Kort Utrechts Popnieuws Week 35

Nieuws van o.a. Huis van Mien fest, Verborgen Bende, Habek, Roosbeef, Minus the Tiger en John Coffey.

Tekst: Marc van der Laan & Arnold le Fèbre ,

De redactie van 3voor12/Utrecht zit bovenop het nieuws. Elke dag worden we overspoeld met persberichten, nieuwtjes, informatie en wat dies meer zij - te veel om mee te nemen, hoewel we natuurlijk ons best doen! In onze rubriek Kort Utrechts Popnieuws zetten we wekelijks het laatste muzieknieuws van Utrechtse bodem voor je op een rij. Deze week nieuws over onder anderen Huis van Mien fest, Verborgen Bende, Habek, Roosbeef, Minus the Tiger en John Coffey.

Huis van Mien fest
Het eerste Huis van Mien fest was een evenement om niet snel te vergeten. Toffe, grotendeels lokale bands (o.a. Lost Bear, I Am Oak, Grizzly Adams) die in een huiskamer spelen, biertjes uit de fles en veel meer waarvoor het aloude adagium ‘je had erbij moeten zijn’ geldt. Drie kwart jaar geleden was er al sprake van een tweede editie maar die viel ongelukkigerwijze samen met Le Guess Who? Verplaatsen dus. Het duurde even maar een nieuwe datum is gevonden. Op zaterdag 15 september treden er vanaf 15.00 uur maar liefst acht Utrechtse acts op. De line-up: Holden Mundlogs, Woorden Horse Toy, Homemade Empire, Boy Ler, Sow Ice, Howart, Demi Mazurka, The Subhuman en DJ Estelle. Sowieso erg aanbevolen, al is het maar omdat Wooden Horse Toy en The Subhuman (zie ook KUP 34 van vorige week) ieder hun cd’s presenteren. Maar er is één ding dat we speciaal moeten melden: de legendarische Utrechtse band Boy Ler schijnt ook weer op te gaan treden. Niet te missen! Ook is er de nodige kunst aanwezig en biertjes e.d. zijn te koop tegen heel kleine prijzen. De logistieke informatie: entree is 5 euro, aanvang is 15.00 uur, de eerste act zal beginnen om half vier en het Huis van Mien vind je op de Van Zijstweg 51, Utrecht. Laatste bericht: vol = vol. Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

 
Het debuut van de Verborgen Bende
De Verborgen Bende is een collectief van vooralsnog vrij onbekende lieden, die samen muziek maken. Nederlandstalig, in vele stijlen, en niet te serieus. Zij laten zich vooral inspireren door weermannen, barmannen en sauna’s. Na lange voorbereidingen lanceren zij op zaterdag 1 september hun eigen site, waarop direct zes nummers te beluisteren zijn die worden ondersteund door beelden, tekeningen en teksten. Dit alles is slechts een voorbode voor nog veel meer bende, maar check vooral zelf, en je kan zeggen dat je er vanaf het begin bij was!


Afterparty voor Into the Woods
Twee uur nadat het Amersfoortse Into the Woods eind juni de line-up bekend maakte en de kaartverkoop startte was het festival al uitverkocht. In nog geen drie jaar heeft de organisatie een sterke naam opgebouwd, mede door de locatie en intimiteit van het festival. Bezoekers die dit jaar achter het net visten kunnen het festival gelukkig toch nog een beetje meemaken. Na afloop van het festival, dat op zaterdag 8 september plaats vindt, is er een afterparty in de Kelder. Daar komen Alex Under, Audiojack, SHMLSS en Torenwalt Kollektiv langs om te spelen.

Roosbeef terug met theatertour en EP
Precies een jaar geleden verscheen Omdat Ik Dat Wil, het tweede album van Roosbeef. De band rondom zangeres en componiste Roos Rebergen komt binnenkort met een nieuwe EP en een bijzondere theatershow. In De Grote Demo-Show laat de band je getuige zijn van het ontstaan van een aantal liedjes van de twee cd’s (naast Omdat Ik Dat Wil ook debuutalbum Ze Willen Je Hond Wel Aaien Maar Niet Met Je Praten). Tijdens De Grote Demo-Show mag het publiek mee verdwalen in het grote sprookjesbos van inspiratie en creatie. "Als ik een liedje schrijf, speel ik een paar akkoorden en je hoort mijn stem. Daar begint het mee. In de theatershow gaan we weer terug naar die basis. Naar de oorsprong van de nummers.“ Op 18 september doet Roosbeef een try-out van De Grote Demo-show in Tivoli de Helling. En er is dus een EP met zes nummers: vier nieuwe, een oudje en een cover. In een recent interview met 3voor12 vertelt Roos over de liedjes op de EP: “Het was weer heel wat anders dan wat we op Omdat Ik Dat Wil deden, iets kleiner, kaler. Dus toen dachten we: waarom maken we er geen EP van? Het is iets anders dan normaal, maar het zou zonde zijn als er niks mee zou gebeuren."

Nieuwe single Number Nine
Number Nine weet de spanning naar de release van debuutalbum New Ways op 14 oktober en de presentatie daarvan in EKKO goed op te bouwen. In juni verscheen de eerste single ‘Everyone Of Us’ en afgelopen week is de tweede single uitgekomen. ‘New Ways’ is de titeltrack van het album. Ook heeft de band bekend gemaakt dat Yorick van Norden van The Hype op 14 september het voorprogramma van de release-show gaat verzorgen.


Habek en Lock & Load vieren 5 jarig bestaan met een feestje
Conceptstore Lock & Load en hiphop-platform Habek bestaan beiden vijf jaar en vieren dat in stijl: op donderdag 20 september droppen ze samen in EKKO een party met de vetste Utrechtse hiphop uit die legendarische periode. Het wordt een avond van herenigingen. Legendarische crews als StropStrikkers, Keynote Speakerz en 207 zijn weer in volle glorie te zien. De Rof! Resident DJ’s Turne en Cutnice draaien en Boemklatsch sluit het geheel af met een classic hiphop set. Graphic designer Black December maakt tijdens de party een speciale piece als eerbetoon aan dit eerste lustrum en Lock & Load opent een stand met goodies. De avond wordt gehost door Pax en Atactic. Tickets kosten € 7,50 en zijn natuurlijk bij EKKO te krijgen. In de voorverkoop bij Lock & Load krijg je er een limited verjaardagsshirt bij. O ja, de party is van 22.00 tot 4.00! Beter plan je de volgende dag vrij.


Festival Mooie Woorden programmeert viermaal Mevrouw Tamara tijdens Jong, Jonger, Jongst
Het Utrechts Uitfeest is niet alleen de start van het culturele seizoen maar ook de eerste Culturele Zondag na de zomer. Het thema van de eerste culturele zondag daarna, op 28 oktober, is ook al bekend: Jong, Jonger, Jongst. Literatuurfestival Festival Mooie Woorden presenteert tijdens die Culturele Zondag een programma op meerdere plekken in Utrecht. In ieder geval zal Mevrouw Tamara dan driemaal een gratis toegankelijk optreden geven in boekhandel De Slegte, aan de Oudegracht. Tamara van Esch speelde eerder al met haar alterego Mevrouw Tamara op deBeschaving en zat ook in de finale van TV-programma De Beste Singer-Songwriter van Nederland. Daarnaast maakt ze deel uit van de Utrechtse folkband Oh, Brave Wide Eyes.


Minus the Tiger schrijft nieuw nummer in een uur
Elke zondagnacht nodigt Miranda van Holland tussen 0.00 en 2.00 uur een band uit om deel te nemen aan de 1 uurservice van Xnoizz-radio. De band moet binnen een uur een nummer schrijven, waarvan de titel door de luisteraars is bedacht. De titel waar Minus the Tiger mee aan de slag moest is ‘It's All Been Said Before’. Het fijne resultaat staat hieronder.


Muziek terwijl u bouwt revisited: Station Vaartsche Rijn
In Kort Utrechts Popnieuws 5 schreven we al over het project waarbij de Utrechtse filmer Roald van Stijn de bouw van station Vaartsche Rijn op de voet volgt. Elke maand verschijnt er een video waarin een deel van het proces van bouwput tot station is vastgelegd. Iedere clip bevat muziek van een Utrechtse muzikant of band. Nu is Bombay Show Pig niet echt een Utrechtse band, maar met een Utrechtse producer en een album dat is opgenomen bij Kytopia doen wij daar niet moeilijk over. Van debuutalbum Vulture/Provider hoor je ‘Shackles and Cains’.


Eerste single en videoclip van nieuw album John Coffey
Vorige week vrijdag - 24 augustus - is bij 3voor12 de eerste single en videoclip van het tweede album van John Coffey in première gegaan. Featherless Redheads is één van de tracks van het album Bright Companions dat op 14 september verschijnt. In een interview aan 3voor12 vertelde de Utrechtse punkband dat ze hun geluid definitief gevonden hebben. Op 27 september presenteert de John Coffey het nieuwe album in Tivoli de Helling.