Mitte Bitte: uit de hand gelopen festival met een Leitmotiv Mitte Bitte: uit de hand gelopen festival met een Leitmotiv

“Met dit festival wil ik mijn passie voor Duitsland uitdragen”

Mitte Bitte: uit de hand gelopen festival met een Leitmotiv

“Met dit festival wil ik mijn passie voor Duitsland uitdragen”

Muziekjournalist en Berlijnkenner Peter Bijl houdt zo veel van Duitsland en dan specifiek de hoofdstad, dat hij in zijn eigen stad Utrecht een festival heeft opgericht dat geheel in het teken staat van onze zuiderburen: Mitte Bitte. Het festival duurt maar liefst 9 dagen. “Jawohl! Het is een ietwat uit de hand gelopen, te gek festival. Een festival met een leitmotiv.”

“Met dit festival wil ik mijn passie voor Duitsland uitdragen”

“Jawohl! Het is ietwat uit de klauwen gelopen.” Peter Bijl, muziekjournalist en Berlijnkenner spreekt in halve Duitse zinnen over zijn festival: Mitte Bitte. Het festival dat vanaf deze week in Utrecht plaatsvindt, duurt namelijk maar liefst 9 dagen, verspreidt over negen locaties. Hij noemt het een festival met een leitmotiv: het centrale thema is Duitsland. Van Duitse minimal techno (Dominik Eulberg) tot noise (Caspar Brötzmann), via Balkan beat en electro naar pop (Wir Sind Helden). Alles staat op het programma en beperkt zich niet alleen tot muziek, maar ook literatuur en film. 

“Met het festival wil ik mijn passie voor het land uitdragen. Ik heb een grote bevlogenheid voor Berlijn. Ik heb er ook een tijdje gewoond. Stiekem ligt mijn hart daar nog steeds”, zegt hij.  “Ik heb het niet georganiseerd, maar ik heb de betrokken zalen wel op één lijn gezet. Op één Berlijn. Bij het opstellen van het programma door de instellingen heb ik veel tips aangedragen. Tussentijds heb ik veel met iedereen gebeld en gemaild om de koppen dezelfde kant op te houden. Het eindresultaat: alle instellingen geven hun een eigen invulling aan het programma die goed bij ze past.” 
Het programma is zeer uiteenlopend. Daarnaast zijn er geen passe-partouts te koop. Kun je daarom eigenlijk wel van een festival spreken? “Jawel. Je kunt van zaal naar zaal”, zegt Bijl. “Maar inderdaad, er zijn geen passe-partouts, omdat de verscheidend daarvoor te groot is. Wel zullen een hoop mensen twee of drie onderdelen leuk vinden. Voor hen is een speciaal systeem ontwikkeld: de zogenaamde strippenkaart, ofwel Streifenkarte, waarmee je makkelijk met korting van zaal naar zaal kan.”  
Ook een Berlijnkenner als Bijl heeft nog niet alles van het programma gezien. “Sommige films wil ik graag gaan zien, zoals Full Metal Festival. Dat is een documentaire over het boerendorpje Wacken, waar jaarlijks de Duitse variant van het Dynamo festival wordt gehouden. Het laat op een mooie manier zien hoe een eenvoudig dorpje wordt overspoeld door zwartgekleed langharig tuig.”  

Mitte Bitte, stadtkulturfestival is van 8 tot 16 maart op verschillende locaties in Utrecht, waaronder  Tivoli, SJU Jazzpodium, Louis Hartlooper Complex, ACU, Tivoli De Helling, EKKO en Theater Kikker, in Utrecht
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht