BLOKfest staat bomvol Amersfoorts talent BLOKfest staat bomvol Amersfoorts talent

Nieuw festival durft de concurrentiestrijd aan

, Tekst: Joris Postulart

BLOKfest staat bomvol Amersfoorts talent

Nieuw festival durft de concurrentiestrijd aan

Tekst: Joris Postulart ,

Amersfoort heeft er weer een festival bij. BLOKfest vindt plaats op 1 september en kan worden toegevoegd aan de indrukwekkende lijst van festivals in deze cultureel actieve stad. Qua timing valt 't precies tussen Recycle (vorige week) en Into The Woods (volgende week) in. Werd de Amersfoorter de afgelopen maanden al verwend met o.a. Torenpop, Stadsgeluid en Kultjurloop, waar muziekliefhebbers zich te goed konden doen aan vele grote en kleine namen op pop- en dancegebied, op BLOKfest maak je kennis met een gevarieerde selectie homegrown artistiek talent.

BLOKfest is een nieuw festival van Per Expressie, een organisatie die onder andere Kultjurloop organiseert en een podium biedt voor jong lokaal talent. “Wij richten ons op creatieve mensen en artiesten uit Amersfoort,” vertelt PR-medewerkster Adinda van Wely. “Die zijn er genoeg. Niet alleen aan de artistieke, maar ook aan de productieve kant.” De focus op het lokale is ook het speerpunt waarmee BLOKfest zich probeert te onderscheiden van de vele andere festivals in de stad. Er is bijna iedere week wel iets te doen, de Popronde komt er binnenkort weer aan, kortom de concurrentie is enorm. Van Wely: “We pakken altijd groots uit met aankleding en randprogrammering en dat weet het publiek ook wel van ons. Ik verwacht dat we alle 500 tickets gaan verkopen.”

Programmering
Het muzikale programma loopt aan één stuk door, verdeeld over twee podia. “Ik heb erg mijn best gedaan om een gevarieerd programma neer te zetten,” aldus programmeur Anne Marijn Meyer. “Als je het hoofdpodium even niet leuk vindt qua genre kun je naar het kleinere buitenpodium voor een compleet andere act.” Die acts komen allemaal uit de regio van de tweede stad van de provincie Utrecht. De meeste namen zijn bij de actieve Amersfoorter niet onbekend. Toch wil Meyer haar hoogtepunten uit het programma toelichten: “Hoodie draait moombathon, een redelijk nieuw genre dat goed bij het losse karakter van BLOKfest past. Hij is producer en DJ en deed remixes van bijvoorbeeld Yellow Claw. Het gaat hier zeker los. En dat gewoon uit Barneveld. Verder is Professor Meneer erg interessant. Een jonge band die met zijn psychedelische maar poppy liedjes bewijst dat leeftijd niets zegt als het om gave muziek maken gaat.” Amersfoort staat door de scene rondom Noah's Ark van Jiggy Djé bekend om haar goede hiphop en dus is het genre met Aaumffie en Luie Jongens goed vertegenwoordigd. Meyer: “Luie Jongens sluiten af en ik denk dat het keihard gaat worden. Het zijn vier fanatieke jonge gasten die dubstep, hiphop en grime door elkaar gooien. Een frisse wind in Amersfoort. Aaumffie kennen we vooral als winnaar van de Kei van Amersfoort. Altijd een feestje!”

Of het daadwerkelijk een feestje wordt hangt in ieder geval niet af van het decor. Via internet werd 2.500 euro bij elkaar verzameld voor materialen, waarmee verschillende kunstenaars de afgelopen weken hard aan het werk zijn geweest. Naast deze online crowdfunding ontvangt Per Expressie subsidie, wat Van Wely helemaal terecht vindt: “Kunst is iets moois en het is van iedereen. Je hoeft geen voorkennis te hebben om het te kunnen waarderen. Ik ben groot voorstander van het steunen van kunst.”

Te zien: BLOKfest, zaterdag 1 september 2012 @ Grasveld achter het Stadhuis, Amersfoort (entree vijf euro)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht