begeleid ik veel beginnende artiesten met de productie van hun eerste single. Daarnaast maak ik af en toe muziek voor podcasts en in de toekomst ga ik ook muziek maken voor een ‘Guided Meditation’ programma.’’ Dat doet hij allemaal vanuit zijn sfeervolle, goed geïsoleerde studio in Lou. Voorheen werkte hij vanuit huis, tot onvrede van zijn huisgenoten. ‘’Dat thuiswerken was nog wel een dingetje. Ik woon met twaalf huisgenoten die daar natuurlijk last van hadden. Ik heb daarnaast erg veel spullen; ik heb gestudeerd aan de Herman Brood Academie en toen ik daar afstudeerde merkte ik dat ik me in de toekomst niet specifiek op één ding wilde richten. Daarom staat mijn studio vol met verschillende synthesizers, gitaren en een hoop kabels en apparatuur.’’
 

Samenwerkingen

Samen met Mitch Kleinhesselink en Olger Glorie, de oprichters van Crowdsurf Showconcepts, organiseert Spijk live-muzieksessies. Die muzieksessies zullen plaatsvinden op verschillende locaties binnen het oude politiebureau. ‘’We denken aan een sessie in het oude cellenblok, een optreden op de schietbaan en in de oude kantine waar vroeger de ME’ers lunchten.’’ De muzieksessies bieden een platform voor jonge artiesten, in combinatie met een aantal bekendere performers. ‘’We willen graag opkomende artiesten een duwtje in de rug geven. Zo kunnen we een platform opbouwen met heel veel sessies en dat langzaam uitbouwen tot live optredens met publiek erbij, in samenwerking met de horecaondernemers uit dit pand’’, voegt Spijk er aan toe. 

Nils Engelman aan het werk in zijn bakkerij

In de oude cel blokken van het pand bevindt zich De Bakkert, het bedrijf van Nils Engelman, waar iedereen welkom is voor een heerlijk koffiebroodje of een goede kop koffie. Daarnaast zit er een fietsenmaker, een pottenbakker en heeft zelfs een lampenmaker zich gevestigd in het pand. ‘’Ik zie voor me dat mensen hier vanuit Utrecht heen komen fietsen, een broodje halen bij De Bakkert, ondertussen hun fiets wordt nagekeken en ze genieten van een biertje terwijl er een bandje speelt. En weer door’’, vertelt Marcel. 

Toekomst

Door de coronamaatregelen is het helaas nog niet mogelijk, maar er liggen al een hoop ideeën op tafel bij de ondernemers. ‘’We verwachten dat we binnen drie weken een opening kunnen organiseren, zodra we open mogen. Dat plan staat nu allemaal in de stijgers’’, vertelt Spijk. Wat men kan verwachten in de zomer? ‘’ Als ik denk aan de zomer, wanneer er hopelijk weer dingen mogelijk zijn, kan het naar mijn mening niet gek genoeg. We denken aan het organiseren van een festival, natuurlijk wel rekening houdend met de buurt’’, verduidelijkt Marcel. Zo is hij in gesprek met de organisatie van Watdajel, een culturele organisatie die bij Lou festivals zou kunnen programmeren.

Marcel voegt er aan toe: ‘’Ik houd goed contact met buurtbewoners en ben zo goed op de hoogte waar behoefte aan is. Veel ouders hebben behoefte aan een plek om even een koffietje te doen, of een biertje op het terras. Het achterterrein, de oude parkeerplaats van het politiebureau, leent zich voor veel mogelijkheden. We willen er kippen houden en er zullen bijenkassen worden geplaatst. Er komt zelfs een jacuzzi in de kelder. Als mensen plannen hebben om iets te doen voor de buurt kunnen ze komen kletsen, dan gaan we graag kijken hoe we dat plan kunnen realiseren.’’