Crowdsourced cultureel festival Cultfest smeedt experimentele kunstdisciplines aan elkaar Crowdsourced cultureel festival Cultfest smeedt experimentele kunstdisciplines aan elkaar

Dit weekend op diverse locaties in Utrecht

, Tekst: Eva Assink / Foto’s: Silent Disco

Crowdsourced cultureel festival Cultfest smeedt experimentele kunstdisciplines aan elkaar

Dit weekend op diverse locaties in Utrecht

Tekst: Eva Assink / Foto’s: Silent Disco ,

Trek dit weekend de Utrechtse binnenstad in en ontmoet op festival Cultfest creatieve collectieven, wetenschappers en andere individuen die je meenemen in de wereld van Klank. Op boten in de gracht, in werfkelders tussen de Lijnmarkt en de Twijnstraat en op andere plekken in de stad hoor je hun gezamenlijke interpretatie van dit thema. Cultfest is het eerste culturele crowdsourced festival van Utrecht. Dat betekent: organisatie, inzet en participatie louter door enthousiastelingen en zónder subsidie. Steekwoorden: experiment, speelsheid en verbinding. Benieuwd naar wat je tegen kunt komen op Cultfest? Lees verder voor een gesprek met festivaldeelnemer Silent Disco.

Verbinding creëren tussen subculturen en kunstvormen en meer speelsheid in het volwassenen leven. Dat is de kerngedachte achter het nieuwe Utrechtse crowdsourced en crowdfunded festival Cultfest. Verwacht geen kant-en-klaar festival, maar onderga een creatief proces waar je als publiek ook deel van kan uitmaken.

Op Cultfest zijn twaalf Utrechtse creatieve collectieven met elkaar verbonden: geluidskunstenaars, musici en creatief ondernemers van onder andere Vers Vermaak, Impakt, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Setup, Silent Disco en 3voor12/Utrecht, maar ook de barista’s van café The Village en ontwerpers van Utrecht Manifest. In duo’s presenteren zij hun interpretatie van het thema klank. Aan deze presentaties is een wetenschapper gekoppeld die de interactie met het publiek verzorgt. Onderzoek, creativiteit en experiment staan daarbij voorop.

Samenwerking
Silent Disco is één van de deelnemende collectieven. Het concept ‘silent disco’, ofwel stille disco, werd in Nederland bekend door theaterfestival De Parade. Bij een silent disco danst het publiek op muziek die te horen is via een draadloze koptelefoon. 3voor12/Utrecht sprak met Silent Disco-DJ Ernst Walgenbach: ‘Cultfest benaderde ons of we geïnteresseerd waren in hun festivalconcept. We waren meteen om. Het open en experimentele karakter, het werken met verschillende kunstdisciplines en het ontmoeten van nieuwe creatievelingen uit de stad sprak ons direct aan.’

Op Cultfest werkt Silent Disco samen met Rob Deters en Jan Schellink: twee geluidskunstenaars die gebruik maken van fieldrecordings, electronica, contactmicrofoons, geluidsobjecten, samples, akoestische instrumenten en gevonden geluiden (vinyl, cassettes, magnetic tape etc.). Walgenbach: ‘Deters en Schellink geven tijdens het festival tweemaal per dag een performance in het experimentele Stiltegebied in de werfkelder van de voormalige coffeeshop Sarasani (Oudegracht a/d Werf 327). Met ondersteuning van videokunstenaars spelen zij auditief en visueel met de beleving van de ruimte. Hierbij is ook performance artist Anniq Euphoriq te zien.’ Het programma in de kelder van Sarasani vindt doorlopend plaats van 16.00 tot 23.00 uur.

Silent Disco werkt naast dit programma nog aan eigen installaties tijdens het festival. En misschien is er zelfs nog tijd voor een Silent Disco op een geheime locatie!

Te doen: Cultfest, 8 tot en met 10 juni 2012 @ diverse locaties in Utrecht.
Passe-partout voor drie dagen: € 23,50

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht