Overdag zijn in De Nijverheid verschillende kunstenaars met zeer uiteenlopende projecten bezig. Afgelopen woensdagavond werd er echter niet gewerkt aan een project, maar werd er een project geshowcased. Bitterzoet, het nieuwe album van Eefje de Visser, werd in de loods van culturele vrijhaven op sprookjesachtige wijze tentoongesteld aan het nieuwsgierige publiek.

Eefje start de show met het nummer ‘Stilstand’. Van stilstand is absoluut geen sprake, want na een magische opbouw met vindingrijke teksten wordt het tempo flink opgevoerd. De donkere drums golven door de roodgekleurde loods en het publiek golft lekker mee. ‘’Kom allemaal wat naar voren, dat vind ik leuk’’, zegt Eefje na afloop van haar eerste nummer. Dat laat het publiek zich geen twee keer zeggen. Ze banen zich zo snel als mogelijk een weg naar voren.

Het onbetwiste hoogtepunt van Noorderslag, zoals Eefje door verschillende media werd betiteld, kreeg de zaal stil met ‘Bitterzoet’. Haar laatste single, ook de titeltrack van het nieuwe album, wordt mysterieus opgebouwd met een pakkende bassline. Vervolgens omschrijft Eefje een periode uit de begintijd van haar verliefdheid. Door de filmische wijze waarop Eefje dit zingt, in combinatie met de haast bombastische synths en andere elektronica, flitsen de beelden door je hoofd wat het nummer enorm krachtig maakt.

‘’Ik vind het gezellig hier!’’, glundert Eefje. En dat is niet gelogen, want er hangt een fijne sfeer onder de mensen. Vanuit het publiek bedankt iemand Eefje voor het mooie cadeau van vanavond, doelend op de kaartjes die hij heeft gewonnen bij een pre-order van haar nieuwe album.

De avond wordt afgesloten met het nummer ‘Scheef’ van haar vorige album Nachtlicht. Het elektronische dreampopnummer maakt een einde aan een avond vol vernieuwing, verfijnde muziek waarvoor de industriële loods van De Nijverheid vanavond een mooi decor vormde.

Door de jaren heen is een ontegenzeggelijke verandering te zien in het werk van Eefje de Visser. Door zich aan te sluiten bij het platenlabel van Sony en met ondersteuning van het managementteam van dEUS is er veel meer ruimte om met het creatieve bezig te zijn. Dit is iets wat je vanavond vaak terug ziet en hoort. Met gestroomlijnde choreografie, een knap staaltje werk van de lichttechnici en het nieuwe geluid van haar band stuurt Eefje het publiek op deze koude avond met een warm gevoel huiswaarts.

De tour van haar nieuwe album gaat in maart en april door Nederland. Op donderdag 26 maart 2020 keert Eefje, tegenwoordig woonachtig in Gent, terug naar Utrecht voor een show in TivoliVredenburg.


Gezien: Eefje de Visser, woensdag 22 januari 2020 @ De Nijverheid, Utrecht