Nederklinkers 12,5 jaar jong

Nederlands meest chauvinistische radioshow viert jubileum met zes uur live-radio

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht en Nederklinker Conjo ,

Het meest chauvinistische radio programma van Nederland bestaat 12,5 jaar en viert dat op zondag 21 oktober met een zes uur durende radio-uitzending. In Café Van Miltenburg kun je samensteller Conjo Vergeer aan het werk zien en luisteren naar live-optredens van verschillende Nederlandse bands. Wij vroegen Vergeer naar zijn vijf favoriete bands uit de provincie Utrecht en ook te vertellen waarom.

Op zondag 23 april 2000 werd de allereerste aflevering van Nederklinkers uitgezonden bij Radio 9 in Lopik. Het programma is eigenlijk één grote reclamespot voor de beste muziek van eigen bodem. Nederklinkers richt zich uitsluitend op Nederlandse bands en geeft vaak wat extra aandacht aan opkomende talenten uit de provincie Utrecht. Na een uitstapje naar Woerden wordt Nederklinkers sinds december 2010 uitgezonden via RouletteFM in De Bilt. De afgelopen anderhalf jaar heeft DJ en samensteller Conjo Vergeer artiesten en bands als Miss Montreal, Postman, Tim Akkerman, Handsome Poets, Eefje de Visser en Moss aan de telefoon gehad. Maar ook spelen er regelmatig bands en muzikanten in de studio.

Vergeer is bijna elke week wel bij optredens in Utrecht, Amersfoort of andere plaatsen in onze provincie te vinden. Als veelluisteraar vroegen hem dan ook naar zijn vijf favoriete Utrechtse bands/artiesten. Het woord is aan Conjo!

"De eerste in mijn lijstje is de zomerse clip van Tommy Ebben. Deze track is stiekem een beetje het anthem van mijn programma Nederklinkers geworden. Sinds eind 2010 maak ik dit programma op zondagmiddag (12.00 – 15.00 uur) bij RouletteFM in De Bilt. Het losse, vrije, vrolijke, het ... 'was-het-maar-altijd-zondag'-gevoel, past wel een beetje bij mijn programma vind ik. Ook staat dit gelijk een beetje voor al het muzikaals wat er op Knalland gemaakt wordt. We mogen heel trots zijn op bijvoorbeeld Oh, Brave Wide Eyes, La Corneille, Mevrouw Tamara en dus Tommy Ebben."

"Kensington is op dit moment het grootste exportproduct van Utrecht wat mij betreft. Met het nieuwe album Vultures zetten ze zich letterlijk stevig op de kaart. Al is het geen makkelijke weg om dit plekkie te bereiken als ik de verhalen mag geloven. Ik heb zelf zeer goede herinneringen aan hun show op Schollenpop in Scheveningen. Met je voetjes in het zand en de band voor je op het podium. Dit is de bijzondere, creatieve videoclip van de vorige single 'No Way Out'."

"Ze was dat meisje dat met haar mooie pianoliedjes in 2011 winnaar werd van De Utrecht Popprijs. Begin oktober was ik bij de presentatie van haar debuutalbum Be your own Cheerleader in Amsterdam. Okay, het keyboard is gebleven, maar de muziek is met een volledige band wel wat meer volwassen geworden. Misschien wel een beetje dankzij de mannen achter Pelican Productions. Zij zijn bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de hits van Krystl & Color Ones en in het verleden van Leaf (al vinden ze dat misschien niet zo leuk dat ik dat vertel). Dit is de eerste kennismaking met de nieuwe Rachèl Louise."

Het is tegenwoordig niet altijd even makkelijk om als bandje te kunnen doen wat je het allerliefste wil: Speuluh!! En dat natuurlijk zoveel mogelijk. Of je het nu wil of niet, als muzikant ben je verplicht om het DIY-principe te gebruiken. Oftewel, als je wilt spelen, moet je er zelf hard voor werken. In de tijd dat je eigenlijk nieuwe liedjes wilt maken, ben je juist druk met mailen, bellen, twitteren enz. De mannen van Audio Adam staan hier een beetje symbool voor al dat #UtregseTalent dat dag en nacht klaar staat voor hun band. Vergeet niet naar de albumrelease te komen in Tivoli de Helling op 29 oktober.

"En dan is het ook altijd leuk om nieuwe bandjes te ontdekken. Het liefst zou ik hier nu een enorm lange lijst aan nieuwe toffe bandjes opkrassen, maar dat is eigenlijk ondoenlijk. Misschien door de vele goede initiatieven en opleidingen als het Conservatorium en de Herman Brood Academie is er (gelukkig) veel aanwas. Er gaan dit jaar nog veel leuke, mooie, bijzondere en interessante cd’s uit het Utrechtse uitkomen. Zelf kijk ik erg uit naar de EP van Join the Cavalry."

Te zien: 12,5 jaar Nederklinkers met van 12.00 tot 18.00 uur een zes uur durende radio-uitzending met een live muziekcafé en llve-optredens van Femme Vanille, Dennis Kolen, Rachèl Louise, Nona, Peter Vandrie, AudioAdam en TwoWay Society, zondag 21 oktober 2012, Café Van Miltenburg – Bilthoven. Entree is gratis!