TWINS bracht in april van dit jaar hun eerste single ‘Trigger’ uit. Op een cassettebandje (oh nostalgie!). Het eerste optreden was tijdens Record Store Day in Velvet Amersfoort. Tim Thomassen en Ilse van Puijenbroek, die je misschien nog kent van Palmer en Drunk Soda, schrijven de liedjes. Live is TWINS een vijfkoppige band. We ontmoetten vier van de vijf bandleden in het Amersfoortse Randenbroek.

Wat was de route naar TWINS?
Ilse: "Om te beginnen gingen we van Drunk Soda naar Palmer, als Drunk Soda werden we ons eigen repertoire zat. TWINS ontstond weer uit Palmer. Tim en ik begonnen samen te schrijven in een stijl waarin de rest van Palmer zich minder kon vinden. We klikken muzikaal supergoed,  in TWINS  zit voor ons meer ziel."
Tim: "We steken meer tijd, energie en gevoel in het concept van de nummers. Bij Palmer schreven we nummers met z’n allen en namen we minder tijd om die nummers  vervolgens af te maken. Nu gaan we door als we een concept vet vinden."
Jorrit: "Menno en ik werken echt graag mee aan deze muziek. Ilse en Tim schrijven en wij leren het gewoon. We zijn een soort sessiemuzikanten. Of ben je het daar niet mee eens?"
Ilse: "Dat klinkt zo akelig."
Jorrit: "Ik ben helemaal content met die rol. Dit is de eerste keer dat ik dat ook echt leuk vind."
Tim: "De sfeer is fijn en uiteindelijk wordt het eindresultaat alleen maar beter als jullie je partijen eigen kunnen maken."

Naar welk bandgeluid streven jullie?
Ilse: "Laatst waren we aan het schrijven en vroegen we ons af:  'Wat voor muziek is het eigenlijk?' Dreampop klopt wel. We gebruiken nooit distortion dus is het meer pop/indie, met een bak galm over de gitaren. Inspiraties zijn Klangstof, Moss en FEWS."
Tim: "Kiev? Een beetje?"
Ilse: "Ja, daar zijn we nog niet hoor. Kiev is een beetje jazz indie en echt gestoord goed. Eigenlijk vinden we elke band die heel veel reverb gebruikt goed. We hebben een paar ideeën liggen die iets meer jazzy zijn."
Tim: "Het is iets interessanter. Jazz is een heel ander niveau en ander publiek, dus ik weet niet of we die kant op willen."
Menno: "Maar jullie spelen al wat meer met maatwisselingen. Dat maakt het niet standaard."
Jorrit: "En wisselen tussen mineur en majeur. "

Jullie hebben opgenomen in Studio Arkansas in Utrecht. Hoe beviel dat? Ilse: "Heel chill. We hebben met z’n tweeën opgenomen. Dat is best wel tricky, omdat je vijf instrumenten in moet spelen. Ik op bas en stukjes gitaar, een beetje de partijen die Rinus nu speelt. En Tim de rest."
Tim: "Het was een fijn weekend met een ontspannen sfeer en dat hoor je terug in de muziek."
Ilse: "We hebben laatst ook gespeeld in de studio, met een band uit Schotland. Het was heel tof dat in de studio waar je hebt opgenomen, ineens mensen staan die voor je muziek komen."

Wat ligt er in het vooruitzicht?
In koor: "Veel spelen!"
Ilse: "We hebben in Studio Arkansas vier nummers opgenomen, dus zullen we eerst de singles uitbrengen die we hebben liggen. Voor we weer op gaan nemen willen we onze muziek live brengen en reacties horen."
Jorrit: "Het maakt echt niet uit waar we staan. Ik zat er zelfs gister helemaal in!"
Ilse: "We speelden een benefietconcert. Toen ze ons daar boekten, dachten ze dat we singer-songwriter waren."
Tim: "Ze kwamen na het vierde nummer  al naar ons toe.  Het was te hard voor tijdens het diner. " 
Ilse: "Haha…  de softste muziek die ik ooit heb gemaakt."

"Na het vierde nummer vonden ze dat het te hard was voor tijdens het diner. "

 

 

Te zien: TWINS @ Boothill Saloon Amersfoort, vrijdag 23 juni 2017