Marock&Roll presenteert gevarieerd debuutalbum in De Helling Marock&Roll presenteert gevarieerd debuutalbum in De Helling

“Mensen mogen zeggen dat het niet hun ding is, maar niet dat het niet goed in elkaar zit”

, Tekst: Marc van der Laan

Marock&Roll presenteert gevarieerd debuutalbum in De Helling

“Mensen mogen zeggen dat het niet hun ding is, maar niet dat het niet goed in elkaar zit”

Tekst: Marc van der Laan ,

Hun muzikaliteit en energie heeft Marock&Roll twee jaar geleden de winst opgeleverd in de Clash of the Titans. Aanstaande vrijdag presenteren ze hun debuutalbum Take A Look In My World in Tivoli de Helling. Midden in de laatste repetities maakt frontman Ilias tijd om ons nog even kort te woord te staan.

Wie op de eerste dinsdag van januari de cultuurpagina’s van de Volkskrant opensloeg zag een twee pagina’s groot interview met Ilias Boudellah, leider van Marock&Roll. Opvallend voor een band die landelijk nog niet echt bekend is. De invalshoek van het artikel was de zeldzaamheid van een Marokkaanse rocker. Zonder afbreuk te willen doen aan dat feit kunnen we wel stellen dat een Marokkaanse rocker in Utrecht en omgeving geen nieuws meer is. Immers, de band bestaat voor een groot deel uit voormalige studenten van de NPac, oefent in dB’s en heeft al een editie van de Clash of the Titans op zijn naam geschreven.

In een notendop nog even het verhaal van Marock&Roll. Marokkaanse hiphopper moet voor een project op school een coverband vormen. De andere bandleden hebben vooral een rock-achtergrond en de hiphopper raakt langzaam besmet met het rockvirus. Al brainstormend bedenkt hij eerst de naam Marock en vervolgens Marock&Roll als fictieve albumtitel.

In 2008 is er een band. Ze beginnen met het schrijven van eigen materiaal en schrijven zich in voor bandwedstrijden. Invloeden van de band zijn niet alleen rock maar ook blues, funk en hiphop. Met die combinatie winnen ze in een half jaar tijd Flavourland en de Clash of the Titans en spelen ze, door het winnen van die laatste wedstrijd, op het Bevrijdingsfestival Utrecht. De muzikaliteit, hitgevoeligheid en de performance van frontman Ilias zijn de troeven van de band. Punten waaraan ze - op dat moment - nog moeten werken zijn de dynamiek in de songs en een meer volwassen performance.

In de zomer van 2009 begint de band te werken aan hun debuutalbum Take a Look in My World, dat aanstaande vrijdag in Tivoli de Helling wordt gepresenteerd. We spreken Ilias terwijl de band nog druk aan het repeteren is in dB’s. Hij legt uit waarom het nog ruim anderhalf jaar heeft geduurd voordat het album uitkwam. "Toen de plaat af was hadden we de middelen niet om hem uit te brengen. Een half jaar geleden merkten we dat we niet meer tevreden waren over die opnames. Toen zijn we weer de studio ingegaan en hebben we vijf nieuwe nummers opgenomen en alles opnieuw gemixt en gemastered. Nu hebben we een eindproduct waar we allemaal heel trots op zijn."

Als we de verschillende invloeden noemen die in het bandgeluid zijn te horen, begint hij te lachen. Zelf houdt hij het eenvoudig op "rock met een soulrand". "De nummers op het album zijn wel gevarieerd. Er staan funknummers op maar ook een Red Hot Chili Peppers-achtig nummer. Alleen de eerste single ('Down With Love', red.) is een ballad. De teksten gaan ook ergens over. Geen bitches dit of bitches dat."

Alle arrangementen en muzikale dingen zijn door de band zelf gedaan. Hans Bedeker van de Highland studios is de enige buitenstaander die bij het opnameproces heeft geholpen. Hij heeft vooral gestuurd op het geluid van de band. "Wij hadden hele grootse plannen maar hij zei: ‘jongens, we moeten het bandje, het bandje houden’. Wij zijn ook echt een liveband. Er is geen poespas gebruikt, alles is honderd procent live." Op het resultaat zijn ze dan ook trots: "Mensen mogen zeggen dat het niet hun ding is, maar niet dat het niet goed in elkaar zit."

Live spelen is wat Ilias het liefste doet. "Ik wil op het podium staan, ik houd niet van de studio. We wilden een goede plaat maken om daarmee veel live te kunnen spelen." De presentatie in De Helling is dan ook belangrijk voor de band omdat ze zich daarmee bij boekers in de kijker hopen te spelen. Het 'zoveel als mogelijk' live spelen staat op nummer één. "Als het na de release toch niet gaat lopen gaan we het zelf doen. Paradiso zelf boeken bijvoorbeeld."

Die opmerking is tekenend voor de ambities van de band. De leden van Marock&Roll willen met deze band zover komen als mogelijk is. "Uiteindelijk willen we allemaal met muziek ons geld verdienen. We hebben het album ook zelf gefinancierd." Op het moment van spreken wordt er nog hard geoefend met het strijkorkest dat tijdens de releaseshow mee zal spelen. "We hebben er een optreden bij NCRV Radio 5 voor afgezegd. Het moet helemaal kloppen."

Te zien: Marock&Roll album release party met 3wish and the Band en Nicole Bus, vrijdag 11 februari 2011 @ Tivoli de Helling. In de week na de release-show spelen ze op donderdag 17 februari in de kleine zaal van De Melkweg als voorprogramma van de Marokkaanse punkband Haoussa.

3VOOR12/Utrecht mag 2x2 vrijkaarten voor de release show van Take a Look in My World weggeven. Stuur voor donderdag 10 februari 23:57 een mail o.v.v. Marock&Roll met je volledige naam en e-mailadres naar prijsvraag@3voor12utrecht.nl. Geef daarin antwoord op de volgende vraag: in welk jaar won Marock&Roll de Clash of the Titans? De prijswinnaars krijgen per e-mail bericht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht