GEM werkt aan nieuw album en wil Spoorwegmuseum in vuur en vlam zetten

Show tijdens Museumnacht wijkt af van reguliere clubshow

Tekst: Wouter Bal / Foto: Titia Haene ,

Aanstaande zaterdag 20 oktober is het Museumnacht in Utrecht. Een mooie gelegenheid om je favoriete museum weer eens een bezoekje te gunnen. Vooral ook omdat er, naast al het moois dat de musea zelf al te bieden hebben, een bomvol programma vol muziek, cabaret en performances wordt verzorgd. De Utrechtse band GEM treedt die avond op in het Spoorwegmuseum, een goede reden om bij te praten met zanger/gitarist Maurits Westerik. Tijdens het gesprek blijkt dat hij druk bezig is met een nieuw album, waarvoor in november de eerste demo-opnamesessies plaats gaan vinden.

Het thema van de Museumnacht 2012 is ‘In Vuur en Vlam’, een thema waar GEM zich meer dan goed in kan vinden. Westerik vindt het speciaal om in het Spoorwegmuseum te mogen spelen.  Hij woonde in de buurt en kwam er regelmatig, dus het is een plek die hem dierbaar is. Het is ook weer eens wat anders dan optreden in een zaal als Tivoli of EKKO.  “Het Spoorwegmuseum heeft los van het industriële en het hele rauwe ook wel een intiem karakter en je waant je toch ook in een soort van Charles Dickens boek” , aldus Westerik. Deze unieke locatie vraagt dus om een unieke show, die afwijkt van de optredens die we van GEM gewend zijn tijdens clubtours. De avond begint dan ook intiem en akoestisch met alleen Westerik, waarna gedurende het optreden steeds meer muzikanten hem zullen vergezellen om uiteindelijk als complete band te eindigen. “Sommige liedjes zijn opnieuw gearrangeerd of zijn net even anders dan je van ons gewend bent, waarbij we ons ook hebben laten inspireren door het ritme van de treinen”.

Westerik vertelt verder druk bezig te zijn met een nieuw album, vanaf november zullen hiervoor de eerste demo-opnamesessies plaats gaan vinden. In tegenstelling tot de vorige plaat (Hunters Go Hungry), waarbij Westerik vooraf alles had geschreven en daarna pas met de band op ging nemen, wil hij nu wat meer open eindjes overlaten. “Omdat de sfeer zo goed is met deze band, inspireer je elkaar ook weer. Het lijkt mij te gek als het een samensmelting wordt van groepsideeën.”

Helaas heeft Westerik zelf zaterdag waarschijnlijk weinig tijd meer over om andere musea te gaan bezoeken. Toch gaat hij nog proberen om even naar De Avonduren (afkomstig uit de Kytopia-stal) te gaan kijken in het Centraal Museum. Frontman KAPABEL neemt je daar op geheel eigen wijze mee langs de topstukken van de collectie en verzorgt op een aantal plaatsen ook nog korte optredens.

Te zien: GEM, zaterdag 20 oktober 2012 @ Spoorwegmuseum (Museumnacht Utrecht)