Utrechts Uitfeest 2012: de muzikale route Utrechts Uitfeest 2012: de muzikale route

Plus: het dak op met Daklava

, Tekst: Marc van der Laan

Utrechts Uitfeest 2012: de muzikale route

Plus: het dak op met Daklava

Tekst: Marc van der Laan ,

De eerste of tweede september staat Utrecht traditiegetrouw in het teken van het Uitfeest, de dag waarop de Utrechtse culturele instellingen het publiek een doorkijkje geven van wat er komend seizoen bij hen te doen is. De organisatie heeft het ons makkelijk gemaakt. In het programmaboekje worden namelijk verschillende te volgen routes genoemd. Een beeldende-kunst-route, een cabaret-route, een kinder-route, maar … geen muzikale route. Die maken we dan maar zelf.

Het stadscentrum

We beginnen om 13.00 uur op het Stadhuisplein. Of eigenlijk in de Schoutenstraat. Daar geeft Lilian Hak vanaf een balkon boven de catwalk - die het Stadhuisplein en de Neude verbindt - een kort voorproefje van haar nieuwe album, dat wederom is geïnspireerd door muziek uit klassieke films. Op donderdag 4 oktober presenteert Hak ‘Lust Guns and Dust’ in EKKO.

Op het podium op de Neude heeft dan Sven Ratzke al gespeeld maar ja, we kunnen maar op één plek tegelijk zijn. Even lopen naar Café Willem Slok waar om 14.00 uur de alternatieve rockband Stillwave een semi-akoestisch optreden geeft.

Dat optreden breken we iets eerder af om zo rond 14.45 uur op de Neude te kunnen zijn. Daar staat inmiddels My Blue Van klaar. De Utrechtse band mixt blues en rock en was de afgelopen maanden ook al te zien op deBeschaving en bij De Utrecht Popprijs, waar ze de publieksprijs wonnen.

Ook bij My Blue Van gaan we iets eerder weg. Om 15.00 uur begint in Atelier de Werkvloer in de Brigittenstraat namelijk de eerste van twee edities Storytellin @ (de ander is om 16.00 uur). In een half uur vertellen de Utrechtse singer-songwriters Mees en Erny Green en Amersfoorter Marten de Paepe de verhalen achter hun liedjes en laten ze die ook horen.

Daarna is er nog ruim voldoende tijd om om 16.00 uur bij EKKO te zijn. Oh, Brave Wide Eyes is begonnen als duo maar staat inmiddels vier man/vrouw sterk op het podium, zoals we tijdens In Vervoering hebben gezien. Hun folkliedjes hebben daardoor nog meer zeggingskracht gewonnen.

Van EKKO is het maar een heel klein stukje naar De Kargadoor waar Lo Friday om 17.00 uur een doorkijkje geeft van het nieuwe seizoen, dat op vrijdag 14 september begint. Wie er om speelt is nog niet duidelijk - singer-songwriter Chris Kok heeft een paar dagen van tevoren helaas af moeten zeggen – maar dat het mooi gaat worden in de kelder is welhaast zeker.

Terug naar EKKO is daarna de juiste optie. The Secret Love Parade geeft daar een volledig optreden, na tijdens de cd-release van Kim Janssen in maart al klein en intiem middenin de zaal te hebben gespeeld.

En als je daarna nog zin hebt kun je nog even bij de Neude langs gaan waar Handsome Poets op het podium staat. In Utrecht kennen we ze vooral van bandwedstrijden maar door de Olympische Spelen heeft hun ‘Sky On Fire’ nationale bekendheid gekregen. Eens zien of de band zich ook op een groter podium heeft ontwikkeld.

We hebben ook drie alternatieven, voor als je geen zin hebt om door de stad te zwerven. 

dB’s

dB’s start het culturele seizoen op geheel eigen wijze: buiten in de Biergarten met een goed en groot glas bier en barbecue. De gemeente heeft toestemming gegeven dus niets kan meer fout gaan. De muziek wordt verzorgd door de Utrechtse rockabilly-band Mischief.

Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg presenteert vanaf 13.00 uur een doorlopend en muzikaal programma in alle hoeken en zalen. In de Blauwe Zaal brengt Jeugd- en muziektheater het Filiaal korte voorstellingen voor de allerjongsten. Mondo Leone staat in de garage en Sven Ratzke ontvangt – alweer - Lilian Hak en Miss Molly and Me in Zindering, het restaurant van de schouwburg. De Utrechtse Spelen zet samen met de muzikanten van de topformatie New Cool Collective de volledig omgebouwde Douwe Egbertszaal op z'n kop. En daarbij mag gedanst worden.

Daklava

Voor iets heel anders moet je in Lombok zijn. Daar vindt in de wijk Nieuw Engeland de tweede editie plaats van buurtfestival Daklava, dit jaar voor het eerst als onderdeel van het Uitfeest. Daklava is een festival waarbij muzikanten op daken en balkons optreden, terwijl bezoekers vanuit ingesloten binnentuinen kijken en luisteren. Of vanaf het dak van de buren, want dankzij gastvrije bewoners kunnen bezoekers Daklava op verschillende locaties en verschillende hoogten bekijken, luisteren en ontdekken. Het festival heeft een mooi muzikaal programma samengesteld. Onder meer Yesterday’s Man, Snowapple en Lilian Hak & Frank Burks zullen op de daken van het huizenblok tussen de Bilderdijkstraat en Potgietersstraat optreden. Bovendien is er een randprogramma met diverse exposities (Chamel Ahmed, Jesus, Nick Liefhebber) en een karaokehuis. IJssalon Roberto Gelato verzorgt ijsjes voor de festivalbezoekers en is er een heuse theetuin met vintage kleding. Het festival begint om 14.00 uur en duurt tot ca. 18.00 uur. Om binnen te komen meld je je bij de Potgieterstraat 37. En blijf vooral hangen want van 18.00 tot 21.00 uur is er een naborrel op een geheime locatie!

Te Zien: Uitfeest 2012 met o.a. Lilian Hak, Marten de Paepe, My Blue Van, The Secret Love Parade en Oh, Brave Wide Eyes, zondag 2 september 2012 @ diverse locaties, Utrecht

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht