“Over twee jaar draait Boemklatsch op de maan” “Over twee jaar draait Boemklatsch op de maan”

DJ-collectief staat voor derde keer op rij op Lowlands

, Tekst: Maarten Braun

“Over twee jaar draait Boemklatsch op de maan”

DJ-collectief staat voor derde keer op rij op Lowlands

Tekst: Maarten Braun ,

Van organisator van kleine feestjes op een boot tot veelgevraagde dj-act; het kan allemaal snel gaan. De mannen van Boemklatsch hebben geen introductie meer nodig. Dit festivalseizoen staat het Utrechtse dj-collectief op elk denkbaar festival. Reden voor 3VOOR12/Utrecht om even met de mannen te praten over dit toch wel noemenswaardige succes. Dj’s $jammie the Money en Illvester over hard werken, plezier en de toekomst.

DJ-collectief staat voor derde keer op rij op Lowlands

Van organisator van kleine feestjes op een boot tot veelgevraagde dj-act, het kan allemaal snel gaan. De mannen van Boemklatsch, samen met hun ’dak eraf-garantie’, hebben geen introductie meer nodig. Dit festivalseizoen staat het Utrechtse dj-collectief op elk denkbaar festival. Reden voor 3VOOR12/Utrecht om even met de mannen te praten over dit toch wel noemenswaardige succes. Dj’s $jammie the Money en Illvester spreken over hard werken, plezier en de toekomst.


Voor de derde keer op een rij op Lowlands: het hoogtepunt tot nog toe?

“Dat mag zeker een hoogtepunt genoemd worden. Het voelt een beetje als thuiskomen, want de eerste keer Lowlands, drie jaar geleden, was één van de eerste keren dat we als dj-act geboekt werden. Die eerste keer op het festival was voor ons natuurlijk ook een hoogtepunt. Dat maakt het nu dus wel wat specialer. Er zijn ook maar weinig act die drie jaar achter elkaar voor Lowlands geboekt worden.”

“Andere hoogtepunten zijn dat we op Sonar in Barcelona hebben gestaan, maar ook op een onbekender festival als Freefunk in Venlo, waar het publiek onverwacht echt compleet ‘los’ ging.”

“Festivals zijn sowieso het leukste om te doen en wij staan op 28 festivals deze zomer. Het mooie aan festivals is dat er veel mensen komen die jouw muziek niet kennen en dus verrast worden. Het publiek bij een clubavond weet al wat ze te wachten staat. Dat is toch anders. Maar ook leuk natuurlijk.”


Waarom is Boemklatsch zo’n succes?

“Ten eerste klopt alles aan onze act. We zijn meer dan alleen drie dj’s, want er is immers ook een MC (Atactic) en twee vj’s (Ramkraak). Daarnaast hebben we, heel cliché, gewoon keihard gewerkt om zo ver te komen. En we hadden afzonderlijk ook al de nodige ervaring.”

“Maar het allerbelangrijkste ingrediënt voor ons succes is plezier. Wij zijn ook maar drie malloten op een podium die ‘los’ gaan tijdens het draaien. We versterken elkaar én vullen elkaar aan. Terwijl de één een plaat draait, hitst een ander het publiek op en zoekt de derde alweer een goede volgende plaat uit. Als de bezoekers zien dat wij lol hebben en ‘los’ gaan op de muziek, doen zij dat ook. Wij durven harder te feesten dan de mensen in de zaal; daarmee hebben we een soort wisselwerking gecreëerd.“

“De muziek zelf is natuurlijk ook heel belangrijk. Wij proberen gewoon de hele set te ‘rocken’. Er wordt nog wel een beetje naar een hoogtepunt toegewerkt, maar dat is toch anders dan bij een gemiddelde dance-set. Wij houden niet van eeuwig voortdartelende technodeuntjes die langzaam opbouwen naar een hoogtepuntje. De platen moeten stuk voor stuk knallen en daarom draaien we ook veel stromingen door elkaar. ‘Los’ gaan en het dak eraf is toch wel het doel van de avond.”


Wordt daardoor de verwachting niet te hoog?

“Aan de ene kant is het moeilijk om aan de verwachtingen te voldoen die het publiek heeft. Zeker nu we voor de derde keer op rij op Lowlands staan. Mensen verwachten van Boemklatsch gewoon een groot feest. En het is ook onmogelijk om jezelf elke keer weer te overtreffen. Maar door die gedachte  kun je wel aan de kwaliteit blijven werken en zo jezelf blijven verbeteren.”

“Doordat we dj’s zijn, kunnen we ook blijven veranderen. Er komen immers steeds weer nieuwe platen uit, waardoor de set en de act telkens weer anders zijn. Dat is het mooie aan draaien: een zanger geeft steeds dezelfde show, maar wij kunnen steeds weer veranderen.”


Wat zijn jullie plannen voor na het festivalseizoen?

“Tijdens Lowlands brengen we een nieuw mixalbum uit. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan en dat was toch wel een succes. Dit keer staan er alleen platen op van artiesten die de afgelopen twee jaar op de Dum Dum-avonden hebben gestaan en van acts van ons label BMKLTSCH RCRDS. Dit moet ook gelijk de eerste mixtape van een hele serie tapes gaan worden. De naam wordt dan ook ‘DUM DUM genetics #1’.”

“Daarnaast werken we aan een volledig studioalbum met alleen maar eigen producties, maar dat heeft nog wel even tijd nodig. Verder blijven we de Dum Dum-feesten organiseren en daar leuke thema’s voor bedenken. Die feesten willen we ook uitbreiden naar andere steden en dus groter en bekender maken.”


Wat gaat Boemklatsch in de toekomst bereiken?

“Over twee jaar draait Boemklatsch op de maan of drie keer in een uitverkocht Gelredome. Dat klinkt als onzin, maar je moet je doelen heel hoog stellen. De maan slaat natuurlijk nergens op, maar ondertussen draai je misschien wel in New York. Als je zegt dat je volgend jaar een paar keer in het buitenland wilt draaien, zal dat best lukken, maar dat is niet bepaald een hoge lat die je legt.”

“Volgend jaar willen we gewoon veel meer buitenlandse ‘gigs’. En we nemen geen genoegen met een paar boekingen. Dat klinkt arrogant, maar alleen zo kun je echt wat bereiken. Met hard werken hebben we in Nederland in korte tijd al heel wat bereikt. Dat willen we uitbreiden naar het buitenland.”

 

Aanstaande zaterdag, 22 augustus, treedt Boemklatsch op tijdens Lowlands, in Biddinghuizen. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht