Gevarieerd Geinbeat trekt weinig bezoekers Gevarieerd Geinbeat trekt weinig bezoekers

Nieuwegeins festival komt maar moeilijk los in De Oude Kom

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: MartinJan Gaasbeek

Gevarieerd Geinbeat trekt weinig bezoekers

Nieuwegeins festival komt maar moeilijk los in De Oude Kom

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s: MartinJan Gaasbeek ,

De locatie en het tijdstip willen nog wel eens wisselen, maar Geinbeat in Nieuwegein blijft een vaste prik op de festivalkalender. Dit jaar vond het festival plaats tijdens het eerste weekend van juli. Locatie was deze keer De Oude Kom, het oude theater van Nieuwegein dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Het gebouw kreeg zo nog een laatste vaarwel voordat het uit Nieuwegein verdwijnt.

Hoewel het idee achter de keuze voor De Oude Kom sympathiek is – een eerbetoon aan een theater dat lang dienst heeft gedaan als cultureel baken in Nieuwegein- pakte die keus om verschillende reden minder goed uit. Om een dans/sta-gedeelte te creëren was de eerste helft van de stoelen uit de theaterzaal gehaald. Omdat de weinige bezoekers veelal op één van de stoelen in de vijftien overgebleven rijen gingen zitten, bleef dat gedeelte echter vaak leeg. Daarnaast betekende de keuze om het festival dit jaar in De Oude Kom te houden dat, na Park Oudgein in 2010 en Fort Vreeswijk in 2011, Geinbeat in 2013 opnieuw op een andere locatie plaats vindt. Een zwervend bestaan bevordert de herkenbaarheid van een festival natuurlijk niet.
 
Met bands als GEM, The Kik, Drive Like Maria en A Polaroid View en een aantal lokale favorieten heeft Geinbeat qua namen in jaren niet zo’n sterk programma gehad. Net als vorig jaar stond de vrijdagavond met bands als Dropskill en Drive Like Maria in het teken van de wat stevigere rock en was het programma van de zaterdag met bijvoorbeeld The Kik en A Polaroid View toegankelijker voor een breder publiek. De vrijdag trok dan ook jongere bezoekers dan de zaterdag. De loop moest overigens wel even op gang komen: bij het eerste optreden van Yeahbabyyeah stonden er aan het begin meer fotografen voor het podium dan bezoekers. Ook de matige belichting werkte niet echt sfeerverhogend. Gezien het enthousiasme waarmee de bands verder werden ontvangen leek het wel alsof iedere band zijn eigen fans had meegenomen. Bij Dropskill werd zelfs nog een kleine pit gevormd.

Op zaterdag werd naast de theaterzaal ook gebruik gemaakt van de foyer. Het programma was met genres als rock, hiphop, dub en een singer/songwriter gevarieerder dan dat op de vrijdag. Aan het aantal dertigplussers te zien was het meer publieksvriendelijke aanbod op zichzelf goed opgepikt,  maar veel meer bezoekers dan op de vrijdag leverde dat niet op. ’s Avonds deed het gebrek aan fatsoenlijke belichting zich weer gelden: de automatisch wild knipperende lampen hadden vrij spel, waardoor rustige en intieme nummers niet de passende sfeer meekregen.
 
Qua programmering was deze editie van Geinbeat een van de betere van de afgelopen jaren. Het is dan ook de vraag waarom het festival zo matig bezocht werd. Het onverwacht goede weer op zaterdag misschien? Qua locatie valt er in ieder geval nog wel wat te verbeteren. Door het verdwijnen van De Oude Kom wordt de organisatie van Geinbeat hoe dan ook gedwongen om daar stappen in te zetten.

Gezien: Geinbeat met o.a. The Kik, GEM, Drive Like Maria, A Polaroid View en My Blue Van, vrijdag 6 en zaterdag juli 2012 @ De Oude Kom, Nieuwegein
.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht