Het grote Popronde-verslag van 3voor12/Utrecht

Tijdloos concept trekt ook tijdens tiende editie weer veel bezoekers

Tekst: Marije Rademaker en Iris van Korven / Foto’s: Margriet van Vianen en David Eerdmans ,

De Popronde is al jaren een waar begrip in veel Nederlandse steden. Op 18 oktober deed het reizende muziekfestival Utrecht aan. Het mocht dan alweer de tiende editie zijn, maar wederom puilde menig kroeg uit van de mensen. De Popronde biedt de eerste kennismaking met veel nieuwe en veelbelovende bands, waarover men later trots zal zeggen: “Die zag ik voor het eerst tijdens de Popronde!” Zodoende zal het sfeervolle festival ook de komende jaren nog druk bezocht blijven.

Bird on the Wire - Plato

De Popronde start al vroeg met akoestische sessies in de Voorstraat. In Plato komt het publiek langzaam binnenstromen bij Bird on the Wire, terwijl zangeres Rosa met haar dunne stem de mooie liedjes door de platenzaak laat galmen. Dit intieme optreden staat als een huis. Bird on the Wire laat zien een veelzijdige band te zijn, wiens optreden ’s avonds, versterkt en wel, vast nog beter tot zijn recht is gekomen.

Dyzack - The Village Coffee & Music

In The Village staat dyzack zijn publiek met volle moed op te wachten. Behalve het gerinkel van de kopjes en het geluid van de eenmansband die dyzack vormt is er niks te horen. Het publiek is duidelijk onder de indruk van zijn gitaarspel en ook zijn zang doet daar niet voor onder. De singer-songwriter lijkt een beetje gespannen, maar dat is onterecht aangezien de muziek zelfs akoestisch in een kleine koffietent erg goed uit de verf komt.

Lucas Hamming - Klijs en Boon

Vervolgens is het aan Lucas Hamming die, aanvankelijk nog een beetje ongemakkelijk, zijn liedjes ten gehore brengt in kledingzaak Klijs en Boon. Hij begint ingetogen op akoestische gitaar. Zijn stem klinkt warm en krachtig en hij weet zijn wat heftigere bluesnummers overtuigend te brengen. ’s Avonds zien we hem versterkt in een bomvol café DeRat spelen. Een microfoon heeft hij hier nauwelijks nodig: met zijn volle stem vult hij met gemak het hele café.

Orlando - Tivoli Spiegelbar

Het avondprogramma vangt aan met Orlando in de Spiegelbar van Tivoli. Deze veelbelovende band trapt af onder groot applaus en met hoge verwachtingen. Deze verwachtingen worden meer dan waar gemaakt. Met voltallige band en blazers vult de Spiegelbar zich met het enthousiasme van de band en zijn publiek. De warme en soms breekbare stem van zangeres Tessa Douwstra trekt de band voort, wat resulteert in een erg sterk en afwisselend optreden.

Birdt - 't Hoogt

Daarna staat in ’t Hoogt Birdt op het programma. Bardt van der Dennen begeleidt zichzelf op akoestische gitaar en wordt vergezeld door violiste Janne Mansens. De veelal voortkabbelende liedjes kunnen de aandacht van veel van de aanwezigen helaas niet vasthouden. Het is vooral de ongelukkig gekozen locatie voor een act als deze die ervoor zorgt dat het optreden van Birdt min of meer in het water valt.

Rebecca Sier - Café DeRat

Vanaf het eerste akkoord dat Rebecca Sier aanslaat op haar gitaar is het muisstil in DeRat. Het is er zelfs zo stil dat de kat die de trap afrent duidelijk te horen is en zorgt voor een nog grotere lach op de gezichten van het publiek. Rebecca is zelf duidelijk aangenaam verrast door dit fijne publiek. Deze toehoorders mogen volgens haar vaker bij haar optredens aanschuiven.

Palio Superspeed Donkey - De Stadsgenoot

Iets na negen wordt het dan eindelijk tijd voor wat harder werk. De Stadsgenoot staat bom- en bomvol voor de jonkies van Palio Superspeed Donkey. Op een verhoging van een centimeter of twintig met een oppervlakte van een naar schatting zes vierkante meter rammen ze er flink op los. Binnen een mum van tijd weten de vier jongens Stadsgenoot om hun vinger te winden. Dit optreden maakt vooral nieuwsgierig naar hoe ze het er begin volgend jaar op Eurosonic/Noorderslag vanaf zullen brengen.

Dakota - Tivoli Spiegelbar

In de Spiegelbar van Tivoli staat Dakota klaar. De muziek van deze meidenband laat de vloer trillen, maar het publiek blijft een beetje schuchter halverwege de zaal staan. Bij de wat rustigere nummers lijkt het publiek een beetje te ontdooien en enthousiaster te worden. De samenzang is erg goed en zorgt voor afwisseling. Dakota zorgt voor spanning en brengen een ruige maar toch harmonieuze sound voort.

Nouveau Vélo - Café De Stad

Terug naar De Stad voor Nouveau Vélo. De indierock doet in het begin nog wat zweverig en richtingloos aan en ook de podiumpresentatie van de drie komt wat statisch over, maar dit wordt beter naarmate het optreden vordert. We missen af en toe wat peper in de reet; desalniettemin geeft Nouveau Vélo zeker zijn visitekaartje af en lijken de aanwezigen van begin tot eind geboeid.

Kids with Guns - Lebowski

Als afsluiter staat daar dan ineens het Utrechtse trio Kids with Guns in Lebowski, omdat Über Ich helaas moest afzeggen. Gewoonlijk spelen er geen Utrechtse bands bij de Popronde Utrecht, maar Kids With Guns was bereid in te vallen. Het is dus een thuiswedstrijd voor hen en dat is te merken. Het café staat stampvol fans en bekenden van de heftig zwetende mannen. Ze laten zien veel ervaring opgebouwd te hebben met het vele spelen van de afgelopen tijd en zetten een stevige set neer. Zoals we van ze gewend zijn, breken ze de tent vakkundig af en zijn ze zo een verdienstelijke afsluiter van een verrassende Popronde 2012.

Gezien: Popronde 2012 met o.a.  Bird on the Wire, dyzack, Lucas Hamming, Orlando, Birdt, Rebecca Sier, Palio Superspeed Donkey, Dakota, Nouveau Vélo en Kids with Guns, donderdag 18 oktober 2012 @ diverse locaties, Utrecht.