Stukafest, het is het jaarlijks terugkerende festival waarbij studentenkamers dienst doen als podia voor verschillende soorten acts. Theater, cabaret, film, dans, alle vormen van kunst en cultuur worden aangeboden tijdens dit evenement. Een goede manier om studenten op een laagdrempelige manier hiermee kennis te laten maken. Wij bezochten drie muzikale acts.

Moon Moon Moon

De eerste act van de avond is de band van de Utrechtse Mark Lohmann. Terwijl het publiek binnenstroomt en plaatsneemt op de niet bij elkaar passende stoelen bereidt de band zich voor onder het genot van een biertje. Het licht is grotendeels afkomstig van de kerstverlichting die nog steeds aan de muur hangt en voor een typisch studentenkamerbeeld zorgt. Tijdens het optreden zelf is de sfeer los en ontspannen. Wanneer het eerste nummer niet loopt zoals het zou moeten krijgt de band toch een enthousiast applaus, waarna ze vol goede moed beginnen aan het volgende nummer. De situaties beschreven in de songteksten van Moon Moon Moon zijn voor de studenten in de ruimte herkenbaar: ongemakkelijk baantjes trekken in het zwembad op zondagochtend omdat je van jezelf persé moet gaan sporten, of het niet weten wat je moet gaan koken als je toch in je eentje eet. Een relaxed begin van een avond die nog veel meer kerstverlichting en bier zal gaan brengen. 

Stippenlift

Het decor voor de depriwave van Stippenlift is een hostelkamer vol stapelbedden. Depriwave is het zelfbedachte genre van het alter-ego van zanger en producer Hugo van de Poel en slaat terug op zijn zwaarmoedige teksten over leegte en depressie. Deze donkere en pessimistische kant van de muziek zien we ook terug in de inrichting van de hostelkamer. Door de spotlight bijvoorbeeld achter Stippenlift te plaatsen ontstaan er vage schaduwen op de muur die zorgen voor een duistere sfeer. Ondanks deze donkere kant is de muziek wel erg dansbaar, en dit wordt dan ook zeker gedaan door het publiek. Van de Poel sluit zijn optreden af met de woorden ‘straks komt er nog een groep en dan ga ik weer precies hetzelfde doen, echt leuk’. Het sarcasme is duidelijk hoorbaar maar past wel weer goed bij zijn pessimistische imago. Met behulp van stapelbedschaduwen en synthesizers weet Stippenlift de sfeer neer te zetten die hem als artiest kenmerkt. 

The Avonden

We sluiten de avond af in wat een groot studenten antikraakpand lijkt. De ruimte is minder verfijnd ingericht wat goed past bij het ruwe en het grove van het pand. Het is de perfecte locatie voor de Nederlandstalige, alternatieve indierock van The Avonden wiens muziek ook een stuk ruiger is dan de vorige twee acts. De geïmproviseerde bar voor de wasmachine en douche wordt druk bezocht en ook de bandleden zelf doen zich tijdens het optreden te goed aan een biertje. Ook al zijn de bandleden zelf allang student af, ze passen toch erg goed in de studentikoze ruimte met studieboeken, nog meer kerstverlichting en een vergeten badjas in de hoek van de kamer. Omringd door kamerplanten laten ze verschillende nummers horen en weten ze het publiek enthousiast te maken en klaar te stomen voor de Stukafest afterparty die hierna nog zal volgen.

Gezien: Stukafest met o.a. Moon Moon Moon, Stippenlift & The Avonden, woensdag 12 februari 2020 @ verschillende Utrechtse studentenkamers