The Pikeys verrassende winnaar Utrecht popprijs The Pikeys verrassende winnaar Utrecht popprijs

Jonge honden gaan er met de hoofdprijs vandoor

, Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Frans van Arkel

The Pikeys verrassende winnaar Utrecht popprijs

Jonge honden gaan er met de hoofdprijs vandoor

Tekst: Marc van der Laan / Foto's: Frans van Arkel ,

In de Utrecht popprijs komen de winnaars van de regionale bandwedstrijden tegen elkaar uit. Na een voorronde met negen bands in garages en loodsen in Utrecht, gingen drie bands door naar de finale in Tivoli De Helling. Die finale werd verrassend gewonnen door de jonge Pikeys.

Jonge honden gaan er met de hoofdprijs vandoor

The Pikyes zijn de verrassende winnaar van de Utrecht popprijs 2009. Verrassend omdat ze in de halve finale Marock ‘n Roll achter zich lieten, nog geen half jaar bij elkaar zijn en van de drie finale-acts het meest compromisloze geluid hebben. Tegen elven maakte juryvoorzitter Michel Peek in Tivoli De Helling bekend dat de vier jongens van de Herman Brood Academie concurrenten The Q en Electric Alleycat achter zich hadden gelaten.

Maar het begon allemaal eerder op de dag. Negen winnaars van regionale bandwedstrijden in de provincie speelden ’s middags een voorronde in garages en loodsen in de stad Utrecht. Die garages en loodsen waren aangekleed door de bands en de podia waarop ze hun regionale wedstrijd hadden gewonnen. Jammer genoeg voor bands en organisatie werden die optredens door het slechte weer niet altijd even goed bezocht.

Drie groepjes van juryleden beoordeelden elk drie van de negen bands. Elk jurygroepje kon dan ook maar één van ‘hun’ drie bands door laten gaan naar de finale later die avond in De Helling. Daar aangekomen stonden bands en aanhang al te wachten op het verlossende woord. In de rij voor de kassa tekende zich het risico van deze, op zichzelf leuke formule, al een beetje af. Bezoekers overlegden wat ze zouden doen als hun band niet in de finale zou staan: blijven of naar huis gaan.

Rond kwart over zeven betraden spreekstalmeesters voor de avond Frans van der Groen en Patrick Meijer het podium. Op humoristische wijze werd elke act of programmaonderdeel door hen ingeleid. Doordat slechts drie van de negen bands door mochten werd de spanning mooi opgebouwd. Vooral toen de eerste twee finalisten bekend waren en er nog één plek over was voor de resterende zeven kanshebbers. Het bekendmaken van de finalisten leidde, zoals deels verwacht, tot de snelle aftocht van een aantal van de bands die niet doorgingen en hun aanhang. Hoewel het qua planning lastig is, zou voor volgend jaar een finale met vier bands een optie kunnen zijn. William Wixley, de winnaar van vorig jaar, mocht daarna het publiek opwarmen terwijl de finalisten zich voorbereidden op hun set.

De leden van The Q mochten vervolgens als eerste aan de jury laten zien wat ze waard waren. Hun pop met wave-invloeden zit muzikaal goed in elkaar, maar de nummers kunnen nog wel wat meer pit en afwisseling gebruiken. Zangeres Ysja van Leeuwen combineert een goede stem met een dynamische podiumpresentatie. Hoewel zichtbaar was dat de band onder de indruk was van het feit dat ze in Tivoli stonden (Ysja vond het duidelijk vet), gingen ze daar over het algemeen goed mee om. De jury noemde de band later ook “ontwapenend”.

Tweede in de rij waren The Pikeys. De band is nog maar een paar maanden bij elkaar, maar dat was op geen enkel moment te zien: ze gingen los alsof het hun laatste show was. Of zoals de jury zei: “Balls to the Walls”. Zanger Siep stuiterde over het hele podium heen. De volgende keer mag hij de aankondigingen en bedankjes wel in het Nederlands doen, alles in het Engels is een beetje over the top. Muzikaal hebben we te maken met ramrock met hier en daar een uistapje naar metal. Wat meer dynamiek in de set zou geen kwaad kunnen om de spanning ook naar het einde toe vast te houden. Als ze dat lukt, kunnen ze op veel van de kleinere festivals goed mee.

Electric Alleycat was in alle opzichten de meest opvallende band van de avond. Toen ze het podium opkwamen, leek het alsof twee van de Jakhalzen een band waren begonnen met een gothic meisje. De twee mannelijke bandleden droegen zwarte pakken met rode stropdassen en de zangeres was helemaal in het zwart gekleed. Over een basis van technobeats bespeelt Erik van Woudenberg als een bezetene zijn gitaar en doet toetsenist Joeri van Dongen zijn best om hem te overtreffen. Jeditah van der Meulen zingt alsof ze Kate Bush en Nina Hagen in één is. Alles bij elkaar levert dat een mix op van electro, rock en metal met een poprandje. Muzikaal waren ze de spannendste act van de avond en op Summer Darkness zouden ze misschien niet eens misstaan.

Maar de prijs als beste band van de provincie Utrecht 2009 ging naar The Pikeys. Het prijzenpakket dat ze hebben gewonnen bestaat uit een geldbedrag van 1.000 euro, te besteden aan professionalisering en optredens op diverse festivals zoals Geinbeat en het Bevrijdingsfestival 2010. Het eerste festival waar je ze kunt zien is de popzaterdag, die op zaterdag 27 juni plaatsvindt in het Julianapark in Utrecht.

Gezien: Finale Utrecht popprijs, met The Pikeys, The Q en Electric Alleycat, zondag 14 juni 2009 @ TDH, Utrecht.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht