Line-up Hollandse Nieuwe Podium Le Guess Who? 2012 bekend

6 acts op programma gratis toegankelijke Club 3voor12/Utrecht - Hollandse Nieuwe editie

Tekst: Niels Spinhoven ,

Voor het derde jaar op rij slaan Tivoli, 3voor12/Utrecht, Hollandse Nieuwe en dB’s de handen ineen om aanstormend Nederlands talent een plek te geven in de veelkleurige festivalprogrammering van festival Le Guess Who?. Op donderdag 29 november zullen zes acts aantreden tijdens een speciale en, zoals altijd gratis toegankelijke, Club 3voor12/Utrecht Hollandse Nieuwe editie in dB’s. Hieronder lees je welke namen je de 29ste op het podium kunt verwachten.

The Fire Harvest
The Fire Harvest is een ‘supergroep’ met bekenden uit de Utrechtse gitaarscene en bestaat uit (ex-)leden van We vs Death, This Leo Sunrise, Audiotransparent en Lost Bear. De band maakt op Amerikaanse leest geschoeide alternatieve folk-noir en noemt daarbij zelf invloeden als Timesbold, Songs Ohia maar ook Sebadoh en The Ex. The Fire Harvest staat op het punt details bekend te maken over een nieuwe release en nieuwe shows, waaronder deze. Als we op de eerste geruchten mogen afgaan wordt dit een heel bijzondere. En voor we het vergeten, The Fire Harvest is de 3voor12/Utrecht Selecteert... van november.

20th Century Hansa
Bas Kragt is de stuwende kracht achter Meet Me, Cassius, A Night To Discover New Music. De in Tivoli georganiseerde avond richt zich op de verschillende facetten van het populaire indiefolkgenre door interessante binnen- en buitenlandse artiesten naast elkaar te programmeren. Dat Kragt zelf ook in artistieke zin bijdraagt, bewijst hij met 20th Century Hansa. Het verstilde herfstnummer ‘Perfect End’ van het Nederlands/Zweeds/Noorse samenwerkingsverband staat op Hollandse Nieuwe #34 en op de inmiddels verschenen EP Everything Is Round. En we hebben een première, want het optreden tijdens deze Club wordt het allereerste live-optreden voor 20th Century Hansa.

Those Foreign Kids
Tot zover het gevoelige deel van de programmering. Als je de geluidsmuur hoort die Those Foreign Kids optrekt op hun album Rekkordings, geloof je niet dat je hier slechts twee man aan het werk hoort. Het zijn toch alleen echt gitarist/gitaarwinkeleigenaar Marijn Westerlaken en drummer Teun Heijmans (what’s in a name?) die over je heen denderen met hun gruizige shoegaze. Invloeden? Denk aan Liars en A Place to Bury Strangers. Dat het Haarlemse tweetal garant staat voor een energieke liveshow bewezen ze al op Incubate.

H-SIK
De man achter H-SIK is Hervé Sika, een van oorsprong uit Ivoorkust afkomstige artiest. Belangrijker dan dit gegeven: hij is producer van minimalistische, verlaten aanvoelende electro die is doorregend met obscure samples en invloeden uit de oldschool hiphop en dub. Zijn track ‘Obsolete Mind’ staat op Hollandse Nieuwe #34. Sika zelf staat aanstaande woensdag op Amsterdam Dance Event en 2 november op Rewire in Den Haag.

Kleinindustrie
De naakte, rauwe postpunk van Kleinindustrie kan de Utrechtse indieliefhebber niet ontgaan zijn. De band was afgelopen jaren met regelmaat op de Utrechtse podia te zien en won in 2010 The Clash of The Titans én De Utrecht Popprijs. Begin 2012 verscheen naast de EP Live On The Water ook de boodschap dat er dit jaar aan nieuwe opnames zou worden gewerkt. Tijdens Le Guess Who? zal Kleinindustrie ongetwijfeld nieuw materiaal spelen.

Postmodem
Voor het laatste traceerbare wapenfeit van het Hilversumse trio Postmodem moeten we een jaar terug in de geschiedenis van Hollandse Nieuwe. De pakkende grungesong ‘Wish Me Luck’ verscheen op verzamelaar #24 in november 2011. Daarna werd het stil rond het powertrio dat in lo-fi, grunge en shoegaze handelt. Postmodem werkt aan een debuutalbum dat volgens de band in een nabije toekomst moet verschijnen. Hoe dat klinkt, weten we na 29 november.


Le Guess Who?
Le Guess Who? is een 4-daags festival voor avontuurlijke, authentieke en urgente popmuziek in een intieme setting. De zesde editie van dit festival vindt plaats van 29 november tot en met 2 december, verspreid over meerdere locaties in het centrum van Utrecht. Een groot aantal bands die normaal niet of nauwelijks in Nederland te zien zijn, voorzien het festival van een breed scala aan live muziek. Een festival dus voor de muziekliefhebber. De zorgvuldig gekozen som der delen van alle artiesten vormt hierbij de bijzonderheid van het festival. 3voor12 en 3voor12 utrecht doen verslag.

Te zien: Club 3voor12/Utrecht Hollands Nieuwe editie met The Fire Harvest, 20th Century Hansa, Those Foreign Kids, H-SIK, Kleinindustrie en
Postmodem, donderdag 29 november 2012 @ dB's, Utrecht (toegang gratis)