10 jaar met... Maurits Westerik (GEM / Bewilder)

"Nog steeds vind ik het muziek maken, het opnemen ervan, die momentopname en het dan live ten gehore brengen het meest belangrijk"

Tekst: Marc van der Laan / Foto's: GEM, Atze de Vrieze, Bewilder ,

3voor12/Utrecht vraagt in 2014 aan diverse muzikanten hoe zij de afgelopen tien jaar hebben ervaren. Dit keer vragen we het aan Maurits Westerik, bekend als zanger/gitarist van GEM maar ook van veel andere projecten.

De Utrechtse band GEM wordt in 2003 opgericht door zanger Maurits Westerik, gitarist Bas de Graaff en bassist Vincent Lemmen. Het verhaal over het eerste live-optreden is legendarisch: toen Westerik zag dat The Libertines op 9 juni 2003 in de Melkweg zou spelen, stuurde hij de demo die de band had opgenomen naar de Melkweg met de vraag of zij in het voorprogramma mochten spelen. De Melkweg stemde toe en GEM overtrof die avond de zwakke show van The Libertines, dat het zonder Pete Doherty moest doen omdat die weigerde te spelen.

In 2004 maakt de band veel indruk op Noorderslag en later dat jaar verschijnt debuutalbum Tell Me What's New op Excelsior Recordings. De plaat wordt goed ontvangen en de band speelt op een aantal grote zomerfestivals en begint ook in Duitsland op te treden. Tweede album Escapades, met daarop de hit 'Good To Know You', verschijnt in 2006. Naast een clubtour en festivals wordt er ook in verschillende Europese landen en in de Verenigde Staten gespeeld. In de jaren daarna brengt GEM nog de albums NEW (2008) en Hunters Go Hungry uit (in 2011). Op dat laatste album, dat hij opneemt met een aantal vrienden, zijn Westerik en bassist Jeroen Kikkert de enige oorspronkelijke bandleden. Een deel van die vrienden stelt in 2013 aan Westerik voor om met de nieuwe nummers die hij heeft een bandplaat te maken. "Toen was ik meteen om", vertelde hij in oktober aan 3voor12/Utrecht radio (vanaf minuut 22.00). Die nieuwe band is Bewilder, waarvan het debuutalbum waarschijnlijk in 2015 verschijnt.

In hoeverre was je tien jaar geleden al bezig met muziek?

"Met GEM waren we toen behoorlijk onderweg. In 2004 verscheen Tell Me What’s New en in 2005 bleven we veel onderweg. Ook in Duitsland waren we vaak te vinden. We werkten toen ook al aan een nieuw album getiteld Escapades. Wat er tien jaar geleden allemaal gaande was, staat op Escapades. Een heel muzikale tijd, maar ook nog steeds veel aan het ontdekken. Begin twintiger en wat al niet meer. GEM was tien jaar geleden “Full On”, mooie tijden, amper thuis, onderweg vooral."
 

Wat zijn belangrijke momenten geweest voor jou als muzikant?

"Het eerste platencontract was een mooi moment, niks overdreven, maar een mooi moment, een teken van een begin van de muziek. De keuze voor de muziek werd verzegeld, dat gevoel. Het verlaten van school en andere zekerheden waren daarom ook een belangrijk moment, we gingen voor GEM. En niks anders. Al die eerste keren in bepaalde zalen en op grootse festivals spelen zijn belangrijk voor ons geweest, dat vergeet je nooit meer. Iedere trip en uitnodiging naar het buitenland. Dit heeft me allemaal als muzikant gevormd. Maar nog steeds vind ik het muziek maken, het opnemen ervan, die momentopname en het dan live ten gehore brengen het meest belangrijk, dat is altijd de fundering geweest."

Waar hoopte je tien jaar geleden dat je nu zou staan?

"Lastig te beantwoorden, want wat ik toen allemaal dacht..!? Heel veel waarschijnlijk. Ik was in die tijd ook zo volop bezig met GEM, dag in, dag uit. In die tijd keken we wel vooruit, tuurlijk wel. Maar voor ons was het muziek maken, songs schrijven, platen maken en zoveel mogelijk live spelen het allerbelangrijkste. En voor mij geldt dat nog steeds, vooral de eerste drie punten. Ook in GEM heb je inmiddels verschillende hoofdstukken kunnen zien, maar zo gaat dat. Voor mij is de essentie nooit veranderd. Ik heb ook erg genoten van NEW en ook zeker van Hunters Go Hungry. Iedere plaat ging om de muziek, dat was een mooi uitgangspunt, gelukkig kregen we die vrijheid ook. Verder nooit echt stilgezeten, dat zit niet zo in me. Ik wilde me op een gegeven moment ook wel muzikaal meer ontplooien, zowel als schrijver en als zanger. Maar dat is met onder andere The Giants of Húsavík, The Group, De Stratenmaker op Zee Show, L’Abattoir en nog wat solo-uitstapjes naar wens verlopen, maar de koek is nog lang niet op."

Wat vind jij kenmerkend aan de Utrechtse muziekscene?

"Dat het levendig is, en er is enorm veel creativiteit. En samenwerken wordt steeds meer alledaags. Er is erg veel gaande, ik voel me al snel niet meer geheel op de hoogte, maar dat is een goed teken. Het is geweldig als je mensen spreekt en je te horen krijgt wat zij pas allemaal gezien hebben in de stad en van mensen uit de stad."

Waar ben je momenteel mee bezig?

"Bewilder (van het woord 'Wilderness'), mijn nieuwe band, met vier anderen. We hebben de afgelopen anderhalf jaar van alles en nog wat opgenomen en gewerkt aan nieuwe muziek. Uiteindelijk groeit er een heel mooie plaat uit. We zijn er erg enthousiast over en zijn blij dat we in januari gaan mixen. Henk Jonkers is onze producer. We hebben het grootste gedeelte op Vlieland opgenomen, maar ook meer dan genoeg in de Randstad. De plaat kwam einde dit jaar mooi bij elkaar. We doen alles op zijn tijd, en dat is goed. Ik moet ook zeggen dat ik er erg van geniet om op te treden van 45 tot 90 min zonder dat mensen de muziek kennen, dat is een mooie mooie belevenis voor mij. Vroeger kwam altijd eerst het album en daarna gingen we op tour. Er komt snel weer een nieuwe video naar buiten."

Wat zijn je plannen voor de (nabije) toekomst?

"Bewilder!"
 
Te zien: Bewilder speelt bij My Generation, zaterdag 21 februari 2014 @ TivoliVredenburg Cloud Nine


Wil jij meer weten over 10 jaar Utrechtse popmuziek?
Wil jij weten wat er in de Utrechtse popmuziek de afgelopen 10 jaar nog meer voor moois is gebeurd? Dan is het fotoboek [on]zichtbaar in Utrecht wat voor jou. Dit fotoboek brengt het mooiste van 10 jaar Utrechtse popmuziek in beeld. Voor meer informatie en verkooppunten ga je naar www.onzichtbaarinutrecht.nl.