Houten Deathfest waar feest voor liefhebber van extreme metal Houten Deathfest waar feest voor liefhebber van extreme metal

12 bands zetten jongerencentrum Enter een dag lang op z'n kop

, Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Roy Wolters

Houten Deathfest waar feest voor liefhebber van extreme metal

12 bands zetten jongerencentrum Enter een dag lang op z'n kop

Tekst: Joost Schreurs / Foto's: Roy Wolters ,

Houten, de forenzenstad en groeigemeente zal bij de meeste mensen niet snel associaties oproepen met extreme metal. Toch is Houten één dag per jaar het bruisend middelpunt van de Nederlandse (misschien wel de Europese) death metal underground. Die dag wordt namelijk Houten Deathfest georganiseerd. Op 30 juni vond de zevende editie plaats in jongerencentrum Enter.

Het jongerencentrum ligt aan de rand van Houten en is vandaag niet te missen. Langharig tuig met zwarte T-shirts heeft bezit genomen van de directe omgeving van het complex. Voor de ingang staan groepjes metalfans te roken, te kletsen of een patatje te eten van de naburige snackwagen. Wat opvalt, is dat er niet alleen Nederlands gesproken wordt, maar ook Engels, Duits en Frans. Blijkbaar komt niet alleen de Houtense metalminnende jeugd op dit evenement af.

Het affiche met bandnamen is alleen voor geoefende metalliefhebbers te ontcijferen, maar leert ons dat er maar liefst 12 bands geprogrammeerd staan in een half etmaal tijd, stuk voor stuk met prachtige namen als Suffocate Bastard, Unbreakable Hatred, Begging For Incest of Malignancy. Van goregrind tot slamming death metal. Voor elk wat wils!

Binnen in de zaal is het bloedheet en het stinkt naar bier en zweet. In combinatie met het kleine, lage podium en de afwezigheid van beveiliging zorgt dit voor een authentiek underground sfeertje. De band op het podium produceert teringherrie voor de gemiddelde luisteraar. Echter, voor wie bekend is met termen als blastbeat, deathgrunt, slam riff, breakdown of pig squeal valt er genoeg te genieten. Dit wordt dan ook volop gedaan in de ‘pit’ recht voor het podium, waar goed gemoshed wordt en zelfs af en toe een stagediver een sprong in het diepe waagt.

Tussen de bands door slaagt 3voor12/Utrecht erin om organisator Arnoud Knopper kort te spreken. Allereerst vertelt hij over het ontstaan van het festival: “Ik ben al meer dan 10 jaar vrijwilliger bij dit jongerencentrum. Omdat ik zelf een groot metalfan ben, programmeerde ik regelmatig death metal. Iets te vaak naar de smaak van mijn collega-vrijwilligers. Toen heb ik een deal gesloten. Ik zou geen metal meer programmeren als ik één keer per jaar mijn eigen deathfest mocht organiseren. En nu zijn we alweer toe aan de zevende editie.” Het mooie van Houten Deathfest is het kleinschalige underground niets-moet-alles-mag karakter. Arnoud bevestigt dit: “Ik zou het ook niet anders of groter willen. Met ongeveer 240 betalende bezoekers zijn we zo goed als uitverkocht, maar als ik het grootschaliger zou organiseren, dan verliest het festival zijn karakter, zijn ziel.”

Een band als Begging For Incest speelt al voor de vijfde keer op het festival. Blijkbaar bevalt het ze goed hier. Arnoud: “Dat klopt. De mannen van Begging For Incest zijn inmiddels goede vrienden van me en ze vinden het te gek om hier te spelen. Dat geldt overigens voor meer bands. We zorgen dat alles tot in de puntjes geregeld is en dat het hen, on stage en backstage, aan niets ontbreekt. Er is behalve bier ook fruit en verse broodjes, dat soort dingen. Op die manier hebben bands ook een geweldige dag en is de kans groter dat ze in de toekomst terugkomen of dat ze een goed woordje voor ons doen bij andere bands. We werken keihard met al onze vrijwilligers en we doen er alles aan om er een geweldig feest van te maken.”

Inmiddels is ‘huisband’ Begging For Incest begonnen aan zijn optreden. Deze band is duidelijk een publieksfavoriet en de zaal gaat compleet uit zijn dak. Moshende, slammende en stagedivende fans tuimelen over elkaar heen in de kolkende pit. Het hoogtepunt van de avond volgt als de band een eerbetoon brengt aan de organisator. Knopper wordt uitgenodigd om een nummertje mee te grunten en als hij in Sinterklaaspak en met zombiemasker het podium opstapt, ontploft de zaal. Het podium stroomt vol met dansers en stagedivers en iedereen geniet.

Na dit feestje is de avond eigenlijk nog maar net begonnen, want er staan nog drie bands klaar voor het onverzadigbare publiek. Ook Amagortis en Malignancy weten het publiek prima te vermaken en de zaal veranderd weer in de inmiddels bekende moshpit en dan moet hoofdact Condemned nog komen. Aangezien deze band dit jaar niet tourt in Engeland zijn er zelfs mensen daarvandaan overgekomen, zo begrepen we eerder van Knopper.

De zevende editie van het festival was vandaag niets minder dan een waar feestje voor de echte extreme metalliefhebber. Wie om zich heen keek, zag louter blije gezichten, zowel op als voor het podium. Het kan niet anders of er zullen nog vele edities van Houten Deathfest volgen.

Gezien: Houten Deathfest, zaterdag 30 juni 2012 @ Jongerencentrum Enter, Houten.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht