De favoriete platen van onze fotografen

Dit zijn de beste foto's van 2016

Redactie 3voor12/Utrecht ,

Onze fotografen hebben in 2016 hun hart en ziel gelegd in het maken van concertfoto’s, festivalverslagen en portretten bij interviews. En daar zijn we super trots op! We lopen het afgelopen jaar met je door aan de hand van hun favoriete foto’s.

Fotograaf: Sabrine Baakman 
Orgaanklap, dB’s, februari
“De zanger van de band deed aan het eind zijn onderbroek uit en stond piemeltjenaakt op het podium! En daarna ging hij ook nog crowdsurfen! Blij dat ik aan de zijkant stond en niet midden in de zaal. Orgaanklap is een fotogenieke band. Deze show staat mij daarom nog goed bij. Deze foto says it all!”

Fotograaf: Dave Stoker
Portret Kypski in Kytopia, mei
“Deze foto is gemaakt in Kytopia aan de Oudegracht. Dit is de plek waar geïnterviewde Thomas Elbers, beter bekend als Kypski, zijn werkplek heeft. Tijdens het interview liep ik wat rond voor foto’s van items in zijn werkruimte, zoals de jas met DMC Champion. Na het interview liepen we wat rond. Beneden in de oude concertzaal zag ik deze vleugel staan. Ik vroeg Thomas welke muziekstromingen hem inspireren. Hij vertelde dat hij ondere andere door jazz geïnspireerd raakt en begon piano te spelen.” 

Fotograaf: Raymond Dekker
Kytopia sessies, Frank Valenza, juni
“In mijn werk als fotograaf ben ik op zoek naar bijzondere interacties en nieuwe invalshoeken. Collegafotografen noemen dat typische 'Raymondfoto's'. Dat zijn foto's die een eerlijk beeld geven van hoe de situatie op dat moment was, zonder de intentie het mooier te maken dan het was. Deze foto is genomen vanuit de positie van de geluidsman tijdens de soundcheck voor aanvang van de Kytopia Sessions in Kytopia. Het is een beeld dat me keer op keer de vraag stelt: wat gebeurt hier nu precies?”

Fotograaf: Sara Bosch
Diede, A Day in the Forest, juli

“Deze foto maakte ik op het super toffe festival A Day in the Forest. Het was erg lekker weer en er speelden supertoffe bandjes zoals Diede en Ciao Lucifer. Het mooie aan deze foto van Diede vind ik de kleuren -die erg  passen bij haar muziek- en haar expressie. Je ziet haar inleving in de muziek en dat ze ervan geniet.”

Fotograaf: Rob Sneltjes
Keb’ Mo', Roots in the Park, juli
“Tijdens de derde editie van Roots in the Park, in het Utrechtse Julianapark, was Keb' Mo' voor mij de absolute hoofdact van de avond. Meer nog dan Blackberry Smoke maakte deze band het waar op het podium. Tot nu toe ben ik bij alle edities van Roots in the Park geweest. Dus, tot volgend jaar!”
 

Fotograaf: Harold van de Kamp 
Portret Giuseppe ‘Frank’ Valenza, september
“Na het interview dat Wilke Wittebrood had met Giuseppe ‘Frank’ Valenza ben ik met Wilke nog een middag op bezoek geweest bij Giuseppe in Zeist. Hij woont daar midden tussen de bomen en naast een zwembad. De natuur wilde ik terug laten komen door de reflectie van de bomen in het raam. Ik maakte een aantal foto’s. Deze foto waarbij Giuseppe achter het raam zit en speelt op zijn keyboard springt er het meest uit, doordat de toetsen van het keyboard weer gereflecteerd worden in de zonnebril.”

Fotograaf: Joyce Brouwer
FC Allstar band, De Bonte Avond in Fluor, september
“Het plezier spat van de gezichten af en dat weerspiegelt het hele optreden van de FC Allstar Band. Juist omdat de band voor deze gelegenheid in deze formatie op het podium staat, zie je veel interactie tussen de bandleden. Niet zo heel vaak steelt een drummer de show, maar met twee van deze vrolijke jongens kun je de back line moeilijk negeren. De foto is helemaal gevuld met muzikaliteit.”

Fotograaf: Eric Duijvestijn
Lost Bear, KadeFestival, september
Ik koos deze foto om de volgende redenen:
- Je ziet Lost Bear op een boot bij het Kadefestival!
- De foto geeft een indruk van het optreden; hilarische grappen tussendoor en maffe teksten.
- Het is altijd een feestje met die mannen.
- De tekst op dit moment was: Welk nummer had dit nummer ook alweer?
- De band plaatste de foto direct op hun site als PR voor hun LP en ik kreeg complimenten van een ervaren fotograaf/kunstenaar voor de hele serie!”

Fotograaf: Jerry van Vliet
Smeerboel festival, september
“Smeerboel een heerlijk en uitdagend festival. De zon scheen ook nog eens prachtig, dus wat wil je nog meer?! Op zo'n dag valt er veel te beleven en dan beweeg ik mij als een vis in het water. Op Lief festival had ik al met mijn nieuwe lens gespeeld, maar op Smeerboel ging ik voor het eggie. Stoeien met tegenlicht en de flitser. Door de groothoek te gebruiken kon ik mij in dit absurde tafereel plaatsen. Hoewel ik primair verwacht had een portret of een intense live registratie voor dit artikel aan te leveren, is het een foto geworden op het kruispunt van een leerdoel en een nieuwe lens.”

Fotograaf: Faizel Joemrati
Portret Fountain of Youth, september
“Twee jonge gasten uit Amersfoort, die samen Fountain of Youth vormen. Zij weten hun muziek op een geweldige manier te combineren met muziek van vroeger. Het was een geinig interview in de studio van Bizzey, zo tussen de platen van Diana Ross, Wham en Queen.”

Fotograaf: Keri Stoelinga
Valour Up Twice, Club 3voor12/Utrecht, oktober

“Als ik foto's maak, bevind ik mij vaak in een ander wereldje. Dat was het geval tijdens deze foto van de gitarist van Valour Up Twice. Het bleek een avond van veel haren en gitaren. Een mooie basis voor leuk fotomateriaal. Ik volgde de gitarist om z’n ‘swingende’ haar in de spotlight vast te leggen. Hij in zijn wereldje één met de gitaar en ik in mijn wereldje één met de camera.”

Fotograaf: Mirel Masic
Sofie Letitre, Take To Heels release-show, oktober
“Dit was het best mogelijk moment om Sofie Letitre vast ze leggen. Haar muziek is mooi, spacend en dromerig en dat komt terug in de wirwar aan lijnen in de lichtshow achter haar, haar performance, kleding en de manier waarop ze danst.”

Fotograaf: Wijgert-Jan van As
The Reverend Shawn Amos, Ramblin' Roots festival, oktober
“Het Ramblin' Roots festival in TivoliVredenburg was voor mij de muzikale ontdekking van dit jaar. Met als hoogtepunt het optreden van The Reverend Shawn Amos. De blues- en soulpredikant, strak gekleed in paarse zootsuit, felgele schoenen en vintage hoed, zette een geweldige show neer. Niet alleen omdat hij een Amerikaanse artiest is, maar vooral omdat hij er helemaal voor ging. Die bezieling komt wat mij betreft goed naar voren in deze foto.”

Fotograaf: Roy Wolters
Savages, Le Guess Who?, november
“Savages bracht dit jaar Adore uit, een geweldige plaat en dus zag ik enorm uit naar het optreden op Le Guess Who. Dat optreden zal me nog lang bijblijven omdat het een absoluut hoogtepunt was. Uit Jehnny Beth’s ogen spatte vuur en ik heb zelden een act gezien die zo overtuigde. Geweldig!”

Fotograaf: Gerard Kollaard
Marching Church, Le Guess Who?, november
“Ik mocht dit jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar fotograferen bij het Le Guess Who? festival. Het is elke keer een verrassing welke voor mij onbekende artiesten ik dan weer ga zien. Dit jaar was de band Marching Church daar één van. In het begin van het optreden was het door weinig en lastig licht moeilijk om goede foto's te maken, maar dat kwam later in de show gelukkig goed. Ik heb toen onder andere deze foto gemaakt. Qua expressie van de zanger van de band en de algehele belichting van de foto sprong deze er voor mij gelijk uit. Daarnaast was het optreden van Marching Church ook nog eens één van de tofste die ik dit jaar op LGW? heb gezien.”

Fotograaf: Dinger Knoop
Anna von Hauswolff, Le Guess Who?, november
“Voor mij was het meest bijzondere optreden Anna von Hauswolff op Le Guess Who. Ik had de redactie de keus gegeven mij in te delen waar nodig. Ik mocht dus Anna schieten, maar ik had totaal geen idee wat ik kon verwachten."

"En dat heb ik geweten! Vanaf het moment dat deze kleine frêle Zweedse dame de registers opengooide werd ik weggeblazen. Het was aardedonker en mysterieus, ook met dank aan het fabuleuze spel van gastmuzikant Kristof Hahn. Het was zo intens dat er zelfs diverse emoties bij mij naar boven kwamen en dat ik in trance stond te genieten. Gelukkig af en toe nog op de fotoknop kunnen drukken. Wat een intense totaalervaring!”

Fotograaf: Dorien Hein
Portret Echo Movis, december
“3voor12/Utrecht spot en volgt opkomend lokaal talent zoals Echo Movis. Dit jaar zag ik ze bij o.a. Tweetakt en het Metaal Kathedraal festival. Ik vind ze energiek, vrolijk, vol overgave en ontwapenend in hun performance en muziek. Bovendien zie je de onderlinge fun goed terug op het podium. Deze elementen wilde ik laten terugkomen in dit portret als onderdeel van het interview dat Jeroen Sturing met hen had over de nieuwe bandformatie en EP. Voor mij een leuke serie om te schieten dankzij de ontspannen en fijne sfeer.”