Backstage met The Secret Love Parade Backstage met The Secret Love Parade

‘Alles kan een liedje worden’

, Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Irene Hadiprayitno

Backstage met The Secret Love Parade

‘Alles kan een liedje worden’

Tekst: Arnold le Fèbre / Foto’s: Irene Hadiprayitno ,

Het kan raar lopen: je komt op 7 april voor een optreden van Lola Kite in EKKO en belandt uiteindelijk backstage met de twee dames van het van oorsprong Utrechtse synthpopduo The Secret Love Parade. Gelukkig was de minibar goed gevuld.

‘Alles kan een liedje worden’

Ik had me verdekt opgesteld aan de zijkant van het podium en voelde me bijna een voyeur. Want terwijl het publiek in de grote zaal van EKKO massaal naar het bargedeelte stroomde, bleef ik nog even hangen en zag ik hoe Lola Kite-voorprogramma The Secret Love Parade alle spanning van zich af liet glijden. Of beter gezegd: hoe Aino Vehmasto en Janna Coomans onbekommerd nagenoten en met een aandoenlijke mengeling van trots en verlegenheid de complimenten in ontvangst namen.

Ik kwam voor Lola Kite en had tot die avond nog nooit gehoord van The Secret Love Parade. Het duo bleek bijzonder fijne, in Engelse sferen gedrenkte synthpop te maken, met soms een experimenteel randje, een melancholisch echoënde wave-gitaar en surrealistische teksten. Wat leuk zeg, dacht ik al na een paar minuten. Waarom kende ik dit niet?

Na afloop van hun optreden sprong ik enthousiast het podium op, tikte Janna op haar schouder en glimlachte op mijn allerbeminnelijkst. Ik moet wel, ik laat namelijk mijn haar groeien en zie er momenteel uit als een ontplofte wc-borstel. Om mensen niet nodeloos de stuipen op het lijf te jagen, oefen ik dan ook elke dag trouw voor de spiegel op mijn glimlach. En met succes, zo bleek.

“Of je ons wat vragen mag stellen?” Janna wierp me een onderzoekende blik toe. Mijn kaken begonnen pijn te doen. “Het is voor 3VOOR12/Utrecht’’, voegde ik er aan toe. “Aha! Prima! Kom, loop maar achter ons aan – we gaan nu naar de backstageruimte.’’

En even later bevonden we ons in een klein kamertje, verscholen achter een gordijn. Aino drukte een blikje bier in mijn handen, Janna stak een sigaret op en inhaleerde gulzig. Haar felrode lippenstift liet een afdruk achter op het filter. “En?”, vroeg ik. “Hoe ging het?” Niet een van mijn beste openingsvragen, maar ach. Janna lachte en streek door haar donkere krullen. “Het ging prima! Maar ik was wel bloednerveus… We wonen nu weliswaar al een tijdje in Amsterdam, maar komen oorspronkelijk uit Utrecht. Het voelde dan ook als een thuiswedstrijd: de zaal stond vol bekenden en ook mijn ouders waren aanwezig. Dan wil je natuurlijk wel iets goeds neerzetten!”

The Secret Love Parade bestaat sinds eind 2007. In 2009 verscheen het titelloze debuut op het indielabel Snowstar. Aino vertelt: “We maakten aanvankelijk rammelende punk, maar toen ik een oud orgel op de kop wist te tikken, veranderde onze sound en begonnen we te experimenteren met beats, loops en elektronica. Onze inspiratiebronnen zijn vrij divers, van de Engelse formatie Broadcast en het Zweedse duo The Knife tot Radiohead, Johnny Cash en Dolly Parton.”

In 2010 begon het Secret Love Parade-balletje lekker te rollen: de dames traden op tijdens Eurosonic, waren te zien in De Wereld Draait Door en tourden als voorprogramma van voormalig The Gathering-zangeres Anneke van Giersbergen door Nederland. En dit jaar belooft net zo’n gekkenhuis te worden, nu Janna en Aino door Lola Kite op sleeptouw worden genomen. Janna: “Jasper [Verhulst, bassist en percussionist bij Lola Kite] is een goede vriend van ons en het idee ontstond vrij spontaan. Het is vooral heel erg gezellig om op tournee te zijn. Het is precies zoals je je dat voorstelt: we rijden rond in een klein busje, waar alle apparatuur en iedereen maar net in past!”

The Secret Love Parade laat zich overduidelijk inspireren door de jaren tachtig; opmerkelijk, want zowel de 23-jarige Aino als de 24-jarige Janna heeft dit decennium niet bewust meegemaakt. Janna: “We hebben een zwak voor het typische jaren tachtig-geluid, maar proberen niet bewust om retro te zijn of oude tijden te doen herleven. We zoeken naar vernieuwing in oude muziek. En dat geldt ook voor onze songteksten. Natuurlijk zingen we soms over liefde, maar eigenlijk kan alles een liedje worden, variërend van islamitische feestdagen, onbenullige tv-programma’s tot luidruchtige voetbalfans.”

Vooralsnog ziet de toekomst er rooskleurig uit. Aino is bijna klaar met de docentenopleiding Engels (“Echt bizar, ik heb vanmiddag nog lesgegeven!”), Janna is vijfdejaarsstudent Geschiedenis. In oktober moet het tweede album verschijnen en staat er een uitgebreide tournee op het programma, maar eerst geeft het duo nog acte de présence op diverse zomerfestivals. De kans is groot dat je Aino en Janna dus de komende tijd tegen het lijf loopt. “Nog een biertje?” Ik krijg een blikje in mijn schoot geworpen. We proosten. “Op The Secret Love Parade!”

O, en het optreden van Lola Kite? Ja, dat was prima. Precies zoals ik had verwacht. Gedegen en rimpelloos, en daardoor ook weinig verrassend.

Gezien: Lola Kita en The Secret Love Parade, 7 april 2011 @ EKKO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht