Lekker koukleumen in de rij voor Best Kept Secret

“De laatste keer dat ik dit deed was waarschijnlijk voor een concert van Madonna in De Kuip”

Tekst: Iris van Korven / Foto’s: Annemiek Haandrikman ,

Velen zullen er prachtige herinneringen aan hebben: in je slaapzak voor het postkantoor zitten wachten om daar een felbegeerd ticket voor een concert van je favoriete band te bemachtigen. Als kind van de digitale generatie kan ondergetekende er echter amper over meepraten. Waarom zouden we nog naar het desbetreffende GWK- of postkantoor rennen, als we die tickets ook met een paar muisklikken kunnen aanschaffen? Is het idee van kaartjes aan de deur kopen niet bijzonder achterhaald of vergankelijk? 3voor12/Utrecht ging zelf in de rij staan bij de pop-up store van Best Kept Secret en constateerde van niet.

Hoewel de eerste gegadigden naar verluidt al om 9.15 uur voor de deur stonden, is het geen onoverzichtelijke chaos bij de speciaal ingerichte pop-up store aan de Oudegracht. De eigenares van de kringloopwinkel drie deuren verderop komt even informeren en fietsers bellen ongeduldig als ze vaart moeten minderen, maar het gaat er zeker minder stressvol aan toe dan bij het online bestellen van festivalkaartjes.

In de rij voor Madonna
Sommige festivalgangers zeggen niet afhankelijk te willen zijn van het digitale lot en zijn om die reden gekomen; anderen bekennen dat een nostalgisch gevoel hen hierheen lokte. “De laatste keer dat ik dit deed was waarschijnlijk voor een concert van Madonna in De Kuip. Nee, wacht. Volgens mij heb ik het later met U2 ook nog eens gedaan,” zegt één van de wachtenden. “Dan namen we gewoon de eerste trein richting het betreffende verkoopadres. Je moest er toentertijd wel op tijd bij zijn, want er werd niet zomaar een tweede concert aangekondigd als het eerste toevallig snel uitverkocht.”

Haagse Hopjes en speculaas
In het verlangen erbij te zijn is ‘beleving’ het toverwoord. Terwijl er in de rij nog eens wordt gediscussieerd over de beste optredens van de eerste editie, passeert een schaaltje met Haagse Hopjes (een verwijzing naar ‘hip je hopje’ van collega-festival Down The Rabbit Hole?) en speculaas en wordt er koffie uitgedeeld. Die persoonlijke benadering staat centraal in de visie van de organisatoren van Best Kept Secret, die deze ludieke actie naar eigen zeggen vooral op poten zette omdat ze het zelf gewoon heel erg leuk vonden.

Geen Foo Fighters op Best Kept Secret
Volgens organisator Niels Aalberts is enige groei ten opzichte van de eerste editie onvermijdelijk en gezond, maar zullen de muziek, het eten en het terrein altijd centraal blijven staan op Best Kept Secret. Bij die instelling hoort dan ook geen Foo Fighters, “hoe vet wij die band zelf ook vinden”, maar past volgens de organisatie wel een band als Elbow, die afgelopen maandag samen met onder meer Belle and Sebastian en Pixies tot de eerste bevestigingen hoorde. Vorig jaar mocht Best Kept Secret per dag zo’n 15.000 bezoekers verwelkomen en volgens Aalberts zullen dat er de volgende zomer zeker niet meer dan 20.000 zijn.

De tweede editie van Best Kept Secret vindt in het weekend van 20 tot en met 22 juni 2014 plaats op het terrein van recreatiepark Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Het rijtje reeds bevestigde namen bestaat naast Elbow, Belle and Sebastian en Pixies, uit Metronomy, Caribou, Circa Waves, Fat White Family, Fucked Up en Cheatahs.