Causes staat fier overeind in TivoliVredenburg

Band van Britse Utrechter Rupert Blackman presenteert debuutalbum in uitverkocht Pandora

Tekst: Jeroen Sturing / Foto’s: Sabrine Baakman ,

“Met deze uitstraling en een paar nummers met hitpotentie heeft Blackman de juiste ingrediënten om een succesvol recept af te leveren. Grote kans dat deze jongen nog flink wat airplay op 3fm zal krijgen.” Met deze woorden eindigde 3voor12/Utrecht begin 2013 de recensie van de releaseshow van het soloalbum van Rupert Blackman. Drie jaar later staat de Brit opnieuw voor een releaseshow in ‘zijn’ Utrecht, ditmaal met de band die hij in Utrecht om zich heen vormde: Causes. Grootste verschil? De verwachting; waar Blackman drie jaar geleden nog, relatief gezien, aan de wieg van zijn muzikale carrière stond, kijkt muziekminnend Nederland nu al maandenlang uit naar het album. 3voor12/Utrecht was ook nieuwsgierig en snelde naar de Pandora zaal van TivoliVredenburg.

Het duurde even, maar het album is er dan eindelijk. Het heet Under Bridges That You Built for Me. Blackman is tevreden en de hele wereld mag het weten: “Het is vrijdagavond, het album is uit, alles is goed en ik zou niet weten waar ter wereld ik vanavond liever wil zijn dan hier”, zegt hij in het Engels. Het kan voor menigeen overkomen als een enorm cliché, maar Blackman meent het en straalt het ook uit: met een losse babbel en een grijns van oor tot oor huppelt hij over het podium. De Brit benoemt zijn inmiddels bekende geschiedenis van straatmuzikant tot nu als een reis en neemt de tijd om uit te leggen waarom hij nou ineens met deze formatie op het podium staat: “Met de gitarist en drummer werkte ik aan mijn tweede soloalbum, maar de liedjes klonken niet meer als singer-songwriterliedjes, het waren bandliedjes geworden, daarom is Causes ontstaan.” 

De set begint met ‘The Storm’, een rustig popliedje, waarin direct de karakteristieke kopstem van Blackman klinkt, gevolgd door de nodige o’tjes en het herhalen van het refrein. Het is Causes ten voeten uit. Producer van het album, Ian Grimble - eerder verantwoordelijk voor de sound van onder anderen Daughter en Mumford and Sons - was ook verantwoordelijk voor die van Causes. Hit ‘Teach Me How To Dance With You’ was het startschot van de carrière van de in Utrecht ontstane band, later volgde ‘Walk on Water,’ die het ook aardig deed in de hitlijsten.

Derde single ‘To the River’ is het tweede nummer van de avond en wordt net als de rest van de nummers, op schoonheidsfoutjes na, foutloos gespeeld. Op sommige momenten blijkt de in elk nummer gebruikte kopstem iets onzuiver, maar verder is er weinig op de set aan te merken. Zoals het hoort op een albumrelease komen alle nummers van het album voorbij. Het niveau is erg constant, bovendien weet de band de hele avond (50 minuten) de aandacht van de uitverkochte zaal vast te houden. De inmiddels in Amsterdam wonende Blackman wisselt de elektrische gitaar af met keyboard, maar aan de sound verandert weinig. Derde nummer ‘Sparrows’ kent als enige nummer (in de reguliere set) een rockachtig einde, de rest van de nummers blijft prettig voortkabbelen. Toegift en volgende single ‘All For Us’ is het enige echte rocknummer van het album. 

Behalve de elf nummers die het album rijk is, komt ook nog een cover van Ellie Goulding (‘On My Mind’) en een nummer dat het album net niet gehaald heeft aan bod. Dat nummer, ‘Where Does Love Go When It Dies’, lijkt dan ook het meest op een soloproject van Blackman die het op keyboard brengt; een klein, intiem en neerslachtig liedje waarbij de gitaar, bas en drums slechts een kleine aanvulling blijken. Dit geldt echter niet voor het gehele repertoire van deze (soft)popband, dat vanavond haar almaar groeiende plek in de Nederlandse muziekindustrie dubbel en dwars verdient. Grote kans dat ‘deze jongen’ met Causes het komende jaar niet om airplay verlegen zit.

Gezien: Causes, album release Under Bridges That You Built for Me, vrijdag 5 februari 2016 @ Pandora, TivoliVredenburg, Utrecht. Voorprogramma: Rachel Louise.