Vier schuchtere mannen en één sterke vrouw in Harold K's huiskamer Vier schuchtere mannen en één sterke vrouw in Harold K's huiskamer

Great Lake Swimmers uit Canada doet met drie Utrechtse collega’s een prachtige Live in the Living

, Benjamin van Vliet,

Vier schuchtere mannen en één sterke vrouw in Harold K's huiskamer

Great Lake Swimmers uit Canada doet met drie Utrechtse collega’s een prachtige Live in the Living

Benjamin van Vliet, ,

Ondanks de split van het oorspronkelijke 'Live in the Living Room'-team, blijft het concept erachter een groot succes. Ditmaal bood de huiskamer van de Limburgse troubadour Harold K plaats aan een prachtig programma. 'Live in the Living', met een onaangekondigde Stefan ’t Hooft (Walker Diver) en pracht van Great Lake Swimmers.

Great Lake Swimmers uit Canada doet met drie Utrechtse collega’s een prachtige Live in the Living

De huiskamer van Harold K, in een flatje in Lunetten, bleek ingericht zoals dat een Neerlandicus die muziek maakt betaamt. Een indrukwekkende boekenkast, een handgeschreven tekst van Gerard Reve aan de muur en natuurlijk Buddy (zie foto). Plus een grote lamp aan het plafond waar iedereen zijn hoofd tegen stootte. De eerste was Gerben Houwer. Deze muzikant geniet vooral bekendheid als drummer van We vs. Death, door hemzelf schetsend 'punkband' genoemd, maar vanavond vertegenwoordige hij in zijn eentje het alt.country zijproject The Fire Harvest. Staande voor slechts twintig man die hem zeer dicht op de huid zaten was hij begrijpelijk zeer nerveus. Een verbeten trek om de mond, zenuwachtige benen. Een uiterst minimum aan noten en zangmelodieën, alsof alles er met moeite uit geperst werd. Prachtig als het mooiste werk van Will Oldham. Pien Feith werd later door Tony Dekker van The Great Lake Swimmers perfect omschreven: “Such a strong woman amongst all these weak men.” Inderdaad bracht Feith haar nummers met een felheid die tijdens de rest van de avond ontbrak. Ieder nummer bevatte minstens drie tempowisselingen en vele door merg en been snijdende uithalen, met onnavolgbare timing. De liedjes weken daarin bovendien telkens net weer even af van de cd-versies. Rauw, emotioneel en sterk intuïtief. Het grootste deel van het publiek was komen opdagen voor de extreem verlegen Dekker en zijn banjo-speler Erik Arneson. En het kreeg meer dan het durfde te hopen. De verstildheid van het begin van de avond keerde weer terug. Er was zelfs geen speld te horen. Ademloos luisterde het publiek, al leek Dekker dat niet eens in de gaten te hebben. Uiterst in zichzelf gekeerd en zeer verstild deden hij en zijn collega hun werk. Hij maakte twee grapjes tussendoor, waarbij er net even een schuchtere glimlach vanaf kon. Een groot talent in zo’n kleine setting; Harold en zijn gasten wisten zich gelukvogels. Omdat The Fire Harvest niet genoeg materiaal had voor een tweede set, kwam Stefan ’t Hooft (Walker Diver) uit het publiek om die in te vullen. Met gesloten ogen speelde hij drie nieuwe, mooie liedjes. ’t Hooft paste daarmee naadloos in de van western-achtige weemoed doortrokken sfeer. Vier schuchtere mannen, één sterke vrouw en allen indrukwekkend; een prachtige blues- en alt.country-avond die ons nog lang zal heugen. Great Lake Swimmers, Pien Feith, The Fire Harvest en Stefan ‘t Hooft Gezien: Huiskamer Harold K, zondag 15 mei 2005.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Utrecht