Zuco103 en Nobody Beats The Drum brengen zomer even terug in Tivoli Zuco103 en Nobody Beats The Drum brengen zomer even terug in Tivoli

In één avond van hiphop via rumba naar drum ‘n bass

, Tekst: Rogier Westerhoff / Fotografie: Sebastiaan ter Burg,

Zuco103 en Nobody Beats The Drum brengen zomer even terug in Tivoli

In één avond van hiphop via rumba naar drum ‘n bass

Tekst: Rogier Westerhoff / Fotografie: Sebastiaan ter Burg, ,

Tivoli stond afgelopen donderdag in het teken van de dansmuziek. Het Utrechtse Nobody Beats The Drum presenteerde veel nieuw werk en wist de langzaam volstromende zaal al snel aan het dansen te krijgen. Hoofdprogramma Zuco103 zette met zomerse beats het inmiddels overvolle Tivoli in vuur en vlam en maakte de reputatie van ‘één van de beste live acts van Nederland’ keihard waar.

In één avond van hiphop via rumba naar drum ‘n bass

Donderdagavond was het Zuco103 dat een uitverkocht Tivoli mocht vermaken. Deze band geniet steeds meer populariteit in vele lagen van de bevolking. Dat was te merken ook, want naast het jonge publiek waren er veel dertigplussers waar te nemen in de zaal en op de bovenring waren zelfs enkele vijftigplussers te bespeuren. Maar allereerst was het de beurt aan het Utrechtse Nobody Beats The Drum (NBTD) om te openen. De drie vrienden creëren met een turntable, toetsen en electronica veel intense hiphop-beats. Je zou denken dat er geen verband is met de hoofdact, maar er is zeker wel een duidelijke link: dj Sjam van NBTD heeft in het verleden met Zuco103 gespeeld en ze van de nodige scratches voorzien. Stipt op tijd opende het trio met een indringende, zeg maar gerust vette, beat. De langzaam volstromende zaal werd hier al snel door aangestoken en de eerste danspasjes volgden voorzichtig. Het enthousiast ogende NBTD presenteerde veel nieuwe numemrs en samen met knap veejay-werk van Rogier gingen deze er bij het publiek in als zoete koek. Complimenten ook voor ‘keyjay’ Jori Collignon, die zijn toetsenpartij live erg strak speelde. Zuco103 claimt de beste live-act van Nederland op dit moment te zijn. En daar zit best wat in. Vanaf het moment dat de band het podium betrad, werd het zomer in Tivoli. In een mum van tijd wist zangeres Lilian Vieira de inmiddels overvolle zaal in vrolijke vervoering te brengen. Met de aankondiging “is iedereen klaar voor de rumba?!” en de hierop volgende nummers stonden alle generaties gezellig met elkaar te swingen. En net als Lilian wist de zeer ontspannen ogende gitarist Alvin Lewis met zijn herhalende gitaarlijntjes en ritmische aanslag maar wat goed wat het is om gezelligheid de zaal in te stralen. Een nadeel van veel nummers van Zuco103 is alleen dat ze live wel eens inwisselbaar zijn. Dat wilde tot voor kort nog wel eens zorgen voor een ‘lounge’-achtige sfeer. Echter, met een enorm strakke ritmesectie gaf de band ook instrumentale intermezzo’s weg die meer richting drum’n' bass neigden. Het publiek pikte dit fantastisch op en ging compleet uit zijn dak. Met deze variaties en de microKORG-geluidjes van toetsenist Stefan Schmid liet Zuco merken dat de groep ook nog veel aan het experimenteren is. Nee, zo werd in Tivoli maar wat goed duidelijk: deze band is nog lang niet uitgespeeld… Zuco 103 en Nobody Beats The Drum Gezien: Tivoli, Utrecht, donderdag 29 september 2005.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht