Martyr viert jubileum in Tivoli Martyr viert jubileum in Tivoli

Boegbeeld van de Utrechtse heavy metal bestaat 30 jaar

, Tekst: Joost Schreurs. Foto's: Martyr.

Martyr viert jubileum in Tivoli

Boegbeeld van de Utrechtse heavy metal bestaat 30 jaar

Tekst: Joost Schreurs. Foto's: Martyr. ,

Om het 30-jarig bestaan van de band extra luister bij te zetten, geeft Martyr dit weekend een speciaal jubileumoptreden in Tivoli Oudegracht. 3voor12/Utrecht sprak eerder dit jaar met gitarist Rick Bouwman en zanger Rop van Haren.

Bij de naam Martyr zullen de harten van menig wat oudere Utrechtse metal-liefhebber sneller gaan kloppen. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat Martyr in de Domstad het levenslicht zag. Na een kortstondige, maar redelijk succesvolle periode in de jaren '80, duurde het echter tot na de eeuwwisseling voor er weer een teken van leven werd vernomen. Nu is Martyr terug met een knaller van een nieuw album: Circle Of 8, dat eind 2011 verscheen.

Rick Bouwman over de beginjaren van Martyr: "Begin jaren '80 waren we nog een stel jonge broekies die elkaar kenden uit de Utrechtse metalscene van toen. Iedereen kende iedereen en iedereen speelde met elkaar in bandjes. Op een gegeven moment heb ik wat mensen gevraagd om eigentijdse metal te gaan spelen, ingewikkelder en technischer dan wat er toen gangbaar was."
Rop van Haren vult aan: "Iedereen luisterde in die tijd naar Iron Maiden, en Metallica begon ook door te breken in die tijd. Wij luisterden meer naar de underground bands, die nog geen platencontract hadden. Queensryche bijvoorbeeld, voordat ze doorbraken, of het Japanse Warlord. Tape-traden (het uitwisselen en kopiëren van cassettebandjes) was groot in die tijd."

Ook Martyr bracht een aantal demo's uit en die bleven niet onopgemerkt. Het leverde ze een plek op 'Metal Massacre VI' op, onderdeel van de legendarische reeks verzamelalbums van het Amerikaanse Metal Blade label, waar eerder bijvoorbeeld Metallica en Slayer op debuteerden. De bal leek toen echt te gaan rollen voor Martyr. In 1985 verscheen hun debuutplaat For The Universe en een jaar later Darkness At Time's Edge. Beide platen zijn inmiddels uitgegroeid tot klassiekers onder de liefhebbers van snelle, stevige, maar melodieuze heavy metal. Zo snel als de ster van Martyr rees, was het ook weer voorbij. Na de eerste twee albums raakte een 'major' platenlabel geïnteresseerd. "Zo'n label wil echter zijn stempel op de band drukken, ze wilden hits en toen was voor ons de lol er snel af. We wilden met Martyr altijd doen wat we zelf wilden en leuk vonden. In 1987 was dat gevoel er niet meer, dus toen viel de band uit elkaar," aldus Bouwman.

Alle bandleden bleven actief in de muziek en ook het onderling contact bleef in stand. Daardoor was het mogelijk dat er in 2001 een reünie-optreden plaatsvond. Van Haren: "Het zou een eenmalig optreden zijn voor Heavy Metal Maniacs, een soort fanclub. Maar het clubje kwam hierdoor weer bij elkaar en Martyr stond weer op de kaart." In de daaropvolgende jaren volgden een aantal optredens en in 2009 verscheen de EP Fear. Martyr kwam weer op stoom en in 2010 dook de band de studio in om het eerste volledige album sinds 1986 op te nemen. Bouwman: "Het label waarop Fear was verschenen, stopte ermee, dus toen de opnames afgerond waren, moesten we gaan labelshoppen. Dat ging best goed. We stuurden 3 nummers op naar Metal Blade en we hadden een deal."

De nieuwe cd Circle Of 8 is dus verschenen via Metal Blade. Hoe is het om in dezelfde 'stal' te zitten als grote bands als Cannibal Corpse, Amon Amarth en Bolt Thrower?
Bouwman: "Ja, een hele eer natuurlijk. Hoewel we geen onbekenden waren voor Metal Blade, vanwege de Metal Massacre verzamelaar uit de jaren '80. Het voordeel van zo'n groot label is vooral dat het nieuwe album onwijs goed gepromoot wordt en overal verkrijgbaar is. We krijgen interviewaanvragen uit alle delen van de wereld. Ook uit alle delen van Nederland trouwens. Wat dat betreft vind ik het enorm leuk dat 3voor12/Utrecht aandacht aan ons schenkt, want helaas horen we van de andere Utrechtse media weinig."

De laatste jaren lijkt er een revival gaande van jaren-'80-metal. Bands als Testament, Exodus, Angel Witch en Hell komen opnieuw bij elkaar en brengen ijzersterke nieuwe albums uit. Hoe past Martyr in dit tijdsbeeld?

Bouwman: "We zijn daar niet echt bewust mee bezig geweest en we hebben ook niet geprobeerd om een retro-album te maken of iets dergelijks. We krijgen ook nooit verzoekjes van organisatoren om onze oude albums integraal te spelen, zoals veel andere bands wel doen. En als we die verzoeken wel krijgen, dan zouden we dat afslaan. We hebben de drive om door te gaan."
Van Haren voegt daar nog aan toe: "Ik denk dat dit komt, omdat we zelf niet in de jaren '80 zijn blijven hangen en naar nieuwe dingen zijn blijven luisteren. We verloochenen onze roots niet, maar ik luister ook naar bands als Pantera, Lamb Of God en In This Moment. Die invloeden hoor je ook terug: we zijn een band uit de jaren '80 met beide voeten in 2012."

Te zien: Martyr & special guests (support: Powerpimps, Gloria Victis, Maldita, Izegrim, After All), zaterdag 8 september 2012, 17:30 uur (16:30 zaal open) @ Tivoli

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht