Weekagenda week 41

The Wedding Present, Impakt Festival, Beluga label night, Finale Kei van Amersfoort, Nathan Fake, Joast, Mood Elevator en cd-presentatie Tuur

Tekst: Marc van der Laan ,

Nog vol met adrenaline van een erg goed optreden van The Posies in Tivoli de Helling zetten we ons aan de wekelijkse selectie van concerttips in Utrecht en omgeving. Deze week is het aanbod zo mogelijk nog overweldigender dan vorige week. We beginnen meteen vanavond met een ander stel oude helden, The Wedding Present.

The Wedding Present, Impakt Festival, Beluga label night, Finale Kei van Amersfoort, Nathan Fake, Joast, Mood Elevator en cd-presentatie Tuur

Wanneer: woensdag 13oktober
Wat: Britse old school indierock
Waar: EKKO
Wie: The Wedding Present en Precious Few

Waarom: The Wedding Present is in Engeland een icoon van de indierock uit de jaren tachtig en negentig. Hier hebben ze echter nooit echt naam gemaakt. Waarom is ons niet helemaal duidelijk. Frontman Dave Gedge schrijft goede popliedjes die altijd net een scherp randje krijgen waarmee hij zowel het grotere publiek (ontelbare Britse top 40 hits) als de serieuzere muziekliefhebber aan zich wist te binden. Misschien wel te Brits of te onconformistisch of gewoon allebei. De show van vanavond is onderdeel van een tour waarbij ze hun doorbraak album Bizarro integraal spelen. Tekenend voor Gedge is dat ze dat in 2010 doen en niet in 2009, toen het album twintig jaar oud was. Wijlen John Peel was een grote fan van de band en heeft op zijn eigen onnavolgbare wijze zijn lof betoond: “The boy Gedge has written some of the best love songs of the Rock ‘n’ Roll Era. You may dispute this, but I’m right and you’re wrong!”.


Wanneer: woensdag 13 tot en met zondag 17 oktober
Wat: Impakt festival
Waar: Theater Kikker en de Utrechtse binnenstad
Wie: Oneohtrix Point Never en Toro Y Moi (donderdag) Skweee Analysis (zaterdag)

Waarom: Vanaf woensdag vindt de 22e editie van het Impakt Festival plaats. Onder de noemer Matrix City wordt gekeken naar de toekomst van de stad: wat is een stad en hoe een moet die eruit zien. Dat gebeurt door middel van films, video- en mediakunst, performances, presentaties, discussies en natuurlijk ook een muziekprogramma. We gaan niet duiden hoe de muziek past in het thema van het festival maar benoemen wel de belangrijkste muzikale evenementen.
Op donderdag 14 oktober is er een concert-avond in Theater Kikker met twee Amerikaans acts. Oneohtrix Point Never maakt popcomposities in synth-melodieën. Toro Y Moi speelt door French house, R&B, indie rock en psychedelica geïnspireerde glo-fi. In zijn nummers is ook de invloed van J Dilla en Flying Lotus te horen.
Zaterdag 16 oktober staat de dance avond in het teken van Skweee, een van oorsprong Scandinavische stroming die dubstep-achtige funk, combineert met jaren negentig R&B, Rick James en rave. Inmiddels is het genre ook internationaal opgepikt. Tijdens de Skweee analysisnacht laat Impakt de internationale top van Skweee in al haar verschijningsvormen zien. Je kunt luisteren naar BMMB (Zweden), Coco Bryce (Nederland) en Niño (Spanje).
Gedurende het festival kun je ook nog een elektromagnetische wandeling door de Utrechtse binnenstad maken. De Duitse geluidskunstenares Christina Kubisch heeft op een afgebakend gebied in Utrecht in kaart gebracht waar zich elektromagnetische ‘hotspots’ bevinden, zoals bankautomaten maar ook zichtbare en onzichtbare beveiligingssystemen. Bij de Impakt-festivalbalie in Theater Kikker liggen koptelefoons klaar voor een wandeling.

Klik hier voor het volledige programma van het Impakt Festival.


Wanneer: donderdag 14 oktober
Wat: Beluga recordings label night
Waar: SJU Jazzpodium
Wie: Black Gold 360 (Live), Bram Stadhouders (Live), DJ Parker

Waarom: Het eigenzinnige Utrechtse label Beluga recordings presenteert twee van haar verfrissende acts. Black Gold 360 heeft zich van een band waarin elektronica leidend was, ontwikkeld naar een mooie mix van jazz en sfeervolle, elektronische muziek. Van gitarist Bram Stadhouders is afgelopen maand het debuutalbum BLAD verschenen. De muziek van Stadhouders laat zich het beste omschrijven als ambient-jazz. Het album is te downloaden op de website van Beluga en op de luisterpaal kun je je al even inluisteren. De afterparty wordt verzorgd door DJ Parker.


Wanneer: vrijdag 15 oktober
Wat: Finale Kei van Amersfoort
Waar: De Kelder, Amersfoort
Wie: Slew Jones, Backfield Blues Band, Julao en A Polaroid View

Waarom: De Kei van Amersfoort is de dé bandwedstrijd voor Amersfoort en omstreken. Terwijl andere bandwedstrijden nog op het punt van beginnen staan is de Kei al aangekomen bij de finale. De winnaar van de finale gaat door naar de Utrechtse Popprijs. Na de halve finale, die plaats vond tijdens Torenpop, zijn nog vier bands overgebleven: Slew Jones, Backfield Blues Band, Julao en A Polaroid View. Die laatste band is één van de nieuwe projecten van Tom Meijer, voormalig gitarist van het te vroeg gestopte Sheriff of Hong Kong. De band is enigszins gehinderd doordat bassiste Nana Effah-Bekoe diezelfde avond met Joast in Paradiso speelt, maar ze hebben een andere bassiste gevonden. Daar kan Mark Rutte nog wat van leren.


Wanneer: vrijdag 15 oktober
Wat: intelligente, progressive house
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Nathan Fake + Jokers Of The Scene, Nuno Dos Santos & VJ Slof

Waarom: In 2006 debuteerde Nathan Fake met een knal. Door de warme mix van pop en elektronica eindigde zijn eerste album Drowning In A Sea Of Love hoog in vele jaarlijstjes. Meer dan dat nog, maakte het album van Fake een gevestigde naam. Zijn tweede album Hard Islands bevat vooral donker en stevig werk en is daarmee meer op de dansvloer gericht. Live blijft Fake onvoorspelbaar maar dat is ook wat zijn shows zo aantrekkelijk maakt. Zijn set kan schommelen tussen melodieuze progressive house, snoeiharde acidtechno en experimentele electronica.
Verder staan op het programma het Canadese electro/techno duo Jokers Of The Scene en uiteraard de vaste Full Spectrum hosts Nuno Dos Santos en VJ Slof.


Wanneer: zaterdag 16 oktober
Wat: pop en Americana
Waar: EKKO
Wie: Joast en Biff Smith

Waarom: Een paar weken geleden kondigden we al aan dat we jullie nog even zouden herinneren aan het optreden van Joast in EKKO. Sindsdien lijkt het of hij bezig is om te zorgen dat alle publieke radiozenders nummers van zijn solodebuut ‘Transatlantic Hope’ laten horen. Als we goed hebben opgelet heeft hij al gespeeld op, of is te horen geweest bij Radio 1, 2, 3, 4 en 6. Dat zegt vooral iets over de kwaliteit en toegankelijkheid van het album. Let ook even op de band die Joast om zich heen heeft verzameld. Al die muzikanten kunnen op hun eigen instrument moeiteloos meedingen voor een 3VOOR12/Utrecht Award maar zijn daarnaast ook perfect in staat om in dienst van de nummers van Joast te spelen.


Wanneer: zaterdag 16 oktober
Wat: Mood Elevator
Waar: Tivoli de Helling
Wie: Sandwell District + Darko Esser, Brent Roozendaal, Samuel Deep en Da Renzo

Waarom: De zomer is voor Mood Elevator heel lang geweest maar op de eerste editie van het nieuwe seizoen pakken ze meteen goed uit. Met Sandwell District hebben ze de Britse techno sensatie van dit moment op het podium staan voor meteen een extra lange set. Hun reputatie ontleent Sandwell District deels aan het feit dat hun releases uitkomen op het toonaangevende techno label Downwards.
Een Mood Elevator avond is natuurlijk niet compleet zonder huisDJ’s Darko Esser en Brent Roozendaal.


Wanneer: zondag 17 oktober
Wat: ‘Omdat ik mooi wil zijn’ cd-presentatie (15:00)
Waar: dB’s
Wie: Tuur

Waarom: Tien jaar geleden won de Utrechtse muzikant Tuur met zijn toenmalige band Kippevel de Amsterdamse Popprijs. Inmiddels is hij een solo-artiest die in zijn thuisstudio Nederlandstalige liedjes in elkaar knutselt en daarbij alle instrumenten probeert te gebruiken die hij tot zijn beschikking heeft. Zijn tweede album ‘Omdat ik mooi wil zijn’ staat op het punt van uitkomen. Zoals dat hoort bij een nieuwe release wordt dat album feestelijk gepresenteerd. Voor die presentatie en de optredens daarna heeft Tuur een band om zich heen verzameld. Het voorprogramma wordt verzorgd door een andere Utrechtse muzikant: Belker. De presentatie is gratis toegankelijk.