Postulart Music: een muziekimperium in de dop

Joris Postulart bouwt met creativiteit, eigenzinnigheid en bevlogenheid aan Postulart Music

Tekst: Nienke Sinnaeve ,

Afgelopen vrijdag vierde Joris Postulart een glorieus Postulart Music-jaar en stond hij samen met zijn muzikanten, vrienden en familie in Fluor (Amersfoort) stil bij een mooi en glansrijk 2015. Een jaar waarin hij een kantoor opende, personeel aannam en zijn bands zag groeien in naam en faam. Een mooi moment voor 3voor12/Utrecht om hem uit te horen over zijn weg naar succes en zijn ambities voor de toekomst.

Joris Postulart, oprichter van Postulart Music, laat zich onder het genot van een speciaalbiertje in Het Gegeven Paard in TivoliVredenburg kennen als een creatief, loyaal en betrokken ondernemerstalent. Vol anekdotes en ideeën staat hij 3voor12/Utrecht maar wat graag en met veel gemak te woord. Hij kent de wereld van 3voor12/Utrecht ook als geen ander, want hij is er zelf jarenlang aan verbonden geweest als schrijver en momenteel verzorgt hij de programmering van de clubavonden in dB’s. Hij voelt zich overduidelijk op zijn gemak, ademt passie voor muziek en de praatstoel is dit keer zijn podium.

“Muziek is de belangrijkste bijzaak van de wereld”

Al sinds 2009 is Joris Postulart bezig met het opbouwen van Postulart Music, toen nog voornamelijk in zijn hoofd en op papier. In het kader van zijn afstudeerproject voor de opleiding Music Management aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht schrijft hij in 2011 een ondernemingsplan voor Postulart Music en legt daarmee de basis voor het bedrijf waar hij zich sinds begin 2013 fulltime op gestort heeft. Binnen Postulart Music legt hij de nadruk op een persoonlijke en betrokken begeleiding van de gecontracteerde artiesten. Daarnaast biedt hij ook een breed scala aan diensten aan, waaronder het verzorgen van boekingen en releases, maar ook de programmering voor festivals en andere muzikale evenementen. De basis voor zijn kennis is gelegd tijdens zijn stageperiode bij Excelsior Recordings, waar hij “als een spons alles opgezogen” heeft. Maar ook zijn eigen muzikale verleden, dat voornamelijk in de punkhoek ligt, zorgt voor het fundament. “Wat ik daaruit meegenomen heb is de DIY-mentaliteit. Punk is echt een unieke scene waarin men geen rem kent en elkaar veel gunt. In de periode dat ik zelf nog veel optrad met de verschillende bandjes waarin ik speelde heb ik veel contacten in de muziekwereld opgebouwd en onderhouden.” Ook refereert hij aan de vele ritjes die hij en zijn familie in de weekenden naar Limburg maakten, waarin de jonge Joris door zijn vader overhoord werd welke bands er op dat moment op de radio te horen waren. “Muziek is de belangrijkste bijzaak van de wereld”.

“Ik zie het als mijn rol om de bizarre ideeën van de artiesten extra uit te vergroten”

De genres van de artiesten die Postulart Music managet lopen flink uiteen, maar volgens Postulart “maken ze allemaal Nederlandse kwaliteitsmuziek en is iedereen gedreven om duizend procent voor de muziek te gaan. Ze moeten zelf al een duidelijke visie en drive hebben. Mijn toegevoegde waarde ligt vervolgens in het verder concreet maken van creatieve plannen en uiteraard mijn netwerk en de juiste mensen erbij halen”. Het tweede soloalbum van Willem Wits is daar een goed voorbeeld van, waarbij Postulart het creatieve brein is achter de videoclip van 'Pappa'. “Ik heb een speeddate-evenement opgezet waarin we met verborgen camera’s hilarisch materiaal opgenomen hebben. Vervolgens heb ik daar vanuit Postulart Music veel bombarie over gemaakt en is de single in het Filmhuis van Amersfoort gelanceerd. Ook de houten box waarin het album Jochie Toch in een luxe editie verkrijgbaar is, is een idee dat uit mijn koker komt. Ik hou van fysieke producten aan de man brengen. Om die reden heb ik ook grootse plannen met de webshop die ik de komende tijd verder hoop uit te bouwen. Al met al zie ik het als mijn rol om de bizarre ideeën van de artiesten extra uit te vergroten. Mijn instelling is dat alles kan, rechtsom of linksom, we regelen het.”

Met veel van de artiesten heeft Postulart een link uit het verleden. Zo kent hij Jasper Mook uit de periode dat hij het label Glosoli Records oprichtte, en interviewde hij ongeveer anderhalf jaar geleden Willem Wits uit naam van 3voor12/Utrecht. “We voelden een duidelijke klik. De Koorts ken ik van de oefenruimtes van culturele jongerenstichting Per Expressie, waar ik de Bandbunker van beheer.”

“Mensen zijn me serieuzer gaan nemen”

Verder valt of staat het succes van Postulart Music ook met gretigheid en vertrouwen. "Ik ben iemand die snel verveeld kan raken, maar door de hoge ambities van de artiesten word ik zelf onder druk gezet. Ze vertrouwen erop dat ik de specifieke insteek van de muzikanten de boventoon laat voeren. Door intensief maar ook inhoudelijk met ze te discussiëren, creëer ik een visie die hout snijdt en maak ik voor hen het positieve verschil." Ook zijn mentaliteit van "gewoon doen" en "een stevige dosis nieuwsgierigheid" dragen bij aan het succes. "Sinds augustus dit jaar heb ik een eigen kantoor met een eigen deurbel. Ik droom ervan een serieus bedrijf te runnen in een pand waar veel in kan. Denk bijvoorbeeld aan een multipurpose pand met plek voor een kroeg, een expositieruimte en, uiteraard, een podium."