Volgende week vertrekt ontwerpstudio Loudmouth uit het pand aan Oudegracht 10. Die plek heeft een belangrijke rol gespeeld in de Utrechtse popgeschiedenis. Om het afscheidsfeestje luister bij te zetten geeft GEM een éénmalig reünie-optreden.

Op 31 december 2011 stopte de iconische platenzaak Da Capo Records aan de Oudegracht. Na het overlijden van eigenaar Michel Terstegen eerder dat jaar bleef de winkel aan de Oudegracht 10 nog een aantal maanden open maar het bleek lastig om Terstegens persoonlijkheid en oneindige know how over de winkel te vervangen. Met het stoppen van de winkel kwam er echter geen einde aan rock & roll op die locatie.

De begane grond werd namelijk gehuurd door Robert ‘Loudmouth’ Adriaansen, die er zijn gelijknamige ontwerpstudio vestigde. Een groot deel van zijn werk is muziekgerelateerd, zo maakt hij ontwerpen voor Le Guess Who?, Best Kep Secret Festival, dB’s en verschillende bands. Adriaansen stelde de studio daarnaast ook open als pop-up podium tijdens onder andere Le Mini Who? en Culturele Zondagen. Doordat het pand een tijdje geleden verkocht is gaat de studio van Adriaansen verhuizen (naar een deur verderop) en komt er nu dan toch een einde aan Oudegracht 10 als rock & roll-locatie in Utrecht. Adriaansen wilde dat moment niet geruisloos voorbij laten gaan en regelde samen met dB’s-eigenaar Paul de Brabander een afscheidsfeestje op zondag 27 oktober. Een afscheidsfeestje op die locatie kan echter niet zonder een optreden en gezamenlijk vroegen ze Maurits Westerik of hij met het in 2012 gestopte GEM het einde muzikaal wilde uitluiden.

Voor Westerik was Da Capo één van de plekken waar het voor hem in Utrecht begon. “Ik heb daar altijd zoveel mogelijk platen gekocht; soms op de hoes, dan wel wat je kende”, vertelt hij. “Ook heb ik er in de rij gestaan toen de reissue van The White Stripes’ De Stijl daar werd verkocht.” Dat geldt overigens ook voor oefenruimtecomplex dB’s. “Zonder dB’s was er geen GEM geweest” vult hij meteen aan. “We repeteerden daar in het begin iedere dag. De eerste demo met ‘I Feel Fine’, ‘Eyes Open Wide’ en ‘Can You Wait for It?’ hebben we daar ook opgenomen in Studio Moskou. Dat gevoel zit heel diep en die plekken zijn ook met elkaar verweven.” “‘Ik kan je niks beloven zei ik’, toen Robert en Paul het vroegen.” Maar het voelde goed. We doen het liever zo dan een jubileumviering of hele show er omheen bouwen.” 

Behalve gitarist Vincent Lemmen is iedereen van de oorspronkelijke GEM line-up erbij: Ilco Slikker (drums), Jeroen Kikkert (bas), Bas de Graaff (gitaar) en Westerik zelf op zang. Arjan Kamphuis van bewilder speelt de andere gitaar. Westerik was wel verbaasd over de reactie van zijn voormalige bandgenoten. “We krijgen deze vraag wel vaker. Bijvoorbeeld om opnieuw de support van The Libertines te doen of festivalshows te spelen. Dat hebben we altijd afgehouden. We hebben genoten van die tijd, het was de beste reden om niet te studeren maar ik ben meer van het vooruit kijken.”

GEM speelt alleen nummers van het eerste album Tell Me What’s New. “Ik heb ze eerst nog even terug geluisterd en moet zeggen dat we fucking goede nummers schreven op ons 20e/21e. Zo ontzettend gedreven. Angry young men waren we. Die plaat gaf weer hoe we ons voelden: ‘fuck the system, wij tegen de rest van de wereld’. Het was onze reactie op de popmuziek van toen.”

De band heeft één keer gerepeteerd voor het optreden in de studio van Loudmouth. “We moesten er wel even inkomen. De meesten van ons hebben sinds die tijd ook niet meer gespeeld. Ik ben eigenlijk de enige die nog actief is in de live muziek. We gingen er als een blanco A4-tje in en hebben afgesproken dat we beslissing of we het zouden doen na die repetitie zouden nemen. Het was mooi om te merken dat iedereen daar dat gevoel van die beginjaren herontdekte. Er was een goede vibe.”

De show in Loudmouth is éénmalig. Westerik: “We weten waar we vandaan komen en vinden het leuk om dat met Utrecht te delen. Dit is wat het is.”


Te zien: afscheid Oudegracht 10 met o.a. GEM, zondag 27 oktober 2019, 14.00 uur @ Oudegracht 10, Utrecht