New Ground Studio verandert in Studio Arkansas

Droom van jeugdvrienden wordt werkelijkheid

Tekst: Frank Gesink / Foto’s: Roy Wolters ,

Na jarenlang de New Ground studio te hebben gerund verhuist eigenaar Wouter Kors naar Warnsveld en geeft hij het stokje over aan Matthijs Thomassen en Thomas Sohilait. Zij dopen de plek om tot Studio Arkansas. Wat betekent die naamsverandering? Om daar achter te komen bezochten we de studio en maakten in de buitenlucht een ontspannen praatje met Sohilait.

Ongeveer tien jaar geleden startte Wouter Kors – destijds ook als gitarist actief in We vs. Death – met werken bij de New Ground studio, die toen nog gevestigd was in Maarssen. Na een verhuizing naar Utrecht werd de studio een oefenruimte en opnameplek voor veel lokale bands, zoals John Coffey, The T.S. Eliot Appreciation Society en We vs. Death. De nieuw mede-eigenaar Thomas Sohilait speelde ook in die laatstgenoemde band en zo is de cirkel weer rond.

Thomas Sohilait van Studio Arkansas

Thomas Sohilait van Studio Arkansas

Jeugdvrienden
“Oh, dat is leuk om mee te beginnen ja. Matthijs Thomassen (ook actief in Boyle, red.) ken ik vanuit mijn geboortedorp Barneveld, dus al zestien jaar of zo. Na in wat hobbybandjes gespeeld te hebben verhuisden we naar Utrecht. Daar besloten we de opleiding Muziek en Technologie te volgen aan de HKU. Die opleiding legde veel focus op productie en sounddesign”, legt Sohilait uit. Die overeenkomst in opleiding en muzikale smaak zorgt ervoor dat de twee vrienden goed op elkaar zijn ingespeeld en elkaar tips en kritiek kunnen geven wat betreft live spelen, opnemen, mixen en produceren. Beiden hadden altijd wel in het achterhoofd om ooit samen een studio te gaan runnen. Het was echter pas na het verhuizen van ex-eigenaar Kors dat die droom werkelijkheid werd. “Wouter vroeg al tijden voor de grap 'Hey Thomas, studio kopen?'. We dachten eerst, hij maakt een grap, weet je wel“, vertelt Sohilait. Toen bleek dat hij bloedserieus was, staken ze de koppen bij elkaar voor de financiële investering en het daarbij behorende plan van aanpak.

Studio Arkansas
“Thomas en Thomassen was een voor de hand liggende naam voor de studio, aangezien we beiden ‘Thomas’ in onze naam hebben, maar dat is wel een erg flauwe woordgrap”. Gekozen werd voor Studio Arkansas, dat verwijst naar de Arkansasdreef, waar de studio gevestigd is. De naamsverandering moest er komen om een nieuwe identiteit aan te nemen: praktische veranderingen gekoppeld aan een ideologie die anders is dan voorheen. Zo willen de twee maandelijks een kleine live-recording-show organiseren in de studio. De beste opnames daarvan worden periodiek uitgebracht. Ook wordt de ruimte nu heel de dag verhuurd als oefenruimte, terwijl dat eerder enkel ‘s avonds was. Ook willen ze vaker op een willekeurige locatie buiten Utrecht gaan opnemen. “Zo namen we een paar weken geleden Boyle op in het voormalige landhuis van Prinses Irene”, zegt Sohilait trots.

Thomas Sohilait van Studio Arkansas

Thomas Sohilait van Studio Arkansas

Zes bands maken op het moment van schrijven gebruik van de studio. “In principe mag iedereen hier komen, al betaal je voor het opnemen van je smartlap of carnavalskraker wel extra”, zegt Sohilait lachend. ”De band moet enige affiniteit met de studio hebben en andersom. Op dit moment draait het nog een beetje rond de vriendengroep. Iedereen die wij kennen is hier al eens komen oefenen. We proberen bij concerten of op social media nu juist nieuwe mensen te vragen om langs te komen en te spelen op de live-recording-shows. We hebben nu nog plek over in de agenda om te komen oefenen of opnemen. Het leukste lijkt me om op den duur een grote groep bandjes te verzamelen en daar een compilatiealbum mee op te nemen. Hopelijk is dat dan ook heel divers: een rammelend punkbandje mag juist naast verstilde folkmuziek staan”.