A Day in the Life: Martijn de Jong, tourmanager A Day in the Life: Martijn de Jong, tourmanager

Alles om artiesten een goede en ontspannen show te laten spelen

, Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s en bijschriften: Martijn de Jong

A Day in the Life: Martijn de Jong, tourmanager

Alles om artiesten een goede en ontspannen show te laten spelen

Tekst: redactie 3voor12/Utrecht / Foto’s en bijschriften: Martijn de Jong ,

In de serie A Day in the Life geeft 3voor12/Utrecht je letterlijk een kijkje in het leven van muzikaal Utrecht. Deze keer een paar dagen uit het leven van Martijn de Jong, logistiek pre-producer bij Just Like Your Mom, programmeur van ACU maar vooral tourmanager en backliner. De afgelopen weken begeleidde hij Julia Holter op haar tour door Europa. Speciaal voor 3voor12/Utrecht geeft hij een inkijkje in het leven van een tourmanager.

Als tourmanager was De Jong al met vele namen onderweg, maar tegenwoordig reist hij vooral met bands als Megafaun, Julia Holter, Sharon Van Etten, White Hills en Congotronics VS Rockers. Manager De Jong is gedurende de tour het algemene aanspreekpunt van de band voor alle externe partijen. Zijn werk vergt een flink staaltje organisatietalent, driverskills, technisch inzicht en vooral geen 9-5 mentaliteit. Afgelopen weekend sloot hij op het Deense Roskilde festival zijn Europese tour met Julia Holter af. Hij stelde voor 3voor12/Utrecht een fotoserie samen met bijbehorend commentaar. “Artiesten moeten een goede en ontspannen show kunnen spelen, meer hoeven ze niet te doen.”

Om ervoor te zorgen dat dat lukt organiseert en coördineert hij interviews. Hij is verantwoordelijk voor het in de gaten houden van het (strakke) tijdsschema. Hij chauffeurt de artiesten richting zaal of festival, zorgt ervoor dat er op tijd wordt opgebouwd, gesoundcheckt, gestart en gestopt. Verder helpt hij opbouwen en bemoeit hij zich zelfs met de podium-setup (drums, keys, en in het geval van Julia ook cello). “Ik weet wat de artiesten in hun monitoren (de speakers op het podium, red.) en op Front of House (de zaalspeakers, red.) willen en bespreek dit met de monitor-technicus en de FOH-technicus.”

Ook op commercieel vlak bekleedt De Jong zijn spilfunctie: “Ik coördineer de merchandise, handel dat af met de verkopers binnen de zaal of het festival. Wanneer nodig bestel ik meer merchandise via label/distributie en coördineer waar en wanneer het geleverd zal worden. Tijdens de tour regel ik de financiën, belastingen en muziekrechten - die verschillend zijn per land.” In samenwerking met het boekingskantoor (Belmont Bookings) doet hij de pre-productie. Hij regelt de correspondentie met label, management, agenten en promotors, neemt boekingen van hotels, ferry's van- en naar de UK en de vluchten gedurende de tour voor zijn rekening en handelt de betalingen richting backliner en bus af. In dit geval is dat Just Like Your Mom; een handig en kort lijntje dus.
 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht