Kodiaks' fijne podium-ontmaagding

Grote verscheidenheid zorgt voor een verrassende Club 3voor12/Utrecht

Tekst: Karlijn Hoftijzer / Foto’s en tekeningen: Eleonora Eta Liparoti ,

In een goed gevulde dB’s presenteert Club 3voor12/Utrecht donderdagavond een gevarieerd programma. Niet alleen de muziekstijlen lopen uiteen, maar ook de afkomst van de bands variëren. Waar de ene band praktisch op de fiets zou kunnen komen, komt de andere band van de andere kant van de wereld. Eén ding hebben ze wel gemeen: hun niveau.

Als Kodiaks begint is de zaal al goed vol met veel fans. Als 3voor12/Utrecht Selecteert van de maand oktober hebben zanger Just Posthumus en gitarist Mathijs Peeters hoge verwachtingen waar te maken tijdens hun debuut optreden in dB’s. Omdat ze midden in de afrondingsfase van hun eerste album zitten, is het repertoire bij vrijwel iedereen onbekend. Desondanks lijken ze zich wel thuis te voelen op het podium; dat is te zien en te horen. Een fijne ontmaagding was het volgens Posthumus, maar dan wel eentje waarbij zijn moeder vanuit de zaal toekeek.

The Subhuman neemt vervolgens het publiek mee in de achtbaan. Stefan Breuer heeft als bandlid van I Am Oak en Lost Bear al veel poppodia betreden, maar met inmiddels 20 solo albums op zijn naam verdient hij in zijn eentje ook wel een plaats op het podium. Ietwat schertsend noemt hij zichzelf een veelzijdige singer-songwriter, maar hij slaat wel de spijker op zijn kop. Hij weet het publiek constant op het verkeerde been te zetten door zachte tokkelliedjes af te wisselen met overweldigende elektronische nummers.

Dan is Mevrouw Tamara aan de beurt met haar mannen. Dit op het eerste gezicht schuchtere meisje zingt in een simpel jurkje lieve Nederlandse liedjes. Haar band bestaat uit drie mannen die haar breekbare liedjes echter een goede rockbodem geven. Vorig jaar bracht Tamara van Esch haar debuutalbum Spiritus uit en was ze tevens één van de finalisten van VARA’s De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Vergelijkingen met Eefje de Visser zijn al geopperd, maar Mevrouw Tamara zal toch nog meer moeten groeien om deze vergelijking eer aan te doen.

De afsluiter van de avond had het bijna niet gered: met autopech stonden ze na een aantal shows in Berlijn langs de snelweg. Het Nieuw Zeelandse Heart Attack Alley tourt in oktober met hun vuige, rokerige rockabilly door Europa. De band bestaat uit een zangeres met een hese stem, een jongen in een wijde witte blouse met opgerolde mouwen met een mondharmonica en een stoïcijnse gitariste. Het rock ’n roll trio zet een gesmeerde show neer en heeft er goed aan gedaan om de overtocht te maken richting Europa.

In de bar is De Witte Snor ondertussen plaatjes aan het draaien op een erg originele draaitafel. Hun blues is oud, swingend en bovenal sfeermakend. De breinen achter dit project zijn Trudy Hekman en Antwan Cornelissen.

Gezien: Club 3voor12/Utrecht met Kodiaks, The Subhuman, Mevrouw Tamara & Heart Attack Alley, donderdag 25 oktober 2012 @ dB’s, Utrecht