Weekagenda week 21 Weekagenda week 21

Spain, 3wish, Le Guess Who?/Le Mini Who?, Soenda, Blue Grass Boogiemen, Festival met Hart en Ziel, Mudhoney

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht

Weekagenda week 21

Spain, 3wish, Le Guess Who?/Le Mini Who?, Soenda, Blue Grass Boogiemen, Festival met Hart en Ziel, Mudhoney

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht ,

Vorige week meldden we al dat het festivalseizoen echt begonnen was. Ook dit weekend is dat goed te merken met Festival aan de Werf, Le Guess Who?, Le Mini Who? en Soenda op zaterdag en festival met Hart en Ziel op zondag en maandag (Pinksteren!). Fijn is dat we nu ook bijpassend weer lijken te krijgen. Check onze agenda en misschien zien we je wel bij één van deze shows. Vergeet in ieder geval de optredens van Spain (donderdag) en Mudhoney (maandag) in Tivoli niet!

Wie: Spain (The Blue Moods of...) 
Wat: slowcore
Wanneer: donderdag 24 mei 2012
Waar: Tivoli de Helling
Schade: € 17,50

Waarom:
  Red House Painters en vooral Low worden gezien als grondleggers van de slowcore; het genre dat begin jaren negentig naam maakte met langzame, melancholische nummers waarin instrumenten spaarzaam gebruikt werden. Een band die ook in dat rijtje thuis hoort is Spain. Debuutalbum The Blue Moods Of Spain uit 1995 is een ware klassieker in het genre. Dat gegeven bereikte ook Johnny Cash want hij coverde prijsnummer Spiritual al een jaar later op zijn album Unchained (1996). Begin deze maand is er voor het eerst in tien jaar weer een nieuw album van Spain verschenen (The Soul Of Spain). De band zit ook midden in een Europese tour waarin ze één optreden in Nederland doen: in Tivoli de Helling! Daarbij vergeet de band de oude fans niet, want het eerste deel van dit concert bestaat uit een integrale uitvoering van The Blue Moods Of Spain! Mooie boeking van Tivoli!


Wie: 3wish 'Stille Waters Diepe Gronden' EP-release + Kern Revolutionaire Zaken
Wat: hiphop
Wanneer: vrijdag 25 mei 2012
Waar: dB’s
Schade: € 8

Waarom:
 Na lang wachten brengt de Utrechtse MC 3wish vanavond zijn debuut EP ‘Stille Waters Diepe Gronden’ uit. De EP bevat zeven nummers met beats van onder anderen Klaas Vaak, Remarkable, Okwaro en Antos the Freshmaker. De releaseparty vindt plaats in dB's. Medewerking daar komt van gasten als AVI, Kern Revolutionaire Zaken, Klaas Vaak & Skaffa (Stropstrikkers minus 1, zoals dB’s terecht opmerkte). Entree is 8 euro en daar krijg je ook het album bij. Nice! 


Wat: Le Guess Who? MayDay / Le Mini Who?
Wie: Cloud Nothings, Willis Earl Beal, Bear In Heaven, Sleepy Sun, Sharon van Etten, Julia Holter, Kim Janssen, Lost Bear e.a.
Wanneer: zaterdag 26 mei 2012 (12:00 - 4:00)
Waar: Tivoli Oudegracht / EKKO / ACU / De Voorstraat
Schade: € 20 voor passepartout, respectievelijk gratis

Waarom:
 De commissie die de subsidieaanvragen voor de Utrechtse cultuurnotaperiode 2013 – 2016 beoordeelde noemde in haar advies de belangrijke rol in de Utrechtse infrastructuur van Le Guess Who?: “een festival dat signaleert, verbindt en presenteert in wat actueel en relevant is in het hedendaagse”. Een mooie beloning voor het festival dat na vijf edities dit jaar met een mini-editie komt op zaterdag 26 mei. Op het festival dat plaats vindt in Tivoli Oudegracht, EKKO, ACU en op de Neude spelen onder andere Moonface, Bear In Heaven, Sharon van Etten, Nguzunguzu, Willis Earl Beal, Julia Holter, Cloud Nothings en Sleepy Sun.

Net als bij de november-editie vorig jaar zijn winkels en cafés in en rond de Voorstraat tussen 12.00 en 18.00 uur het podium voor Le Mini Who?, het in 2011 geboren zusje van Le Guess Who?. Tijdens het minifestival, dat wordt georganiseerd in samenwerking met lokale Utrechtse ondernemers, kun je luisteren naar Kim Janssen, The Secret Love Parade, Luik, April, Bird on the Wire, Port of Call, Glass Eyes, Mineral Beings, Lost Bear en veel anderen.

Blokkenschema voor Le Guess Who? hier en Le Mini Who? daar (beiden pdf).


Wat: Soenda festival
Wie: Len Faki / Ben Sims / Extrawelt / Michel de Hey / Sandwell District / Gregor Tresher / Secret Cinema / SHMLSS en heel veel anderen
Wanneer:
 zaterdag 26 mei 2012 (12:00 - 23:00)
Waar: Ruigenhoek
Schade: € 42,50

Waarom:
 Goede timing: het weer wordt zomers, korte broeken en rokjes kunnen aan en Soenda festival staat voor de deur. We hadden het festival bijna over het hoofd gezien na die troosteloze laatste weken, qua weer dan. De vierde editie van Soenda vindt net als vorig jaar plaats in de Ruigenhoekse polder, een terrein met veel groen en riviertjes dat net buiten de Noordelijke ringweg ligt. Met vijf stages zit er voor iedereen wel wat tussen. Alle informatie over kaartverkoop (die hard schijnt te gaan), locatie, vervoer en het tijdschema vind je hier. De Utrechtse afterparty is overigens in Poema, waar underground techno duo Sandwell District en Alex Under de headliners zijn.


Wie: Blue Grass Boogiemen + Rockridge Brothers
Wat: bluegrass dude!
Wanneer: zaterdag 26 mei 2012
Waar: dB’s
Schade: € nnb

Waarom: Ai, dat is verdomd spijtig. Spelen de Blue Grass Boogiemen weer eens een keer in Utrecht, vindt er tegelijkertijd een festival plaats. Deze band moet je gewoon één keer in je leven gezien hebben. Wat zeggen we, meerdere keren! Als geen ander weten de vier mannen de ware spirit & soul van Bluegrass ten gehore brengen. Bij dB’s weten ze er alles van: “Bluegrass zoals het bedoeld is, snel, opzwepend en dranklustig..... F E E S T!”. Dat dus. Ook in de bakermat van de bluegrass nemen ze hun hoed af voor deze vier kaaskoppen. Terecht. Om de feestvreugde nog groter te maken komen de Zweedse Rockridge Brothers ook nog een moppie spelen.
 
 

Wat: Festival met Hart en Ziel
Wie: Biscuits, Montana, Number Nine, Siberian Oxygen, Alex Siegers en veel anderen
Wanneer:
 zondag 27 (11.00 tot 01.00) en maandag 28 mei 2012 (11.00 – 23.00)
Waar: Fort Vechten, Marsdijk 2 Bunnik
Schade: € 5 voor volwassene, € 3 voor kinderen van 0 – 12 jaar

Waarom: Relaxen tijdens de Pinksterdagen? Dan is een bezoek aan Fort Vechten een goede optie. Op zondag 27 en maandag 28 mei vindt daar de tweede editie plaats van ‘met Hart en Ziel’ festival. Zelf zeggen ze er het volgende over: “In deze tijd waar grenzen vervagen, culturen zich verspreiden en waarbij we op zoek zijn naar de eigen identiteit wil dit ‘feel good’ lentefestival een oase bieden waar je even kan ontsnappen en genieten. ‘Een waarlijk vrije plek waar fantasie en creativiteit met hart en ziel beleefd wordt.” Mooi toch? Het concept lijkt een beetje op dat van de Parade. Op het terrein kun je naar locatietheater, (gewelven) theater, straattheater, variêté, cabaret, acts, dans, beeldende kunst, muziek en ook is er heel veel eten en drinken. Naast een entreeprijs voor het terrein (€ 5 voor volwassenen, € 3 voor kids) betaal je apart voor het bezoeken van de optredens en het deelnemen aan de activiteiten: maximaal € 5 per volwassene en maximaal € 3,50 voor kinderen per voorstelling en activiteit. We hebben even een snelle blik geworpen op het muzikale programma en kwamen daarin redelijk wat bekenden tegen: Biscuits, Montana, Number Nine, Siberian Oxygen en Alex Siegers. Dit is overigens maar een klein deel van het totale muziekprogramma.
 
 
Wie: Mudhoney + Rats on Rafts
Wat: punkrock
Wanneer: maandag 28 mei 2012 (zaal open 19.30 uur)
Waar: Tivoli Oudegracht
Schade: € 17

Waarom: Grunge, kan dat nog? Waarom niet. Het genre is bekend geworden door bands als Nirvana, Soundgarden en Pearl Jam. Maar pionier van de muziekstijl is misschien wel Mudhoney. Luister naar Every Good Boy Deserves Fudge uit 1991 en je weet waar die andere bands een deel van de mosterd haalden. Voor het laatste album The Lucky Ones ging Mudhoney terug naar de roots: elf rudimentaire songs, opgenomen in exact drieënhalve dag. Dat wordt beuken bij hun enige show in Nederland.

Voorprogramma is de postpunkband Rats on Rafts dat de bandnaam ontleende aan een regel van Mudhoney’s Poisoned Water: ‘Like stacks and stacks of rats on rafts’. Muzikaal hebben de Rotterdammers meer gemeen met het hoekige geluid van de new/no-wave bands uit het begin van de jaren tachtig zoals The Fall en uit Nederland de DIV en Nasmak.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht